[1.6] Wyciek oleju UPG |
Autor |
Wiadomość |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 516 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 04-06-2020, 07:09 [1.6] Wyciek oleju UPG
|
|
|
Zauważyłem, że mam zabrudzony silnik olejem pomiędzy głowicą a blokiem silnika. W jednym miejscu pojawia się kilka kropel oleju a na całej długości w zasadzie się poci na tym łączeniu. Poza tym nic się nie dzieje. Czy ktoś przerabiał taki temat? Myślę o zdjęciu kolektora dolotowego, wyczyszczeniu i odtłuszczeniu wszystkiego a następnie zasilikonowanie wysoko temperaturowym silikonem łączenia bloku z głowicą na całej długości. Pomoże, co myślicie? |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 04-06-2020, 10:02
|
|
|
pitt63 napisał/a: | odtłuszczeniu wszystkiego a następnie zasilikonowanie wysoko temperaturowym silikonem łączenia bloku z głowicą na całej długości. Pomoże, co myślicie? |
Ale pomiędzy głowicą a blokiem siedzi uszczelka, więc nie wiem po co chcesz jeszcze tam dać silikon . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
bob1969
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
|
Wysłany: 04-06-2020, 22:33
|
|
|
Kolega chyba ma na myśli pokrywę zaworów/głowicy. Tam jest uszczelka którą jak najbardziej się wymienia. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
|
Wysłany: 05-06-2020, 07:15
|
|
|
Dzięki za jakiekolwiek wypowiedzi w tym temacie. Ogólnie bardzo ciężko jest "rozruszać" właścicieli ASX-ów na tym forum. Czy te auta faktycznie tak mało się psują? A teraz do meritum. Dzwoniłem do ASO z pytaniem czy to faktycznie wina UPG i czy są jakieś procedury z tym związane np. dociągnięcie głowicy. Od razu wyprowadzono mnie z błędu, że to nie wina przedmiotowej uszczelki a uszczelek kolektora dolotowego. Temat jest im znany. Po ich wymianie ma być jakiś czas spokój. Uszczelki kolektora i tak miałem wymieniać więc te 85 PLN mnie nie zrujnuje. Pytanie się jednak nasuwa takie, skąd olej w układzie dolotu? Nie znam tego silnika i nie wiem czy jest w nim odma bo takie mam pierwsze podejrzenia. Macie jakąś wiedzę na ten temat lub inne pomysły? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 05-06-2020, 10:45
|
|
|
pitt63 napisał/a: | Macie jakąś wiedzę na ten temat lub inne pomysły? |
Poniżej masz schemat skąd dostaje się olej do dolotu, nazywa się to ekologia .
Jak będziesz wymieniał uszczelkę to sprawdź (wyczyść) jak wygląda przepustnica.
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
|
Wysłany: 05-06-2020, 15:57
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | pitt63 napisał/a: | Macie jakąś wiedzę na ten temat lub inne pomysły? |
Poniżej masz schemat skąd dostaje się olej do dolotu, nazywa się to ekologia .
Jak będziesz wymieniał uszczelkę to sprawdź (wyczyść) jak wygląda przepustnica.
Obrazek
Obrazek |
Dzięki bardzo za informacje. Przepustnicę czyściłem około miesiąc temu. Uszczelki kolektora wymieniłem dzisiaj. Trochę oleju w nim było ale nie były to jakieś duże ilości. Stare uszczelki były już dość twardawe. Wszystko oczywiście poczyściłem i sprawdziłem drożność przewodów zaznaczonych powyżej. Zobaczymy jak teraz to będzie wyglądało. Pzdr |
|
|
|
 |
bob1969
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
|
Wysłany: 05-06-2020, 18:20
|
|
|
Trzeba lać olej z niskim Noack, poniżej 10. Czy silnik będzie prawidłowo pracował się odłączy/zaślepi te wężyki? Zapytam jeszcze, czy w silnikach 4A92 jest EGR? |
|
|
|
 |
|