Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
2 Din z GPS co polecacie za rozsądną kasę
Autor Wiadomość
polaff 
Mitsumaniak

Auto: *
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-05-2012, 15:55   2 Din z GPS co polecacie za rozsądną kasę

Witam, chcę zamienić firmowe radio z mojego gala na radio 2DIN z modułem GPS i proszę Was o radę w wyborze modelu.

Mam jak dotąd bardzo złe doświadczenia z tego typu urządzeniami, ale mam nadzieję, że tym razem będzie ok.

W drugim aucie, którym jeżdżę mam zamontowane ( przez serwis przed odbiorem auta z salonu!!!) radio dystrybuowane przez szczecińską firmę navi-media. Urządzenie dramatycznie beznadziejne i drogie - razem z multimedialnymi zagłówkami i automapą zapłaciłem ponad 6000zł, a urządzenie jest naprawdę kiepskie.

Moje oczekiwania:
*prawidłowe działanie urządzenia - nie tak jak w tym które posiadam w mondeo
* możliwość uruchomienia Auto Mapy
* 2DIN
* dobra cena ( do mniej więcej 1300-1500)
* dobrze było by gdyby urządzenie miało odtwarzacz płyt
* system głośnomówiący

Zastanawiam się nad urządzeniami firm takich jak:
*canva
*PEIYING
*GoClever
*NAVIHEAVEN

Zainteresowało mnie również to:
http://allegro.pl/vs-7tft...2366122159.html
głownie ze względu na lokalizację i możliwość odbioru osobistego.

Proszę o podpowiedzi i opinie.

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 25-05-2012, 00:26   

który model Peiyinga masz na mysli?

mam 9903 i jak coś to mogę o nim coś napisać jeśli jesteś zainteresowany.

polaff 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-05-2012, 05:41   

mnie właśnie chyba najbardziej interesuje 9903, 9906 i 9907.
W zasadzie to przeglądając aukcje doszedłem do wniosku, że wybrać należy pomiędzy Peiying a Canva. reszta jakoś chyba jest jeszcze bardziej chińska...
karolgt, jak możesz to napisz coś o tym 9903. Jak działa GPS - czy długo trwa lokalizowanie sygnału itd. Czy odbiór radiowy jest zadowalające jakości? ITD.

karolgt 
moderator

Wysłany: 25-05-2012, 08:33   

9903 - działa tak jak opisują, tzn wszystko działa :) radio, mp3, dvd, filmów nie sprawdzałem. Sygnał jest ok.
Jakość dźwięku ze wzmacniacza wbudowanego - słaba

więc jeśli nie masz zewnętrznego wzmacniacza to lepiej sobie chyba darować sprzęt tej klasy, chociaż z drugiej strony za ~200zł można kupić w miarę fajny wzmacniacz używany więc po prostu dolicz to do całego zestawu i kup koniecznie i to i to.

GPS - lokalizowanie sygnały trwa praktycznie tyle co nic. GPS masz cały czas podłączony do prądu jeśli tylko masz włączone radio, więc praktycznie jak włączysz np. Automapę to GPS już ma wszystkiei satelity odnalezione.
Ogólnie ok sprzęt

minusy:
- po roku przyciski VOL+ i VOL- nie "odbijają" tzn wszystko działa ale mniej wygodnie się je naciska. Można to oddac na gwarancji ale nie chce mi się go wysyłać :)

zastanów się na ile potrzebujesz GPS a samochodzie wbudowanego. Ja z niego korzystałem z 2-3 razy na długich trasach, bez niego bym używał komórki po prostu.
Chodzi o to że GPS podnosi mocno cenę, i za trochę mniej (np 700-800 zł) może warto kupić coś używanego i markowego, np jakiś Alpine?

polaff 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-05-2012, 08:59   

karolgt napisał/a:
zastanów się na ile potrzebujesz GPS a samochodzie wbudowanego

Zdecydowanie BARDZO go potrzebuję.
Jak wcześniej pisałem mam takie coś w mondeo i oprócz słabej jakości sygnału radiowego i GPS to urządzenie ogólnie jest ok, jednak widać że to chińczyk najgorszego sortu. Dwa lata temu rynek tego typu urządzeń był dużo mniej rozwinięty, poza tym do mondeo musiało być radio dedykowane, a nie uniwersalne.
Ja dość dużo jeżdżę i często bywam w miejscach, których nie znam - taką działalność gosp. prowadzę.
Gala kupiłem właśnie do pracy i ma być na max funkcjonalny.
GPS'a na szybę nie chcę bo przerabiałem już to. Przeszkadzają mi plączące się kable, i wiele innych niby pierdołowatych ale znaczących (dla mnie aspektów). Co do jakości dźwięku to ja bez muzyki i radia żyć nie mogę, ale melomanem nie jestem.
Tym bardziej, że nie słucham muzyki dyskotekowej czy innej tego typu więc nie interesuje mnie podbicie basu i tym podobne zjawiska, które podczas słuchania cięższych gatunków raczej przeszkadzają :) .

JA w tej chwili stoję przed wyborem - zakup oddzielnie radia i nawigacji na szybę, albo tego o czym tu piszemy.

