|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem-widmo z alternatorem (chyba) |
Autor |
Wiadomość |
Ajron
Forumowicz

Auto: EA5A 1999 AT i EC5W 1997 AT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lut 2018 Posty: 193 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-08-2020, 09:33 Problem-widmo z alternatorem (chyba)
|
|
|
Cześć wszystkim!
W ubiegłym tygodniu, a konkretnie w środę rano, podczas jazdy do pracy, zaobserwowałem niepokojące zjawisko - przy spadku obrotów towarzyszącemu hamowaniu zaczęły migać mi światła, a także zapalały się kontrolki ciśnienia oleju oraz akumulatora.
Osobiście nie dokonywałem pomiaru na akumulatorze (pogoda nie sprzyjała grzebaniu pod maską - auto stoi pod chmurką), ale wykorzystałem ładowarkę podpinaną do go gniazda zapalniczki, by sprawdzić napięcie. Nieco ponad 11 V, a więc sprawa prosta.
No właśnie nie! Wracając z pracy problem występował nadal, ale w czwartek rano już wszystko było normalnie. Problem powrócił w piątkowy poranek, a następnie w niedzielny poranek, po nieco dłuższej trasie (a konkretnie podczas powrotu, od momentu uruchomienia silnika).
Dziś byłem u elektryka, no i jak możecie się już domyślić - problemu brak, prawidłowe napięcie w każdym punkcie pomiarowym, ciężko to zdiagnozować, alternator wydaje się ok, akumulator na pewno ok.
Spotkał się ktoś z podobnym problemem? Czy szczotki w Galancie 2.5 psują się w jakiś szczególny sposób? Raczej to nie jest problem pokonywania zbyt krótkich odcinków, przez co aku miałby się rozładować. |
|
 |
Faza
Mitsumaniak

Auto: EA5W Avance 2001 TipTronic
Pomógł: 10 razy Dołączył: 01 Sie 2008 Posty: 329 Skąd: Szczecin/Wrocław/Gdańsk
|
Wysłany: 31-08-2020, 15:21
|
|
|
Szykuj się na wymianę/regenerację alternatora.
Ja tak miałem z tymi kontrolkami, okazało się, że wirnik zaczął ścierać uzwojenie i robić zwarcie po czym padłą w nim elektryka. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 31-08-2020, 16:39
|
|
|
A problem czasem nie pojawia się tylko w deszczowe dni
Może to jakiś problem z kablami WN. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Ajron
Forumowicz

Auto: EA5A 1999 AT i EC5W 1997 AT
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lut 2018 Posty: 193 Skąd: Warszawa
|
|