Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
2.0 GDI - ssanie ? ;)
Autor Wiadomość
linek 
Nowy Forumowicz

Auto: Pnin 2.0 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-04-2020, 17:21   2.0 GDI - ssanie ? ;)

Cześć

W moim 2.0 GDI mam takie objawy.
przy dodawaniu gazu nie przyspiesza płynnie tylko dostaje delikatnej przyduszki (wg mnie nie przyspiesza jak powinien - coś jak zimny gaźnikowy silnik)
Jak depnę do końca to wtedy idzie.
Powyżej pewnych obrotów nie ma tego efektu - w trasie idzie bez problemów. Spokojnie 140km/h i jest zapas.

Nawet po dłuższej jeździe jak jest rozgrzany to spaliny pachną jak w Polonezie na ssaniu.
Pokazuje też zwiększone zużycie paliwa - tak koło 14l.

Z tego co pobobrowałem to pewnie to nieszczesne GDI, ale sam tego nie sprawdzę.
Jest gdzieś w okolicach Ursynowa miejsce gdzie to można sprawdzić ?

Dzieki.

empi 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 2,0 GDI
Wysłany: 28-04-2020, 22:03   

Nie znam W-wy, ale myślę że najpewniej tu: https://www.facebook.com/SerwisMitsuManiakow/

KrzysiekC 
Forumowicz

Auto: Pajero
Wysłany: 29-04-2020, 09:04   

Witam.
Moim zdaniem pompa GDI do regeneracji.

Nie ma prawidłowego ciśnienia na wyjściu dlatego też jest wyższe spalanie.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 29-04-2020, 10:11   

Ja to bym zaczął najpierw od porzdnego wyczyszczenia przepustnicy i nauki obrotów :wink: .
A jakieś błędy wywala :?:

linek 
Nowy Forumowicz

Auto: Pnin 2.0 GDI
Wysłany: 29-04-2020, 19:06   

Ostatnio był u elektryka bo zwariował wentylator - podłączał go i nie zeznawał czy coś wyskoczyło w błędach.
Moje odb się obraziło i nie pokaże niestety już nic wiec nie wiem.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 29-04-2020, 19:12   

Z którego roku jest to auto?

romek atomek2 
Forumowicz

Auto: e46 tourer 330 / Pajero Pinin
Wysłany: 02-05-2020, 11:27   

KrzysiekC napisał/a:
Witam.
Moim zdaniem pompa GDI do regeneracji.

Nie ma prawidłowego ciśnienia na wyjściu dlatego też jest wyższe spalanie.

bzdura - wywaliłby od razu błąd.. ciśnienia. natychmiast. EGR zobacz, skoro na ECO GDI nie idzie, a z butem w podłegę sobie radzi ?. Przepustnicę przeczyść standardowo .. jak koledzy mówili. Jak wali paliwem - za mało powietrza, albo za dużo paliwa. Przy zatkanym EGR przepustnica się przymknie bo otwiera wiecej z EGR - no a jak przez EGR nic nie leci bo zabity sadzą.. no to będzie miał zmułkę na spokojnej jeździe. Delikatną ale wyczuwalną. kolejno lambda i przepływka. nie ma opcji - któryś czujnik szwankuje - albo wlaśnie EGR. kabel Ci odmówił posłuszeństwa - zewrzyj piny w OBD i licz błyśnięcia.

zwierasz piny w OBD 1 z 4 "uniwersalnym narzędziem diagnostycznym do galantów" czyli spinaczem biurowym.

- Włączamy zapłon
Będą migać kontrolki.
Jeśli migają szybko i bez przerwy to nie mamy błędów.
Długie mignięcie oznacza wielokrotność liczby 10 natomiast krótkie mignięcie oznacza wielokrotność liczny 1.
Dla przykładu 2 długie i 4 krótkie mignięcia oznaczają błąd 24. Natomiast dwa krótkie przerwa i cztery krótkie daje dwa błędy, pierwszy to 2 a drugi to 4.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 02-05-2020, 12:37   

romek atomek2, spinacz nie zadziała jak auto od 2001 w górę dlatego zadałem pytanie o rocznik.
Swoją drogą to bardzo częste i irytujące że ludzie nie podają roczników tylko trzeba o to dopytywać a to bardzo często kluczowa informacja jeśli chodzi o diagnostykę.

romek atomek2 
Forumowicz

Auto: e46 tourer 330 / Pajero Pinin
Wysłany: 04-05-2020, 08:50   

plecho1 napisał/a:
romek atomek2, spinacz nie zadziała jak auto od 2001 w górę dlatego zadałem pytanie o rocznik.
Swoją drogą to bardzo częste i irytujące że ludzie nie podają roczników tylko trzeba o to dopytywać a to bardzo często kluczowa informacja jeśli chodzi o diagnostykę.
a widzisz nie wiedziałem, ja też miałem w tym silnikiem gehennę - rok walczyłem, bo nikt nic nie wiedział - mechanicy to już kasy ode mnie nie brali. W końcu przysiadłem, zrobiłem - i zapomniałem o problemach ( to już kilka dobrych lat ). Ale że go ruda żre na potęgę, niedługo się rozstaniemy. Sam sie rozpadnie ( a jeden remont blacharski już mamy za sobą ).

Odpowiedz do tematu