Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] Wyciek oleju UPG
Autor Wiadomość
pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 04-06-2020, 07:09   [1.6] Wyciek oleju UPG

Zauważyłem, że mam zabrudzony silnik olejem pomiędzy głowicą a blokiem silnika. W jednym miejscu pojawia się kilka kropel oleju a na całej długości w zasadzie się poci na tym łączeniu. Poza tym nic się nie dzieje. Czy ktoś przerabiał taki temat? Myślę o zdjęciu kolektora dolotowego, wyczyszczeniu i odtłuszczeniu wszystkiego a następnie zasilikonowanie wysoko temperaturowym silikonem łączenia bloku z głowicą na całej długości. Pomoże, co myślicie?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 04-06-2020, 10:02   

pitt63 napisał/a:
odtłuszczeniu wszystkiego a następnie zasilikonowanie wysoko temperaturowym silikonem łączenia bloku z głowicą na całej długości. Pomoże, co myślicie?

Ale pomiędzy głowicą a blokiem siedzi uszczelka, więc nie wiem po co chcesz jeszcze tam dać silikon :? .

bob1969 
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
Wysłany: 04-06-2020, 22:33   

Kolega chyba ma na myśli pokrywę zaworów/głowicy. Tam jest uszczelka którą jak najbardziej się wymienia.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 05-06-2020, 07:15   

Dzięki za jakiekolwiek wypowiedzi w tym temacie. Ogólnie bardzo ciężko jest "rozruszać" właścicieli ASX-ów na tym forum. Czy te auta faktycznie tak mało się psują? A teraz do meritum. Dzwoniłem do ASO z pytaniem czy to faktycznie wina UPG i czy są jakieś procedury z tym związane np. dociągnięcie głowicy. Od razu wyprowadzono mnie z błędu, że to nie wina przedmiotowej uszczelki a uszczelek kolektora dolotowego. Temat jest im znany. Po ich wymianie ma być jakiś czas spokój. Uszczelki kolektora i tak miałem wymieniać więc te 85 PLN mnie nie zrujnuje. Pytanie się jednak nasuwa takie, skąd olej w układzie dolotu? Nie znam tego silnika i nie wiem czy jest w nim odma bo takie mam pierwsze podejrzenia. Macie jakąś wiedzę na ten temat lub inne pomysły?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 05-06-2020, 10:45   

pitt63 napisał/a:
Macie jakąś wiedzę na ten temat lub inne pomysły?

Poniżej masz schemat skąd dostaje się olej do dolotu, nazywa się to ekologia 8) .
Jak będziesz wymieniał uszczelkę to sprawdź (wyczyść) jak wygląda przepustnica.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 05-06-2020, 15:57   

Bizi78 napisał/a:
pitt63 napisał/a:
Macie jakąś wiedzę na ten temat lub inne pomysły?

Poniżej masz schemat skąd dostaje się olej do dolotu, nazywa się to ekologia 8) .
Jak będziesz wymieniał uszczelkę to sprawdź (wyczyść) jak wygląda przepustnica.
Obrazek
Obrazek

Dzięki bardzo za informacje. Przepustnicę czyściłem około miesiąc temu. Uszczelki kolektora wymieniłem dzisiaj. Trochę oleju w nim było ale nie były to jakieś duże ilości. Stare uszczelki były już dość twardawe. Wszystko oczywiście poczyściłem i sprawdziłem drożność przewodów zaznaczonych powyżej. Zobaczymy jak teraz to będzie wyglądało. Pzdr

bob1969 
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
Wysłany: 05-06-2020, 18:20   

Trzeba lać olej z niskim Noack, poniżej 10. Czy silnik będzie prawidłowo pracował się odłączy/zaślepi te wężyki? Zapytam jeszcze, czy w silnikach 4A92 jest EGR?

Odpowiedz do tematu