Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Spalanie Mitsubishi ASX benzyna 1.6
Autor Wiadomość
piotrek1110 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX benzyna 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-12-2019, 18:59   Spalanie Mitsubishi ASX benzyna 1.6

Witam od kilku dni jestem posiadaczem auta Mitsubishi ASX 1.6 benzyna z roku 2010 i mam pytanie jakie jest spalanie tego auta bo zastanawiam się czy założyć gaz auto będzie robiło rocznie ok 10 tys km ale tu chodzi o te spalanie jak u was to wygląda

adek 
Forumowicz
adek

Auto: ASX
Wysłany: 08-12-2019, 21:02   

Ze spalaniem to roznie bo zalezy od miasto/trasa i czy w korkach. Ja glownie po miescie i w korkach ale czasami udaje mi sie plynnie pojechac i troche zmniejszyc spalanie, wychodzi 7.5l - 8l. Ze swiatel ruszam plynnie, tzn. rowno z poprzedzajacym mnie autem. Spalanie podaje od momentu uruchomienia czyli wtedy gdy ma zwiekszony apetyt na paliwo bo ssanie zalaczone. Mam 1.6 117KM.
Wejdz sobie na kalkulator i wylicz po jakim czasie Ci sie zwroci instalacja wliczajac dodatkowe koszty z regulacja, przegladami itd.
Mialem kiedys benzyne w gazie i faktycznie milo sie jezdzilo bo tanio.

Manola 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi ASX Black
Wysłany: 09-12-2019, 13:04   

Instalacja zawsze się opłaca, nawet przy około 10 tysiącach rocznie
Zauważ że to paliwo tez ostatnio drożeje,
ale jak kolega pisze jeździ i tak się taniej.
Z perspektywy czasu instalacja sama wymusza na nas więcej jeżdżenia, " bo co tanio się jeździ"
miałem swego czas "lata 90" :) Caro 1,5 na gazie, przed założeniem robiłem może 15 tys., w pierwszym roku z instalacją zrobiłem 30 tys. około,

Wszystko kwesta gustu. pozdrawiam

zienius 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 MIVEC+LPG Invite 2016r
Wysłany: 11-12-2019, 12:11   Re: Spalanie Mitsubishi ASX benzyna 1.6

piotrek1110 napisał/a:
Witam od kilku dni jestem posiadaczem auta Mitsubishi ASX 1.6 benzyna z roku 2010 i mam pytanie jakie jest spalanie tego auta bo zastanawiam się czy założyć gaz auto będzie robiło rocznie ok 10 tys km ale tu chodzi o te spalanie jak u was to wygląda

Cześć,
Mam ASXa z tym silnikiem od Czerwca tego roku. Rzeczywistego spalania na PB nie podam ponieważ krótko po zakupie zleciłem wstawienie instalacji LPG.
Na niej przejechałem do dzisiaj 7,5 kkm.
Średnia spalania na tym dystansie wyszła:
8,37 l/100km LPG i 0,6 l/100km PB = 8,97 l/100km paliwa.
Wskazanie komputera zaś, wynosi 8,9 l/100km PB, przy średniej prędkości 29km/h.
Charakterystyka ruchu w proporcjach: 80% miasto, 20% trasa.

Dla ciekawostki podam, że po zakupie samochodu, jeszcze przed montażem inst. LPG , zrobiłem nim trasę z Opola do Gdańska i rzeczywiste spalanie wyniosło 9,48 l/100km przy średniej prędkości 98km/h, a komputer pokazał 8,8 l/100km.

lichy 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Wysłany: 11-12-2019, 12:36   

Mam ASX'a od października 2016 i przejechałem nim już prawie 50 kkm, dużo codziennej jazdy miejskiej (ok. 60%) poza tym trasy głównie autostradowe.
Średnie spalanie z całego dystansu (liczone z tankowań): 7,497 l / 100 km
Maksymalne spalanie z jednego tankowania: 8,59 l / 100 km
Minimalne spalanie z jednego tankowania: 6,58 l / 100 km
Tankowanie zawsze do pełna
Wersja Intense Plus
Koła letnie 18", zimowe 16"
Honda HR-V e:HEV Advance '2025 (Crystal Black Pearl) 1.9 kkm

RomanK61 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Wysłany: 11-12-2019, 14:22   

Ja mam Asx-a już 4 lata z 2019r jazda 90%po mieście, przeważnie krótkie odcinki/dlatego benzyna/Od 4lat tankuję zawsze pod korek i to przeważnie na jednej stacji i spalanie 7.2-7.3l.Jak po autostradzie a reszta miesiąca znowu miasto to często wychodzi 6.8l. Dlatego jestem b. zadowolony z tego efektu. Polo 1.4 classic spala mi więcej

[ Dodano: 11-12-2019, 14:24 ]
Pomy) ka w dacie samochód z 2015r.

