Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z klimatyzacją
Autor Wiadomość
ross 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-07-2020, 21:17   Problem z klimatyzacją

Klimatyzacja manualna w Carismie GDI prawie nie chłodzi - po włączeniu rurki od osuszacza lekko chłodne , w okienku przelewa się płyn , gruby wąż ten co idzie od sprężarki do kabiny ciepły Byłem napełnić i zmierzył ciśnienie nie było tak źle , ale podpiął pod dwa węże aparaturę z butlą i po jakimś czasie stwierdził że się nie da nabić , prawdopodobnie sprężarka do wymiany. Mam pytanie co może być przyczyną ?

MichciuGT 
Mitsumaniak

Auto: Galant Kombi 6A13
Wysłany: 03-07-2020, 12:59   

ale że jak to się nie da nabić? serwis klimy nie polega na zmierzeniu ciśnień i dobicia czynnika (nie wiadomo ile jest w układzie), tylko najpierw odciąga się stary czynnik (zostaje zważony), sprawdza się próżnią szczelność układu, nabija się czynnik tyle ile przewiduje producent i dopiero wtedy sprawdza się ciśnienia, w dodatku zdaje mi się że powinno się to robić na nie rozgrzanym układzie klimy.

możesz też sprawdzić skraplacz czy jest zapchany i w razie potrzeby wyczyścić.
uruchamia Ci się wentylator po włączeniu klimy?
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go.

ross 
Forumowicz

Wysłany: 03-07-2020, 14:51   

MichciuGT napisał/a:
ale że jak to się nie da nabić? serwis klimy nie polega na zmierzeniu ciśnień i dobicia czynnika (nie wiadomo ile jest w układzie), tylko najpierw odciąga się stary czynnik (zostaje zważony), sprawdza się próżnią szczelność układu, nabija się czynnik tyle ile przewiduje producent i dopiero wtedy sprawdza się ciśnienia, w dodatku zdaje mi się że powinno się to robić na nie rozgrzanym układzie klimy.

możesz też sprawdzić skraplacz czy jest zapchany i w razie potrzeby wyczyścić.
uruchamia Ci się wentylator po włączeniu klimy?
Wentylatory włączają się . Mnie ten "specjalista " nie przekonał dlatego dzisiaj pojadę do innego . Byłem u innego sprawdził i spuścił czynnik , następnie zrobił próżnię i napełnił czynnikiem i klimatyzacja działa .

Bynio 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9TD
Wysłany: 05-07-2020, 16:22   

Podepne sie pod temat. U mnie klima nabita
Cos tam slabiutko chlodzi. Zauwazylem ze nie wlacza sie wentylator od klimy. Jak go sprawdzic lub co imnego padlo??? Carisma 1.9TD

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 05-07-2020, 21:33   

Podłącz wentylator pod 12V i zobacz czy się w ogóle kręci.

ross 
Forumowicz

Wysłany: 05-07-2020, 21:53   

Bynio napisał/a:
Podepne sie pod temat. U mnie klima nabita
Cos tam slabiutko chlodzi. Zauwazylem ze nie wlacza sie wentylator od klimy. Jak go sprawdzic lub co imnego padlo??? Carisma 1.9TD
Sprawdź przekaźniki pod maską w czarnej małej obudowie są trzy przekaźniki i dwa bezpieczniki do wentylatorów i możesz pozamieniać miejscami przekaźniki po przekątnej. https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=79894

koniszua 
Forumowicz
koniszua

Auto: mitsubishi carisma 1.6 98r
Wysłany: 31-08-2020, 16:27   

Panowie podpowiem wam możliwą przyczynę, bo właśnie to miałem, klima nabita w zeszłym roku zaczęła słabo chłodzić raz leciutko innym razem wcale, myślałem ze mam wyciek mały.
Podjechałem na nabicie kumpel wpiął się w instalację i mówi Wszystko dobrze masz nabitą, tylko ci się sprzęgło nie załącza, sprawdzimy na krótko czy działa poszedł po kabel, zanim wrócił ja lukam na kompresor i na wierchu jego od kostki do takiego czarnego plastiku na kompresorze idzie przewód z niego wychodzi drugi idzie na sprzęgło był jakiś "luźny" docisnąłem palcem go i jak wrócił pytam czy to ruszał on ze nie, podpiął przewód do wtyczki i sprzęgło zaskoczyło.
To odpięliśmy to czarne i sprzęgło nie rusza znowu.
Okazało się że podczas prac się to poluzowało i nie stykało na czujniku chyba ciśnienia który zamyka obwód włączający sprzęgło.
Jeśli wam sprzęgło się nie złącza to odepnijcie to i wepnijcie z powrotem a styki wyczyścicie.
Jeśli na krótko chcecie sprawdzić sprzęgło to odpinacie ten styk z kompresora i do tego pinu co idzie przewód na sprzęgło podpinacie na krótko z aku +12V jak zaskoczy to sprawne.
Wtedy sprawdzajcie czy do kostki na kompresorze dochodzi napięcie jeśli tak problem z czujnikiem/ stykami na nim.
Problem w Cari 98 1.6 opisany co było przyczyną nie działania klimy, teraz hula jak należy, przy okazji mam sprawdzoną szczelność jej ;)

PS. U mnie klima automatyk pełny

Odpowiedz do tematu