|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Martwy wskaźnik poziomu paliwa |
Autor |
Wiadomość |
konradzik24
Forumowicz konDzik
Auto: Mitsubishi Colt '99
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-02-2020, 23:29 Martwy wskaźnik poziomu paliwa
|
|
|
Witam,
Śmigam już ponad rok moim Coltem odkąd "umarł" wskaźnik poziomu paliwa... W najbliższym czasie chciałbym się jednak uporać z tym tematem Poniżej wskazuję co udało mi się ustalić:
1) We wtyczce od czujnika poziomu paliwa (czujnik w baku --> pod tylnym siedzeniem) znajdują się trzy PINy w których wg mojej opinii jeden to masa, drugi to +12V, trzeci to rezerwa. 2) Po manualnym poruszaniu pływakiem udało mi się wymusić świecenie rezerwy na kokpicie, więc zakładam, że ona działa. 3) Po "przedzwonieniu" kabelków wydaje mi się, że do wtyczki nie dochodzi napięcie +12 V. Drodzy Forumowicze - czy ktoś już miał podobny problem A może ktoś z Was mógłby się podzielić schematem elektrycznym Gdzie szukać tego napięcia
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc |
_________________ 02.2018 - teraz Colt '99 1,6GLX (90KM) 4G92
10.2012 - 02.2018 - Space Star '01 1,6 (98KM) 4G18
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20992 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 11-02-2020, 01:03
|
|
|
Zmierz rezystancję przy granicznych położeniach pływaka i porównaj z poniższymi danymi.
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
konradzik24
Forumowicz konDzik
|
Wysłany: 12-02-2020, 21:13
|
|
|
Dzięki Bizi78, ale to już sprawdzałem
Wartości rezystancji w zależności od położenia pływaka są ok. Problem polega na tym, że do czujnika paliwa nie dochodzi napięcie sterujące, które wymusza podnoszenie wskaźnika na kokpicie (zakładam, że tak ten układ działa).
Próbowałem podać napiecie +12V bezposrednio na wyjście wskaźnika na kokpicie i wskaźnik wstaje do pozycji max.
W zwiazku z powyższym zakładam, że wskaźnik na kokpicie i czujnik paliwa są sprawne, a brakuje napięcia sterującego.
W tej sytuacji bardzo przydałby się jakiś schemat elektryczny, aby wiedzieć gdzie szukać tego napięcia. |
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20992 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 12-02-2020, 23:56
|
|
|
Schematy ściągniesz tutaj.
http://mmc-manuals.ru/%D0...rage_.2F_Lancer
Tutaj masz screeny z owego manuala.
Część schematu chyba od poziomu.
Część schematu chyba od kontrolki rezerwy.
Wydaje mi się, że lampką rezerwy steruje masa jak w krańcówkach drzwi.
Co do wskazówki poziomu to chyba zmieniając rezystancję zmienia się napięcie dzięki któremu wskazówka się odchyla bo ja tam żadnego zasilania nie widzę na czujniku.
Tylko nie wiem w jaki sposób działa wskazówka, może jest to jakiś układ z cewką i polem magnetycznym . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 12-02-2020, 23:56
|
|
|
Instrukcję serwisową (service manual) znajdziesz tu :
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3445
Niestety, schematów do twojego rocznika nie ma, są tylko do wersji 1992-1995, ale może coś ci pomogą ? |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
konradzik24
Forumowicz konDzik
|
Wysłany: 22-03-2020, 00:07
|
|
|
apg2312, Bizi78 bardzo Wam dziękuję
Hehehe, chyba się na jakąś ustawkę umówiliście - żeby w tej samej minucie wrzucić posta
W każdym razie wrzucam zdjęcie poglądowe dla Mitsumaniaków, którzy również napotkają problem martwego wskaźnika paliwa
Okazało się, że do białej kostki przy prawych przednich drzwiach (na zdjęciu z lewej strony) jeszcze dochodziło napięcie, a na wtyczce od czujnika poziomu paliwa już napięcia nie było (prawdopodobnie uszkodzenie nastąpiło w profilu zamkniętym na którym osadzone jest tylne siedzenie).
W każdym razie po wykonaniu "by passu" (czerwony przewód prowadzony po podłodze od białej kostki poprzez rewizję do czujnika paliwa) wszystko działa jak należy
P.s.
Przepraszam, że tak późno odpisuję - zwyczajnie nie mogłem znaleźć czasu... |
 |
|
|
|
 |
|
|