|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Galant 2.0 lewy przegub zewnetrzny? |
Autor |
Wiadomość |
adam1992
Nowy Forumowicz Adamowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.0 rok 2001
Kraj/Country: Norway
|
Wysłany: 10-12-2019, 11:35 Galant 2.0 lewy przegub zewnetrzny?
|
|
|
Witam wszystkich. Mam malutki problem ze swoim Galancikiem, otoz od jakiegos czasu lewy wahacz zewnetrzny zaczął mi "strzelac" podczas ostrego skrętu w prawo a ja to zignorowałem(sam nie wiem dlaczego ) , a nie dawno doszło do tego swojego rodzaju chorobotanie/harczenie nawet podczas jazdy na prostych kołach ktore nie jest stałe ale pojawia sie dosc czesto i poprostu chichnie. Dodam ze podczas tych anomalii nie m zadnych drgań, szarpania kierownicą czy gałką zmiany biegow. Czy moge byc pewny ze to lewy przegub juz tak manifestuje i nalezy go wymienic? czy to juz moze byc nie tylko przegub zewnetrzny a i wewnetrzny takze?
pozdrawiam Adam |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 10-12-2019, 12:46
|
|
|
Wstrzyknij przez gumę trochę oleju do obu dolnych wahaczy i jeśli ucichnie to problem będzie w nich, pewnie sworznie się zacierają. Jeśli nie, to wtedy przegub, zewnętrzny. Wewnętrzny nie ma nic do tego. |
|
|
|
 |
adam1992
|
Wysłany: 10-12-2019, 13:15
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Wstrzyknij przez gumę trochę oleju do obu dolnych wahaczy i jeśli ucichnie to problem będzie w nich, pewnie sworznie się zacierają. Jeśli nie, to wtedy przegub, zewnętrzny. Wewnętrzny nie ma nic do tego. |
ale co maja do tego wahacze dolne bo nie bardzo rozumiem? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 10-12-2019, 14:40
|
|
|
adam1992, to główne wahacze i na ich sworzniach spoczywa prawie cały ciężar przodu auta. Jak kręcisz kierownicą to ciężar się na tym sworzniu obraca. |
|
|
|
 |
adam1992
|
Wysłany: 10-12-2019, 14:58
|
|
|
Hugo napisał/a: | adam1992, to główne wahacze i na ich sworzniach spoczywa prawie cały ciężar przodu auta. Jak kręcisz kierownicą to ciężar się na tym sworzniu obraca. |
no ok, moze nie jestem jakis mega doswiadczony, ale mysle ze mnie zrozumieliscie, bo to podczas jazdy strzela ,zadne hopki,nierownosci czy cos, poprostu prosta droga, no i oczywiscie przy ostrych zakretach |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 10-12-2019, 15:07
|
|
|
Cytat: | poprostu prosta droga, no i oczywiscie przy ostrych zakretac | właśnie - prosta droga, jak są luzy na sworzniu to tak może być
oba sworznie się też obracają przy kręceniu kierownicą - tam nie ma żadnych łożysk, bo nie ma mcphersona |
|
|
|
 |
adam1992
|
Wysłany: 10-12-2019, 15:37
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Cytat: | poprostu prosta droga, no i oczywiscie przy ostrych zakretac | właśnie - prosta droga, jak są luzy na sworzniu to tak może być
oba sworznie się też obracają przy kręceniu kierownicą - tam nie ma żadnych łożysk, bo nie ma mcphersona |
dobrze,czyli w takim razie mam wstrzyknac olej do sworzni i zobaczyc czy nie ma luzow na nich? |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 10-12-2019, 21:31
|
|
|
wstrzyknąć i posłuchać czy stukanie zniknie czy nie - wszystko opisałem wyżej |
|
|
|
 |
adam1992
|
Wysłany: 14-12-2019, 18:31
|
|
|
Witam, to znow ja. tak jak przypuszczałem przegub zewnetrzny. Pomimo ze odpowiedz uzytkowników "Krzyzak" i "Hugo" nie była wogole trafna ( powiem szczerze ze chyba Panowie mnie kompletnie zle zrozumieli) to chciałbym podziekowac za odpowiedz.
Usterka naprawiona, przegub wymieniony i mysle ze znalazlem winowajce tych czestych chrobotan nawet na prostych kołach, dołaczam zdjecie. Temat mozna zamknac, Dzieki!
https://imgur.com/a/rxaQyrP |
|
|
|
 |
|
|