[E33A 2.0] elektryczna szyba .. |
Autor |
Wiadomość |
janek5612 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 23:30 [E33A 2.0] elektryczna szyba ..
|
|
|
witam!
chcialbym zapytac bo moze ktos mial podobny przypadek. chodzi mianowicie o elektryczna szybe przod od strony kierowcy. czasem opuszcza i podnosi (dosyc rzadko), a czasem wogole nie dziala(mozna wciskac i wciskac i nic ;/ ). wszystkie inne dzialaja, caly uklad sterujacy otwieraniem podmieniany na inny i dalej to samo ;/ ma ktos moze jakis pomysl ? szykuje sie wymiana calej szyny opuszczajacej szybke czy cos z elektryka ? dodam tylko ze po wcisnieciu slychac tylko klik przeskoku "klawisza" nic poza tym ...
mam nadzieje ze nie zakrecilem zbytnio... z gory dziekuje i pozdrawiam .. |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 29-05-2007, 22:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wix [Usunięty]
|
Wysłany: 12-04-2007, 09:36
|
|
|
a sprawdziłeś czy silnik dostaje prawidłowe napiecie za każdym razem, gdy się wciśnie przycisk od sterowania? jeśli nie, to gdzieś na kablach jest problem (ew. przycisk, ale mówisz że wymieniłeś). w przeciwnym razie silnik się skoczył.
przy okazji podepnę się z pytaniem o cenę silnika (podejrzewam że występuje w komplecie z nożycami i całym tym ustrojstwem), bo "u mnie" padł prawy przód - tzn. jak się wciśnie przycisk to szyba zdoła drgnąć, jak się poczeka parę sekund z wciśniętym przyciskiem to opuszcza się o 5 mm - napięcie ok, więc stawiam na zużyty silnik. ile to może kosztować? |
|
|
|
 |
kwazar1
Forumowicz
Auto: Galant E16A 2.4 A/T '87
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 150 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 12-04-2007, 21:07
|
|
|
A próbowałeś rozebrać silnik, jest to możliwe gdyz sam moje rozbierałem. Sprawdź czy szczotki sa dobre i komutator czysty, a raczej wyczyścić szczeliny pomiędzy płytkami komutatora, u mnie pomogło ,a tam w silniki jest chyba jeszcze taki wyłącznik, chyba bimetalowy, może styki brudne. |
_________________ Szukam dokładki zderzaka oraz oryginalnych chlapaczy do Galanta E16A.
 |
|
|
|
 |
janek5612 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2007, 11:51
|
|
|
dzieki za podpowiedzi... kwazar1 moglbys podpowiedziec jak dostac sie do silnika zeby go wyjac ? po zdjeciu tapicerki drzwi i odkreceniu silnika probowac wyjac go ta szczelina ktora jest dostep do centralnego ?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
kwazar1
Forumowicz
|
Wysłany: 13-04-2007, 18:46
|
|
|
Ja wyjmowałem cały podnośnik i wtedy bez problemu wyjąłem silnik. Lepiej wyjąć go z przekładnią, bo operowanie całym podnośnikiem jest nieporęczne. I lepiej wyjmij cały podnośnik bo to bedzie troszke dłubaniny z silnikiem. Jak będziesz zdejmował obudowę silnika to tam będzie taki pierścień i on wskoczy pomiędzy szczotki, bez niego jest bardzo trudno nałożyc obudowę.
Powodzenia. |
_________________ Szukam dokładki zderzaka oraz oryginalnych chlapaczy do Galanta E16A.
 |
|
|
|
 |
slonio88 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2007, 09:44 Strzelanie szyby :)
|
|
|
Witam tez mam problem z szybą w Galu - tylko, ze ze strony pasarzera... opuszczająć ja - strzela - ale spuszcza sie normalnie - wlasciwie strzala tylko raz - przy samym pouszczaniu - wlasciwie zaczęsciu spuszczania, gdy szyba jest na samej górze, pootem idzie normalnie... i jak zamykam to to samo...
POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
kwazar1
Forumowicz
|
Wysłany: 19-04-2007, 19:59
|
|
|
Też mi strzelało przy opuszczaniu i podnoszeniu szyby po stronie kierowcy, ale jak czyściłem silniki od szyb musiałem wyjąć cały podnośnik, i po złożeniu ucichło. |
 |
|
|
|
 |
slonio88 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2007, 21:27 OK !
|
|
|
Sprawdze - dzieki za pomoc ! ! ! a Ciężko jest boczek rozłożyć w galu 1992 ?:> |
|
|
|
 |
kwazar1
Forumowicz
|
Wysłany: 19-04-2007, 21:32
|
|
|
no tutaj nie pomogę, bo ja mam Miśka 1987 |
 |
|
|
|
 |
Jedrzej [Usunięty]
|
Wysłany: 20-04-2007, 21:48
|
|
|
Czy on jest z 1886 czy 2006 roku to nie gra różnicy wystarczy poszukać i poodkręcać wszystkie śróbki ( niektóre mogą być pod jakimiś dekielkami (zaślepkami), klamkami) a potem delikatnie trzeba podwadzić np. śrubokretem tapicerke gdyż jest ona montowana jeszcze na kołki zatrzaskowe i odchylić a następnie do góry popchnąć by wyskoczyła z zatrzasków przy szybie
mam nadzieje że wiecie o co mi chodziło i że jasno napisałem gdyz zdjęcie tapicerki nie wymaga jakiejś przktyki czy szkoły do tego |
Ostatnio zmieniony przez Jedrzej 20-04-2007, 21:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
slonio88 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-04-2007, 21:50
|
|
|
DZIEKI WIELKIE ! ! ! |
|
|
|
 |
Jedrzej [Usunięty]
|
Wysłany: 20-04-2007, 22:06
|
|
|
Nie ma za co dziekowac po to tutaj jesteśmy by sobie pomagać jak tylko możemy |
|
|
|
 |
slonio88 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-04-2007, 23:14 Hmmm
|
|
|
A może, powiesz mi jak najlatwiej przyciemic szyby bez ich wyjmowania ???:>
POZDrAIWAM |
|
|
|
 |
Jedrzej [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2007, 08:53
|
|
|
Oj moim zdaniem żeby dłużej folia była na szybach to jajlepiej jest ją przyklejać jak szyba jest wyjęta gdyż dobrze wtedy dotniesz folie i dolkeisz |
|
|
|
 |
slonio88 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 03:21
|
|
|
Jedrzej napisał/a: | Oj moim zdaniem żeby dłużej folia była na szybach to jajlepiej jest ją przyklejać jak szyba jest wyjęta gdyż dobrze wtedy dotniesz folie i dolkeisz |
No i tu właśnie sie zaczynaja schody...
POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
|