| 

|  | Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki 

|  |  

| Ogłoszenie |  
         |   
 W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
 Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
 Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
 |  

| Galant 2.0 lewy przegub zewnetrzny? |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | adam1992   Nowy Forumowicz
 Adamowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 rok 2001
 Kraj/Country: Norway

| 

|  Wysłany: 10-12-2019, 11:35   Galant 2.0 lewy przegub zewnetrzny? |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam wszystkich. Mam malutki problem ze swoim Galancikiem, otoz od jakiegos czasu lewy wahacz zewnetrzny zaczął mi "strzelac" podczas ostrego skrętu w prawo a ja to zignorowałem(sam nie wiem dlaczego    ) , a nie dawno doszło do tego swojego rodzaju chorobotanie/harczenie nawet podczas jazdy na prostych kołach ktore nie jest stałe ale pojawia sie dosc czesto i poprostu chichnie. Dodam ze podczas tych anomalii nie m zadnych drgań, szarpania kierownicą czy gałką zmiany biegow. Czy moge byc pewny ze to lewy przegub juz tak manifestuje i nalezy go wymienic? czy to juz moze byc nie tylko przegub zewnetrzny a i wewnetrzny takze? pozdrawiam Adam
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Krzyzak   moderator mitsumaniak
 uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
 Kraj/Country: Polska

| 

|  Wysłany: 10-12-2019, 12:46 |   
 |  
               | 
 |  
               | Wstrzyknij przez gumę trochę oleju do obu dolnych wahaczy i jeśli ucichnie to problem będzie w nich, pewnie sworznie się zacierają. Jeśli nie, to wtedy przegub, zewnętrzny. Wewnętrzny nie ma nic do tego. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
 Adamowicz

| 

|  Wysłany: 10-12-2019, 13:15 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Krzyzak napisał/a: |  	  | Wstrzyknij przez gumę trochę oleju do obu dolnych wahaczy i jeśli ucichnie to problem będzie w nich, pewnie sworznie się zacierają. Jeśli nie, to wtedy przegub, zewnętrzny. Wewnętrzny nie ma nic do tego. | 
 ale co maja do tego wahacze dolne bo nie bardzo rozumiem?
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Hugo   Mitsumaniak
 srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6

| 

|  Wysłany: 10-12-2019, 14:40 |   
 |  
               | 
 |  
               | adam1992, to główne wahacze i na ich sworzniach spoczywa prawie cały ciężar przodu auta. Jak kręcisz kierownicą to ciężar się na tym sworzniu obraca. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
 Adamowicz

| 

|  Wysłany: 10-12-2019, 14:58 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Hugo napisał/a: |  	  | adam1992, to główne wahacze i na ich sworzniach spoczywa prawie cały ciężar przodu auta. Jak kręcisz kierownicą to ciężar się na tym sworzniu obraca. | 
 no ok, moze nie jestem jakis mega doswiadczony, ale mysle ze mnie zrozumieliscie, bo to podczas jazdy strzela ,zadne hopki,nierownosci czy cos, poprostu prosta droga, no i oczywiscie przy ostrych zakretach
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
 uczestnik I Zlotu MM

| 

|  Wysłany: 10-12-2019, 15:07 |   
 |  
               | 
 |  
               | właśnie - prosta droga, jak są luzy na sworzniu to tak może być 	  | Cytat: |  	  | poprostu prosta droga, no i oczywiscie przy ostrych zakretac | 
 oba sworznie się też obracają przy kręceniu kierownicą - tam nie ma żadnych łożysk, bo nie ma mcphersona
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
 Adamowicz

| 

|  Wysłany: 10-12-2019, 15:37 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Krzyzak napisał/a: |  	  | właśnie - prosta droga, jak są luzy na sworzniu to tak może być 	  | Cytat: |  	  | poprostu prosta droga, no i oczywiscie przy ostrych zakretac | 
 oba sworznie się też obracają przy kręceniu kierownicą - tam nie ma żadnych łożysk, bo nie ma mcphersona
 | 
 dobrze,czyli w takim razie mam wstrzyknac olej do sworzni i zobaczyc czy nie ma luzow na nich?
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
 uczestnik I Zlotu MM

| 

|  Wysłany: 10-12-2019, 21:31 |   
 |  
               | 
 |  
               | wstrzyknąć i posłuchać czy stukanie zniknie czy nie - wszystko opisałem wyżej |  |  
		|   |  |  
		|  |  
 Adamowicz

| 

|  Wysłany: 14-12-2019, 18:31 |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam, to znow ja.  tak jak przypuszczałem przegub zewnetrzny.  Pomimo ze odpowiedz uzytkowników "Krzyzak" i "Hugo" nie była wogole trafna ( powiem szczerze ze chyba Panowie mnie kompletnie zle zrozumieli) to chciałbym podziekowac za odpowiedz. Usterka naprawiona, przegub wymieniony i mysle ze znalazlem winowajce tych czestych chrobotan nawet na prostych kołach, dołaczam zdjecie. Temat mozna zamknac, Dzieki!

https://imgur.com/a/rxaQyrP
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  |