Outlander Turbo z Norwegii |
Autor |
Wiadomość |
mateshi
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander Turbo 2.0
Kraj/Country: Norway
|
Wysłany: 27-02-2020, 00:00 Outlander Turbo z Norwegii
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów!
Niedawno nabyłem (2 tygodnie temu) czerwonego Outlandera Turbo który stał 2 lata na podwórku pod chmurką.
Przebieg 301 000km,
Jeszcze tak naprawdę się nim nie przejechałem, zrobiłem może z 3km (garaż-dom) więc ciężko mi powiedzieć cokolwiek z jazdy lub co do roboty
Powoli powoli i do przodu jak to się mówi;)
Troszkę do poprawek blacharskich, parę odprysków na masce i zderzaku, z wnętrza to podłokietnik.
Plany jak to plany, dużo nie mówić żeby nie zapeszyć, będę się starał na bieżąco publikować prace robione przy nim a myślę ze może być ciekawie!
Pozdrawiam! |
Ostatnio zmieniony przez mateshi 18-09-2020, 10:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5356 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 27-02-2020, 02:42
|
|
|
No i to jest kolor! Pierwszy opisany na forum czerwony O1T. Chociaż od dawna jest tutaj właściciel czerwonego, to jakoś nie chce mu się założyć tematu.
Co do auta to życzę wytrwałości i cierpliwości, mam nadzieję że będziesz dużo pisał i robił fotek. Niech się fura sprawuje. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
Turbocbr
Forumowicz
Auto: outlander turbo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2019 Posty: 229 Skąd: brodnica
|
Wysłany: 27-02-2020, 18:24
|
|
|
Cześć Witam Nowego posiadacza Outlandera Turbo dużo mocy i bezawaryjnosci. Szukałem kiedyś Czerwonego... |
_________________ Turbocbr |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 27-02-2020, 21:34
|
|
|
Tak jak nie podobają mi się te auta, to w czerwonym kolorze wygląda świetnie! Obejrzyj podwozie zanim zaczniesz w niego ładować kasę, po 2 latach stania na trawie może być słabo. |
|
|
|
 |
mroz3k
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander Turbo
|
|
|
|
 |
lolo.lolo
Forumowicz O1T rodzinny :-)))

Auto: O1T '06
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Kwi 2009 Posty: 289 Skąd: dokąd
|
|
|
|
 |
mateshi
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 01-03-2020, 23:45
|
|
|
Dzięki wszystkim za miłe przyjęcie i dobra słowa!
Przez ostatnie dni zdążyłem wymienić pasek klinowy razem z alternatorem, świeciła się kontrolka akumulatora razem z ręcznym, po spojrzeniu pod maskę odkryłem ze pasek się nie kręci (urwany) a alternator wcale nie chciał się kręcić (zastał się/zardzewiał?)
Trochę było główkowania z wyjęciem alternatora, ale na szczęście udało się go wyjąć bez odkręcania łap silnika, lub wyciągania półośki Niestety zapomniałem całkowicie o kupnie napinacza paska, ale na razie nie będę nim jeździł bo jest parę rzeczy do ogarnięcia przed przeglądem, to z czasem przyjdzie.
Fotka z lawety
Jeszcze przed przeglądem technicznym zostało mi zrobić/wymienić belkę przód i tył, wiadomo, standard.. posprawdzać wszystkie hamulce, juz mam zakupione reperaturki na cały samochód i miejmy nadzieje ze nic wielkiego jeszcze nie wyjdzie po drodze |
|
|
|
 |
Bzyk_R1

