Ogrzewanie :-( |
Autor |
Wiadomość |
kreuk
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1,1 2007
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 12-03-2020, 10:06 Ogrzewanie :-(
|
|
|
Naprawiłem wspomaganie .. dziś nowy problem ....
Mam o to taki problem ze nie mam ogrzewania na postoju:/ gdy jade leci gorace powietrze a gdy sie chwile zatrzymam zaraz zaczyna leciec chlodne...może ktoś coś... |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 13-03-2020, 21:31
|
|
|
kreuk, sprawdź poziom płynu lub odpowietrz układ.
Jak nie pomoże to pisz. |
|
|
|
 |
meyer2
Nowy Forumowicz
Auto: Colt6
|
Wysłany: 27-12-2020, 20:03
|
|
|
Przyłączę sie do tego tematu. Problem u mnie taki, że bardzo słabo grzeje (termostat juz nowy), płyn również. Odpowietrzony układ. Jednak nawiewy od strony kierowcy zimne, a pasażera grzeje tak sobie. Co może być problemem? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 28-12-2020, 10:11
|
|
|
meyer2, może coś nie tak ze sterowaniem klapkami mieszającymi ciepłe z zimnym powietrzem a może i zamulona nagrzewnica co też może być i u kreuk.
Jeśli ogrzewanie lepiej działa przy wyższych obrotach silnika to może być wina albo zamulonej nagrzewnicy lub słabej wydajności pompy układu chłodzącego.
Nagrzewnicę można spróbować przepłukać bieżącą wodą. |
|
|
|
 |
Adrianii
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD
|
Wysłany: 31-08-2022, 19:36
|
|
|
Mam to samo. Od pasażera jakoś grzeje, a od kierowcy nic. Macie pomysł jak się dostać do tych klapek? Czy jest jakiś zewnętrzny moduł do sterowania? Mechanik kiedyś niby płukał, ale nic nie dało. Jak to samemu wypłukać? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24314 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-09-2022, 07:48
|
|
|
Żeby się dostać do samych klapek sterujących to trzeba zdjąć całą deskę. Wbrew pozorom to nie jest jakoś bardzo trudne, nie robiłem w Cari ale w Galancie i tam najpierw się zdejmuje tunel środkowy (a wcześniej jeszcze fotele przednie) a potem kilkanaście śrubek i decha wychodzi (kierownicę też demontowałem).
Być może da się prościej. Wtedy cały mechanizm z nagrzewnicą i mieszalnikiem jest na wierzchu.
Przy klimatroniku są 3 silniki, które tym sterują a w zwykłym to oczywiście na linki.
Wiadomo, że przy ściąganiu deski trzeba uważać, odpinać kable bo tam wiązka idzie, odpiąć linki/cięgna... |
|
|
|
 |
Adrianii
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD
|
Wysłany: 01-09-2022, 09:33
|
|
|
Miałem na myśli Colta z30, ale nie wpisałem go w profil jeszcze 😁 pewnie zasada działania taka sama |
|
|
|
 |
|