|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zamknięty przez: apg2312 02-10-2020, 03:07 |
[Cari 1.8 GDI] Diagnostyka, kasowanie/odczyt błędów | DIY |
Autor |
Wiadomość |
xyzadix
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-10-2020, 01:38 [Cari 1.8 GDI] Diagnostyka, kasowanie/odczyt błędów | DIY
|
|
|
Z moich obserwacji widzę, że liczne grono osób ma problem z diagnostyka w mitsubishi Carisma postanowiłem, że opisze jak się do tego zabrać być może się to komuś przyda. Poradnik napisałem na podstawie swoich doświadczeń związanych z tym samochodem. Testowany model Mitsubishi Carisma 1.8 GDI EXE 92kw.
Na początek musimy uzbroić się w kabel USB obd2 VAG-KKL zbudowany na chipie FTDI (nie elm327) i oczywiście go lekko przerobić, a mianowicie pin 1 musi być połączony z pinem 4 ja to zrobiłem w taki sposób, że dodałem przełącznik i dwa kable umożliwiające mostkowanie pinu pierwszego z czwartym.
1
2
3
4
5
Jak już uporamy się z kablem kupujemy evoscana na stronie autora: Evoscan.
Ustawienia programu
OpenPort 1.3
MitsubishiMUTIII
Select ECU : EFI
Select DTC Method/ECU : MUTII EFI
Na tych ustawieniach jesteśmy w stanie połączyć się również z modułem ABS musimy zmienić tylko
Select ECU : ABS
Select DTC Method/ECU : MUTII ABS
Za pomocą tych ustawień jesteśmy w stanie testować kilka podzespołów naszego samochodu jak na przykład sterowanie wiatrakiem od chłodnicy w zakładce Actuators oraz pomiary w czasie rzeczywistym na odpalonym silniku Start DataLogger
Test wiatraka chłodnicy
Odczyt/kasowanie błędów
W polu Timeout ms zmieniamy wartość z 1000 na 10000 i klikamy Display DTC nastąpi wtedy odczyt błędów.
Nastomiast gdy chcemy wykasować błędy naciskamy Clear DTCs
Odczyt/kasowanie błędów youtube
Mam nadzieję, że komuś pomogłem tym powodzenia
Poradnik jest mojego autorstwa zakazuje kopiowania go na inne fora!
Edit by Bizi78.
Ze względu na prawa autorskie do programu link został usunięty. |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 02-10-2020, 10:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|