|
Wysłany: 02-03-2020, 12:24
|
|
|
Wow czyżby za holownik robiła Tesla? Piękny zestaw. Pamiętaj że na pasku osprzętu masz pompę wody i nie wolno jeździć z urwanym. |
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
Turbocbr
Forumowicz
Auto: outlander turbo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2019 Posty: 229 Skąd: brodnica
|
Wysłany: 03-03-2020, 17:33
|
|
|
Alternator z paskiem i napinaczem is Dead od razu zrobiłbym też rozrząd dla bezpieczeństwa nie ma co ryzykowac jak 2 lata autko stało |
_________________ Turbocbr |
|
|
|
 |
mateshi
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 06-03-2020, 23:48
|
|
|
Bzyk_R1 napisał/a: | Wow czyżby za holownik robiła Tesla? Piękny zestaw. |
Dokładnie Za holownik robiła Tesla, a dokładniej model X:) Komfortowo i tanim kosztem można ciągać lawety
Turbocbr napisał/a: | Alternator z paskiem i napinaczem is Dead od razu zrobiłbym też rozrząd dla bezpieczeństwa nie ma co ryzykowac jak 2 lata autko stało |
Tak, napinacz po prostu stał w miejscu, nie dało się go ruszyć, dopiero po 15 minut prób na imadle i z szwedem udało się go jakoś ruszyć, ale nie nadal nie napina tak jak powinien..
Auto stoi wyrejestrowane od 18.10.2018 więc takie zaokrąglone 2 lata A czy było odpalane w między czasie nie wiem. Rozrząd był wymieniony przy 293xxx jeśli dobrze pamiętam (mniej niż 10k km temu) a olej na bagnecie czyściutki |
|
|
|
 |
miron
Forumowicz
Auto: 2,4 mivec cvt
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2014 Posty: 326 Skąd: Świlcza
|
Wysłany: 07-03-2020, 23:12
|
|
|
2 lata w trawie? Bzyku do mnie pijesz |
|
|
|
 |
mateshi
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 10-03-2020, 23:22
|
|
|
miron napisał/a: | 2 lata w trawie? Bzyku do mnie pijesz |
Tak, niecałe;) Resztę odpowiedzi nie jestem w stanie zrozumieć o co chodzi
Przy Outlanderze Turbo na razie nic się nie dzieje ciekawego poza tym ze znalazłem dawcę części dla niego!
Bez groźnej rdzy na karoserii i podwoziu (najważniejsze), srebrny outlander 2.0
Full skóra, oryginalne radio, i pare innych gratów co i do czerwonego prawdopodobnie przełożę, guma w bagażniku, roleta itp.
Możliwe ze coś z niego jeszcze zostanie, więc jeśli ktoś z was by coś potrzebował to na pw! |
|
|
|
 |
mateshi
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 16-03-2020, 22:56
|
|
|
Także ten, w końcu wykręciłem belkę z srebrnego outka, jeszcze ciepła i na szczęście cała!
Jutro przejadę ją dokładnie "karczerem" aby umyć z piachu i gruzu co się nazbierał przez te wszystkie lata..
A zarazem kilka pytań w waszą stronę,
Piaskować czy przelecieć ładnie drucianką i też wystarczy?
Czym i w jaki sposób najlepiej zabezpieczyć belkę aby nie brała ją tak szybko rdza i było/trwało na lata?
Czy lotka pasuje z wersji "przedlift(?)" do wersji poliftowej? Wydaje się dłuższa i fajniejsza niż ta z turbo w porównaniu i może można by było zaadaptować |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 16-03-2020, 23:04
|
|
|
mateshi, pojechać z beleczką na stacje z myjką bezdotykową, która myje proszkiem, a nie pianą i zaatakować z kilku cm.
U mnie w okolicy najlepsze spustoszenie z bliskiej odległości robi Orlen na trybie "2" |
|
|
|
 |
Bzyk_R1

|
Wysłany: 16-03-2020, 23:08
|
|
|
Udało się bez palnika? Dużo śrub poległo?
Co do belki jak masz na wierzchu to piaskuj. Po tym procesie wyjdzie jak na prawdę wygląda i czy nie jest sitko. Po piaskowaniu standardowo, podkłady, epoxydy i bariera. Do środka zalej do oporu noxudola 750, na zewnątrz możesz pomalować i zaszaleć z jakimś raptorem.
Co do lotki głowy uciąć sobie nie dam ale wymiary szyby są różne. Przedlift ma ramki po bokach zauważ. Same klapy pasują zamiennie jak byś ewentualnie chciał malować w całości. Tyle że znowu klamka przedlifta inna i gorzej wygląda imho. Ogólnie klapa turbo jest ładniej wytłoczona. |
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
|