Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8DI-D] ASX Gaśnie po wciśnięciu sprzęgła
Autor Wiadomość
Mati1906 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 2010 1.8D CR
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-11-2019, 17:02   [1.8DI-D] ASX Gaśnie po wciśnięciu sprzęgła

Cześć,

Mój ASX 1.8 DID 2WD 2010 r. CR 4N13 czasem gaśnie po wciśnięciu pedału sprzęgła.
Sytuacja zdarza się na tyle często że nie ma podróży aby auto nie zgasło. Objawy są od około miesiąca.. Równocześnie pojawiają się błędy:

P0089 - SCV stuck (utknął zawór SCV)
P0193 - Rail pressure sensor (time) abnormality (high side)
P1275 - Supply pump replace fail flag

Jak zgaśnie odpala od razu a czasem trzeba kręcić kilka razy.

Inny problem który dużo rzadziej się pojawia to ASC System Service Required, auto przechodzi w tryb awaryjny i można jechać 30 km/h. Po kilku odpaleniach błąd znika i można jechać normalnie. Błąd na screenie. https://zapodaj.net/819cedbde1e78.jpg.html

Dodam, że do tej pory:
Zrobiłem sprawdzenie pompy wysokiego ciśnienia w serwisie Bosch, polegające na rozebraniu, wyczyszczeniu i sprawdzeniu wszystkich elementów. Wyniki które otrzymałem wskazują, że pompa jest w stanie niemal idealnym i pracuje sprawnie.

Wymieniłem akumulator.

W dalszej kolejności planuję wymienić czujnik wysokiego ciśnienia na listwie (Rail Pressure Sensor).
Sprawdzić szczelność układu paliwa przed pompą, czy tam czasem nie łapie lewego powietrza.

Macie jakiś pomysł gdzie dalej szukać? Będę wdzięczny za wszelkie rady. Oczywiście jak uda mi się to w końcu naprawić to też dam znać.

pozdrawiam

5darek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.8 d-id 150kM
Wysłany: 16-11-2019, 20:21   

kiedyś w mazdzie miałem podobne problemy (nie pamiętam kodu błędów) ale potencjometr pedału gazu był wadliwy

bcpiatek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 18-12-2019, 16:14   

W moim ASX miałem podobny problem - gasł w trakcie jazdy (raczej na dziurach), nie chciał odpalić. Finał był taki, że w autoryzowanym serwisie stwierdzili problem z główną wiązka zasilającą - kable idące bezpośrednio od akumulatora. Najpierw zrobili coś "na krótko", czekając na sprowadzenie części - już było OK. Mimo wszystko wymieniłem wiązkę i problem się nigdy więcej nie poajwił.

Odpowiedz do tematu