JcK 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-12-2019, 08:38   

Nie wiem jak się Wam udaje uzyskiwać takie spalanie, którego szczerze zazdroszczę ;-)

U mnie wykres wyliczany w oparciu o tankowania, które za każdym razem wraz z aktualnym przebiegiem wbijam do fuelio, przedstawia się następująco:

Od marca tego roku mniej więcej 50/50 miasto/ekspresówka - łącznie około 40 kilometrów w dwie strony w godzinach, o których nie ma jeszcze astronomicznych korków (choć i tak widać piękne pikowanie wykresu w okresie wakacji).
Wcześniej głównie ruch miejski.
W sumie wykres obejmuje spalanie na odcinku prawie 25k km.

RomanK61 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Wysłany: 12-12-2019, 16:18   

Przecież sam siebie nie będę oszukiwał. Tankowanie zawsze pod korek i gdy mam połowę zbiornika znowu tankowanie do pełna. Nie jestem żadnym mistrzem oszczędnej jazdy, normalnie na pograniczu przepisów i tolerancji policji. Jak podkreślam 90%to jazda po mieście. Dlatego pod tym względem jestem z tego samochodu zadowolony, mam wszystkie kwitki z tankowania z tego roku to jeszcze przeliczę jakie jest spalanie średnie w tym okresie.

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 13-12-2019, 05:46   

Ja w te wakacje pojechałem do Bułgarii. Tam i z powrotem prawie 4500 km. Góry, doliny, autostrady, korki ... słowem wszystko co można spotkać na trasie. Po powrocie zsumowałem ilość kupionego paliwa i podzieliłem przez liczbę przejechanych kilometrów. Wyszło mi średnio 7.6 l/100 km, co uważam za bardzo przyzwoity wynik, tym bardziej że na autostradach nadrabiałem czas stracony w korkach, więc ogólnie jechałem grubo ponad ekonomiczne 100 km/h

malyr 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-12-2019, 08:59   

Witam, moje początki z ASX 1.6 2014. Styl/ekonomia jazdy marna przesiadka z diesla :) Koła 17" zimowe średnie spalanie wg kwitka ze stacji 7,55 l/km głównie miasto korki.

JcK 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-12-2019, 17:49   

@RomanK61 Ależ absolutnie nie zarzucałem Ci oszustwa - jeśli tak zabrzmiał mój post, to przepraszam.

U mnie jazda po mieście zazwyczaj wiąże się ze spalaniem wedle komputera 9,5-14l/100 :E Szczęśliwie zazwyczaj te fragmenty obwodnicy obniżają tę dramatyczną liczbę... czasami znacząco.

Choć sam komputer też ładnie oszukuje - dzisiaj rzuciłem okiem jakie ma średnie spalanie od początku i według jego wskazań jest to 8,3l/100 - według wskazań fuelio 8,055l/100, a dzisiejsze najświeższe tankowanie 8,06l/100.
Średnia prędkość od początku posiadania tego autka to u mnie 39km/h (choć tutaj pewnie wyjazdy podczas dwóch wakacyjnych sezonów ją pięknie podbiły, bo niejednokrotnie jak się władowywałem w korki w godzinach szczytu, to ta statystyka potrafiła oscylować w okolicach 15km/h... dzisiaj wróciłem z pracy do domu ze średnią 27km/h - ot, by był jakiś punkt odniesienia).

Ogólnie nie jestem niezadowolony ze spalania tego auta - jak na te gabaryty i silnik i tak jest bardzo dobrze. Mogłoby być ten litr na sto kilometrów mniej... ale dramatu nie ma. Jak miałem kiedyś Dacię Duster, to jej spalanie było jeszcze o 2-3 litry na sto kilomterów wyższe, więc w tym plebiscycie ASX wygrywa bez dwóch zdań.
Kiedyś w wakacje jedną ~70 kilometrową trasę pokonałem stosując ultra ecodriving i komputer pokazywał mi spalanie 5,9l/100, jednak nie była to najbardziej pasjonująca podróż w moim życiu... więc coś za coś, jak zwykle ;)

PTE 
Forumowicz

Auto: był ASX 1.6
Wysłany: 14-12-2019, 22:30   

Od ponad 20 lat wpisuję w Excelu dane nt. spalania kolejnych posiadanych przeze mnie samochodów. ASX mam od 2,5 roku. Jeżdżę raczej spokojnie. Najwyższe zanotowane w tym okresie spalanie w mieście wyniosło 8,18 l/100km, najniższe w trasie - 6,71 l/100km. Spośród wszystkich posiadanych do tej pory przeze mnie samochodów (ten jest szósty, wszystkie miały silniki benzynowe) obecny pali najmniej.

Odpowiedz do tematu