Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: apg2312
02-10-2020, 03:07
[Cari 1.8 GDI] Diagnostyka, kasowanie/odczyt błędów | DIY
Autor Wiadomość
xyzadix 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma GDI
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 02-10-2020, 01:38   [Cari 1.8 GDI] Diagnostyka, kasowanie/odczyt błędów | DIY

Z moich obserwacji widzę, że liczne grono osób ma problem z diagnostyka w mitsubishi Carisma postanowiłem, że opisze jak się do tego zabrać być może się to komuś przyda. Poradnik napisałem na podstawie swoich doświadczeń związanych z tym samochodem. Testowany model Mitsubishi Carisma 1.8 GDI EXE 92kw.
Na początek musimy uzbroić się w kabel USB obd2 VAG-KKL zbudowany na chipie FTDI (nie elm327) i oczywiście go lekko przerobić, a mianowicie pin 1 musi być połączony z pinem 4 ja to zrobiłem w taki sposób, że dodałem przełącznik i dwa kable umożliwiające mostkowanie pinu pierwszego z czwartym.
1
2
3
4
5

Jak już uporamy się z kablem kupujemy evoscana na stronie autora: Evoscan.

Ustawienia programu
OpenPort 1.3
MitsubishiMUTIII
Select ECU : EFI
Select DTC Method/ECU : MUTII EFI

Na tych ustawieniach jesteśmy w stanie połączyć się również z modułem ABS musimy zmienić tylko
Select ECU : ABS
Select DTC Method/ECU : MUTII ABS

Za pomocą tych ustawień jesteśmy w stanie testować kilka podzespołów naszego samochodu jak na przykład sterowanie wiatrakiem od chłodnicy w zakładce Actuators oraz pomiary w czasie rzeczywistym na odpalonym silniku Start DataLogger
Test wiatraka chłodnicy

Odczyt/kasowanie błędów

W polu Timeout ms zmieniamy wartość z 1000 na 10000 i klikamy Display DTC nastąpi wtedy odczyt błędów.
Nastomiast gdy chcemy wykasować błędy naciskamy Clear DTCs
Odczyt/kasowanie błędów youtube

Mam nadzieję, że komuś pomogłem tym powodzenia :)

Poradnik jest mojego autorstwa zakazuje kopiowania go na inne fora!

Edit by Bizi78.
Ze względu na prawa autorskie do programu link został usunięty.
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 02-10-2020, 10:44, w całości zmieniany 1 raz  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi