Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8DI-D] Błąd silnika i kontrola trakcji
Autor Wiadomość
Szymon30012 
Nowy Forumowicz
Szymon30012

Auto: Mitsubishi ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-08-2020, 22:01   [1.8DI-D] Błąd silnika i kontrola trakcji

Witam. Mam ASX z 2011 r. 1.8. Niedawno to nabyłem. W ciągu miesiąca już chyba 3 raz zapalił mi się błąd silnika wraz z kontrolą trakcji. Pojazd traci moc. Kiedy to zgadza ginie kontrola trakcji, błąd silnika zostaję, samochód jedzie normalnie. Rozmawiałem z byłym właścicielem, powiedział mi że to problem z zapychajacym się DPF. Powiedział że jemu też się tak kiedyś robiło Ale kiedy zaczął jeździć dynamiczniej to już sytuacja już się nie powtarzała. Ja staram się trzymać obroty tak około 2500 obrotów i dopiero zmieniać bieg, więc raczej nie przymulam. Wcześniej wspomniany właściciel pokazał mi pewien sposób na to, A mianowicie przy stojącym samochodzie należy przez około 20, 30 sekund podtrzymać to na 5 tyś obrotów, potem zgasić silnik i błąd znika. Nie uśmiecha mi się co chwila wykonywać tej czynności. Ma ktoś jakiś konkretny pomysł dlaczego takowy problem się dzieję? Dzięki za pomoc

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 21-08-2020, 23:03   

Ja bym zaczął od sprawdzenia błędów.

em_es 
Forumowicz

Auto: ASX'11 1.8DID 150KM
Wysłany: 21-10-2020, 11:55   

Jedź na komputer. Jestem po czyszczeniu zapchanego DPF i takich jaj nie było. Ot zalewało olej co 7-8kkm i wyskakiwała kontrolka. Oddałem do regeneracji i jak na razie święty spokój.

Jan.jan 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi asx 1.8 DID
Kraj/Country: Germany
Wysłany: 15-04-2022, 10:52   

u mie jest to samo ,komputer nie pomoże czyszczenie dpf też nie.

[ Dodano: 15-04-2022, 10:58 ]
walcze z tym od roku czasu żaden fachowiec a nawet ASO nie jest w stanie powiedzieć co jest powodem tych błędów.owszem potwierdzają że za wszystkim stoi DPF ale wyczyszczony po dwóch dniach z powrotem w trakcie jazdy tryb awaryjny i check.
przed wyczyszczeniem było 714(jednostek?) po tylko 14 tak więć był zapchany.
po wyczyszczeniu liczyłem że będzie lepiej sie zbierał ale wydaje mi się że nawet jest gorzej - jakbym ciągnął przyczepkę) - może mi sie tylko tak zdaje.
czy nie masz wrażenia że przed awarią zwiększa się spalanie?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-04-2022, 17:52   

Kuzyn miał podobną sytuację ale w S-Maxie chyba z 2011r. na systemie wtrysku Delphi.Też robił różne cuda, czyścił filtr sam kilkukrotnie, zmieniał czujniki i różne inne elementy aż w końcu wymienił wtryski i problem ustąpił zupełnie, jak dobrze pamiętam sporo za dużo paliwa uciekało przelewem.

MartaPietrzyk 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi outlander
Wysłany: 19-04-2022, 13:42   

Najlepiej chyba będzie oddać do mechanika ;( Też miałam taką sytuację. Niestety wymiana wtrysków trochę boli finansowo. Na pierwszym miejscu radziłabym też jeszcze zobaczyć pompę

Odpowiedz do tematu