|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Alarm, wersja 6-osobowa, |
Autor |
Wiadomość |
marcingebus
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-01-2020, 15:33 Alarm, wersja 6-osobowa,
|
|
|
Jestem swieżym właścicielem Grandisa (3 dni). Do auta dostałem dwa kluczyki, z przyciskami Lock/Unlock. Moje pytanie brzmi, czy to jest tylko centralny, czy auto fabrycznie ma jakiś alaem, z syreną alarmową, miganiem kierunkowskazu itp... Innymi słowy jak fabrycznie jest zabezpieczone auto przed kradzieżą.
Grandis jest z 2006 roku i ma najechane 150tys. (dane z kilku lat rejestracji przebiegu podczas badań w CEPIK, sugerują, że może to być prawda).
A drugie pytanie o przestrzeń bagażową. Fotele ze środkowego rzędu po cofnięciu ma maksa nie dają wygody dla dużej dorosłej osoby. Na moje oko mogły by się jeszcze troszkę cofnąć dla wygody siedzących, ale się nie da. Za fotelami środkowego rzędu jest jeszcze przestrzeń o obniżonym poziomie względem tego co jest w reszcze powierzchni bagażnika. Coś jak na tym zdjęciu:
https://ocs-pl.oktawave.com/v1/AUTH_2887234e-384a-4873-8bc5-405211db13a2/autoblog/2018/10/mitsubishi-grandis-uzywane-21.jpg
To tak ma być? |
_________________ Harmęże |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 26-01-2020, 17:14
|
|
|
Co do zabezpieczenia to powinien mieć immobilaizer w kluczyku.
Co do pilota to pewnie centralny, a czy masz alarm to zobacz pod maskę czy nie masz jakiejś syreny |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
jogi_23
Forumowicz
Auto: grandis 2.0 did bsy
|
Wysłany: 26-01-2020, 19:45
|
|
|
jak wciśniesz 3razy zamykanie na pilocie to złożą się lusterka. tylko takie bajery posiada |
|
|
|
 |
marcingebus
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis
|
Wysłany: 26-01-2020, 20:09
|
|
|
jogi_23 napisał/a: | jak wciśniesz 3razy zamykanie na pilocie to złożą się lusterka. tylko takie bajery posiada |
Ściągnąłem manuala, który tutaj ktoś wrzucił. I tam pisze, że dwa razy do 30sekund od otwarcia/zamknięcia auta z pilota zamyka/otwiera lusterko. U mnie działa na dwa razy.
W sumie twoje 3x, to moje 1x zamknięcie/otwarcie i później 2x = wychodzi na to samo.
[ Dodano: 26-01-2020, 20:47 ]
Bizi78 napisał/a: | Co do zabezpieczenia to powinien mieć immobilaizer w kluczyku.
|
Zastanawiam się jak to sprawdzić. Sytuacje mam taką, że mam dwa kluczyki z czego w jednym nie działa pilot (otwieranie/zamykanie). Dioda potwierdzająca naciśnięcie przycisków na pilocie ledwo co miga, więc coś tam jeszcze energii ma, ale za mało. Rozglądałem się za bateryjkami 1616, bo na jednym filmie takie widziałem, kluczyka jeszcze nie rozbierałem. No i się zastanawiam, czy to byłoby rozsądne, aby jak już rozbiorę ten kluczyk ze słabą beterią, to mogę go spróbować użyć otwierając "z kluczyka mechanicznego drzwi" i próbując zapalić samochód. Jeśli auto ma immobilajzer, a kluczyk bedzie bez baterii (drugi daleko w domu), to auto nie powinno zapalić. Ale mam obawy, czy jak za dlugo kluczyk będzie bez baterii to czy się "nie rozprogramuje" i później nie będę musiał z nim jechać do ASO, aby mi zaprogramowali w samochodzie? Ktoś ma doświadczenie ? Bo druga opcja, to wymienić na szybko baterię w kluczyku i nie robić testu "immobilajzera".
[ Dodano: 29-01-2020, 20:53 ]
Sprawdziłem. Kluczyk po odkręceniu jednej śrubki i rozłożeniu na pół wygląda tak:
Na drugim zdjęciu jest element, który IMHO odpowiada za komunikację z Immobilajzerem:
Doświadczenie polegało na tym, że tem mały element ze zdjęcia drugiego po prawej, został w domu. Centralny się otworzył wszystko działało. Auto zapaliło i po sekundzie zgasło. Jak wróciłem się po ten mały element, to zapala bez problemu. Ten mały element nie jest zasilany bateryjnie, więc nawet jak nam bateria w kluczyku całkowicie padnie, to się nic nie stanie, bo nie będziemy mieli tylko centralnego z kluczyka. |
_________________ Harmęże |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 29-01-2020, 21:26
|
|
|
marcingebus napisał/a: | nie jest zasilany bateryjnie | pewnie działa jak np. karta bankomatowa - napięcie jest indukowane w momencie włożenia do terminala - wystarczające by zasilić chip i zrobić obliczenia |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
West
Mitsumaniak Mitsubishi forever!

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4, 2005r
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 195 Skąd: Gryfów Śląski
|
Wysłany: 02-02-2020, 21:49
|
|
|
Kluczyki powinieneś dostać 3, alarm był montowany za dopłatą i jeżeli nic nie widać pod maską to go nie ma. Jest w tym wypadku immobilizer który przetestowałeś. Przestrzeń bagażowa tak wygląda masz tam schowki na narzędzia, apteczki, gaśnicę. A jest wyżej ponieważ Grandis z tyłu ma wahacze wleczone (jak wejdziesz pod spód to zobaczysz konstrukcję i zrozumiesz - to nie jest belka) i zapasówke lub butle LPG. Pozdrawiam |
_________________ Był Lancer, był Galant jest Grandis
 |
|
|
|
 |
|
|