|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
L200 świece zarowe |
Autor |
Wiadomość |
butek22
Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 1997r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Paź 2011 Posty: 46 Skąd: Goleniów
|
Wysłany: 14-11-2019, 07:34 L200 świece zarowe
|
|
|
Przez moją głupotę zrobilem zwarcie, na kabel od świec żarowych spadl młotek i przy odpalaniu zrobilo zwarcie.
Bezpieczniki wszystkie są ok, ale świece nie grzeją, kontrolka się zapala, przekaźnik świec działa lecz na żadnym z obydwu grubych kabli przykreconych do przekaźnika nie ma pradu, lecz kabel wzbudzajacy na wsuwke od przekaźnika dostaję prad.
Gdzie szukać przyczyny, jakis ukryty brzpiecznik, czy może sterownik padł |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 14-11-2019, 09:12 Re: L200 świece zarowe
|
|
|
butek22 napisał/a: | Przez moją głupotę zrobilem zwarcie, na kabel od świec żarowych spadl młotek i przy odpalaniu zrobilo zwarcie.
Bezpieczniki wszystkie są ok, ale świece nie grzeją, kontrolka się zapala, przekaźnik świec działa lecz na żadnym z obydwu grubych kabli przykreconych do przekaźnika nie ma pradu, lecz kabel wzbudzajacy na wsuwke od przekaźnika dostaję prad.
Gdzie szukać przyczyny, jakis ukryty brzpiecznik, czy może sterownik padł |
sprawdź przekaźnik ( okrągła bańka) |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
butek22
Forumowicz
|
Wysłany: 14-11-2019, 09:21
|
|
|
Tak sprawdzałem, to ten po prawej stronie pod maską przy podszybiu, na tym cienkim kafelki na wsuwke sterujący prąd jest, ale nie ma na żadnym z dwóch przewodów przykreconych na śruby 6mm |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 14-11-2019, 15:54
|
|
|
Pierwszy z przewodów zakończonych oczkiem ø 6 prowadzi do świec żarowych - na nim "w stanie spoczynku" napięcia nie będzie.
Drugi - na nim powinno być napięcie - zasila przekaźnik świec żarowych od strony średnio-prądowego (80 amperów) bezpiecznika umieszczonego pod maską w skrzynce bezpieczników tzw. fusible link box. Bezpiecznik ma numer 24 (pierwszy od przodu auta). Może też na nim "wisieć" któryś z wentylatorów. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
butek22
Forumowicz
|
Wysłany: 15-11-2019, 21:44
|
|
|
Na zdjeciu zaznaczyłem bezpiecznik 80 amperowy, jesli to o ten chodzi to prad na nim jest, a na przekazniku brak, moze pocoagnac od niego nowy przewod do stycznika swiec?
 |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 15-11-2019, 23:20
|
|
|
Nie jestem pewien, czy w tym konkretnym przypadku to jest akurat ten bezpiecznik, bo położenie ma nieco inne... ale, jeżeli jest 80-amperowy, to możesz spróbować pociągnąć od niego plus (za bezpiecznikiem) do zacisku wejściowego zwory przekaźnika. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
butek22
Forumowicz
|