Więc uważam, że zakup stacji multimedialnej jest lepszy.

karolgt 
moderator

Wysłany: 25-05-2012, 09:20   

więc na Peyingu odpalisz wszystko, tzn na pewno działa super i AutoMapa i iGO podobno też TomTom (ale tego nie jestem na 100% pewien)

AutoMapa zawiesiła mi się raz czy dwa, ale to też było rok temu i głównie był to problem AutoMapy. niestety trzeba było na szybko wyciągnąć radio i odpiąć mu zasilanie, niby na obudowie jest jakiś "reset" ale to nikomu nie działa;]

AutoMapa nie działa idealnie płynnie, tzn przy zmianie okien jak np wyszukujesz adres to widac że trochę go przymula ale podczas samej jazdy jest ok.

więc jeśli to ma być głównie jako 2DIN z GPS z naciskiem na GPS to polecam.

btw znajomy ma 9902 i też sobie chwali (ale nie polecam - bo tam nie ma fizycznych przycisków VOL+/- tylko dotykowe i ciężko podczas jazdy "wymacać" przycisk.

oczywiście jest też pilot który całkiem fajnie działa, niestety nie na kierownicę.

polaff 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-05-2012, 09:24   

Czyli wszystko jasne.
Dzięki wielkie za pomoc. Na 99% kupię 9907 ostatecznie 9906.
a 9907 ze względu na tuner DVBT - często czekam na klientów więc będę mógł sobie obejrzeć modę na sukces w wolnej chwili :D

karolgt 
moderator

Wysłany: 25-05-2012, 09:31   

i jest ładniejszy od 9903 :)
i fajnie bo antena jest w zestawie od razu.

polaff 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-05-2012, 09:37   

Generalnie wydaje mi się, że z chińczyków za nie dużą kasę z dużą ilością bajerów to najlepszy wybór.

bo np. po canvie już na zdjęciach widać jakość wykonania, a peiying jakoś chociaż wygląda.

Trochę martwi mnie jedynie wytrzymałość mechaniczna zawiasów panela...

karolgt 
moderator

Wysłany: 25-05-2012, 10:14   

przecież jest gwarancja :)

u mnie działa wszystko ok, poza tymi 2 przyciskami że nie odbijają.
Ale chyba za tą kasę nie znajdziesz nic lepszego.

ewentualnie coś z panelem ściąganym (9902) ale z kolei łatwo go uszkodzić takiego ściągniętego ;/

polaff 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-05-2012, 15:19   

karolgt napisał/a:
przecież jest gwarancja

karolgt napisał/a:
minusy:
- po roku przyciski VOL+ i VOL- nie "odbijają" tzn wszystko działa ale mniej wygodnie się je naciska. Można to oddac na gwarancji ale nie chce mi się go wysyłać :)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ja z gwarancją już się na ćwiczyłem w fordzie. Najpierw się starali nawet dostałem nowe radio i całą konsolę do auta nową bo porysowali podczas wymiany radia (koszt konsoli do mondeo 1950zł :shock: ).
jak już się okazało, że wymiana radia nic nie dała to wszystkie dziąłania były tak zakombinowane by w ciągu 12m-cy zrobić jak najmniej.

Później zaczęłą się walka, ale okazało się, że rzecznik praw konsumenta nic mi nie pomoże bo auto razem z radiem kupione jest na fakturę, a przedsiębiorcy w naszym kraju muszą radzić sobie sami :mrgreen: "Polska to piękny kraj".

W związku z tym postanowiłem, że jednak nie warto in zakładać sprawy w sądzie i odpuściłem.
Dlatego zanim kupię kolejnego chinola wolę zapytać co nie co o produkcie i producencie :D

karolgt 
moderator

Wysłany: 25-05-2012, 15:33   

niby masz rację.

ale z drugiej strony porównaj sobie Peiying vs. np Alpine
różnica 3-4 krotna w cenie :)

więc jeśli ma być GPS to praktycznie nie masz wyjścia.

ale poszukaj na allegro może czegoś używanego i markowego.

polaff 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-05-2012, 15:38   

dobra.
Zamawiam to:
http://allegro.pl/radio-p...2370873864.html

Mam nadzieję, że będzie ok.
dam znać co i jak.

MKV 
Mitsumaniak
Kovalio

Auto: Ford S-Max 2.0 EcoBoost 270KM
Wysłany: 27-05-2012, 20:32   

polaff napisał/a:
dobra.
Zamawiam to:
http://allegro.pl/radio-p...2370873864.html

Mam nadzieję, że będzie ok.
dam znać co i jak.

To daj znać szybko jak Ci to działa bo dokładnie ten sam do mnie do Galanta chce kupić tylko ja jeszcze koniecznie potrzebuję do tego mieć podłączoną kamerę cofania i aby działało jako zestaw głośnomówiący :)
Zasilacz jakiś zewnętrzny pewnie będę musiał dokupić bo lubię czasami podkręcić głośność i cieszyć się głębokim basem ;)
Swoją droga standardowe głośniki w Galu chyba całkiem niezłe są? Czy lepiej od razu przy okazji wymiany radia też je wymienić na coś lepszego ?

polaff 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-05-2012, 21:07   

Na temat głośników się nie wypowiem.
Jeśli chodzi o radio to też bardzo mi zależy na zestawie głośnomówiącym.

JA prawdopodobnie w tym tygodniu kupię to radio i będę chciał od razu je uruchomić.
Oczywiście jak tylko będą pierwsze wrażenia to zdam relację :)

Odpowiedz do tematu