Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Nie można podłączyć się z komputerem
Autor Wiadomość
Aicemon 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 gdi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-04-2020, 14:53   [Cari 1.8 GDI] Nie można podłączyć się z komputerem

Witajcie, od pewnego czasu mam pewien problem. Zakupiłem jakoś w styczniu Carisme 1.8 gdi z 2000r.
Po pewnym czasie zapaliła mi się kontrolka SRS(Poduszki), po próbie podłączenia go pod komputer(byłem z tym u 3 mechaników) i żaden z nich nie mógł się do niego podłączyć.
Odkryłem również że jak próbuje się z nim połaczyć komputerowo to na panelu w samochodzie przy łaczeniu zapal się kontrolka Check Engine. Komputer wtedy nie może się z nim połączyć a na panelu kontrolka Check Engine gaśnie

Miał ktoś może kiedyś podobny problem i udało mu sięz tym uporać?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 16-04-2020, 15:14   

Możliwe, że trzeba wymrugać błędy, choć nie wiem czy srs też wymruga :? .
Tutaj masz temat diagnostyki za pomocą spinacza (zworki):
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981&start=0
Co do kontrolki srs to najszybciej skasujesz w ASO za pomocą MUT3.
Oczywiście najpierw należy usunąć usterkę (powód zapalenia) 8) .

Aicemon 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 gdi
Wysłany: 16-04-2020, 15:18   

Bardziej to się martwię tym że nie można się podłączyć pod komputer i czy ktoś miał podobną sytuacje bo nie wiem czy przypadkiem sprzedawca nie wymyślił jakiegoś triku z kabelkami tak aby auto jeździło i skręcało ^^

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 16-04-2020, 15:38   

Napisz jakim to interfejsem próbowałeś się łączyć. W Twoim przypadku jest kluczowy rok produkcji auta. Jeśli był to interfejs typu ELM327 to w Miśkach starszych niż 2001 nie ma szans, u Ciebie z tańszych sposobów działa jedynie kabel VAG KKL na czipie FTDI232 od starszych autek ze stajni VW oraz program Evoscan którym podejrzysz parametry pracy silnika i skasujesz błędy silnika. Aby jednak to zadziałało to musisz zrobić zworkę po między pinami 1 i cz w złączu OBD tak jak się mostkuje w celu sprawdzenia błędów. Tu masz temat o interfejsie i programie https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568 Z SRS najlepiej ASO i MUT.

Odpowiedz do tematu