Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
lusterka outlander - demontaż na części pierwsze
Autor Wiadomość
Sebastiansr1 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-12-2019, 17:34   lusterka outlander - demontaż na części pierwsze

Witam.
Potrzebuję instrukcje, fotki bądź film instruktażowy jak rozebrać lusterko w Outku II. Muszę przesmarować mechanizm składania bo się zacina.
Z góry dziękuję za pomoc

and 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi outlander 2.0 2010
  Wysłany: 04-12-2019, 20:21   

Tam wszystko jest zabudowane, nie ma co smarować, po prostu będzie się składać/rozkładać coraz gorzej aż w końcu się zatrzyma. Oczywiście najlepiej jeśli w pozycji rozłożonej :D
Schemat lusterka, rozbieranie, miejsce i kolejność podważania szkła znajdziesz w manualu dostępnym na forum.

Sebastiansr1 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander
Wysłany: 04-12-2019, 21:53   

Coś napewno można zrobić aby się otwierał i zamykał sprawnie. Mechanizm to mechanizm i można go przeserwisowac. Jest kilka info na te temat ale dość słabo wyjaśniony jest rozłożenie mechanizmu otwierania i zamykania.
Napewno ktoś to rozłożył i naprawił i następnie złożył.. To nie prom kosmiczny tylko zwykły mechanizm..

[ Dodano: 06-12-2019, 19:22 ]
Udało, się naprawić, rozebrałem na części pierwsze, przesmarowałem. Problemem najprawdopodobnie był zasyfiony komutator w silniczku od zamykania. Lusterka ładnie się otwieraja i zamykają.
Temat zamkniety

m4rud3r 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Mivec 2010
Wysłany: 06-12-2019, 20:27   

Sebastian: a kojarzysz może co odpowiada za ograniczenie ruchu przy zamknięciu lusterka ?

Aleksander1965 
Forumowicz

Auto: mitsubishi outlander 2,2 156km
Wysłany: 07-12-2019, 11:47   

Sebastiansr1 napisał/a:
Coś napewno można zrobić aby się otwierał i zamykał sprawnie. Mechanizm to mechanizm i można go przeserwisowac. Jest kilka info na te temat ale dość słabo wyjaśniony jest rozłożenie mechanizmu otwierania i zamykania.
Napewno ktoś to rozłożył i naprawił i następnie złożył.. To nie prom kosmiczny tylko zwykły mechanizm..

[ Dodano: 06-12-2019, 19:22 ]
Udało, się naprawić, rozebrałem na części pierwsze, przesmarowałem. Problemem najprawdopodobnie był zasyfiony komutator w silniczku od zamykania. Lusterka ładnie się otwieraja i zamykają.
Temat zamkniety

Zapodaj jakiś manual u mnie jedno z lusterek otwiera sie wolniej?

Vlad24 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 2010
Wysłany: 11-12-2019, 01:58   

m4rud3r napisał/a:
Sebastian: a kojarzysz może co odpowiada za ograniczenie ruchu przy zamknięciu lusterka ?

Potwierdzam, problem leży na styku szczotki - komutator. Wystarczyło przemyć spirytusem. Za ograniczenie odpowiada rezystor, lub coś podobnego. Sterownik reaguje na wzrastający prąd i zatrzymuje pracę silnika, niezeznie od jego rzeczywistej pozycji. Gdy na szczotkach iskrzy, to zatrzymuje się jak tylko pojawi się dobry kontakt. Można też wymienić sam silnik, dostępne na alliexpres

m4rud3r 
Forumowicz

Wysłany: 11-12-2019, 15:28   

U mnie problem z lusterkiem jest inny. Lusterko od strony pasażera zamyka się do momentu gdy dolną krawędzią obudowy opiera się o listwę ozdobną szyby. Lusterko od strony kierowcy zamyka się normalnie.

Vlad24 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-12-2019, 16:19   

m4rud3r napisał/a:
U mnie problem z lusterkiem jest inny. Lusterko od strony pasażera zamyka się do momentu gdy dolną krawędzią obudowy opiera się o listwę ozdobną szyby. Lusterko od strony kierowcy zamyka się normalnie.

Tam pod słownikiem, lub jego częścią jest też mechanizm umożliwiający ręczne jego złożenie i to w tym mechanizmie, który uciska dość mocna sprężyna są wyznaczone punkty graniczne otwarcia i zamknięcia. Coś musiało się stać z tym mechanizmem, może było uderzone, lub źle złożone jeżeli ktoś tam wcześniej zaglądał.

m4rud3r 
Forumowicz

Wysłany: 11-12-2019, 19:04   

O dzięki Vlad. Masz może jakieś zdjęcie jak to wygląda ?

Vlad24 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-12-2019, 19:37   

m4rud3r napisał/a:
O dzięki Vlad. Masz może jakieś zdjęcie jak to wygląda ?

Niestety nie. Jak robiłem to nie myślałem niestety o innych :D
By dostać się do samego mechanizmu musisz rozebrać całkiem siłownik. Podgrzać i otworzyć pokrywę, trzymają 3 zatrzaski i klej uszczelniający, wyjąć silniczek z przekładnią i dopiero będzie dostęp do sprężyny, talezyka i blaszanej skoby, klemy wsuwanej z boku która właściwie utrzymuje sprężyne w stanie naprężonym. Po tym już wszystko się rozsypie i będziesz mógł wyjąć to coś obrotowego ze wzniesieniami z siłownika.

Krzysiek 123 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi outlander 2
Wysłany: 11-12-2019, 21:17   

Orientuje się ktoś czy jest możliwość założenia mechanizmu z ouklandera 1 lub 3 to outlandera 2

Raiz3n89 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Pb
Wysłany: 18-12-2019, 09:50   

Panowie a idzie to jakos nasmarowac/psiknąć bez rozbierania lusterka? U mnie dziala ale widze ze ma ciezko podczas skladania

Vlad24 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-12-2019, 17:31   

Wszystkie części obracające i trące się są wewnątrz mechanizmu i smaru tam nie brakuje. Składa się ciężko, bo iskrzy na szczotkach, po pewnym czasie będzie się zatrzymywać w dowolnym momencie.

Krzysiek 123 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi outlander 2
Wysłany: 18-12-2019, 21:35   

Rozkładałem to kilka już razy...najlepsza wymiana na inny choć tego jak na lekarstwo...smar na wiele się nie przyda...zastanawia mnie podmiana zinnego modelu.. ?

Raiz3n89 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Pb
Wysłany: 19-12-2019, 11:35   

No nic, popsikałem smarem między podstawę a lusterko, może był tam jakiś syf bo lusterka chodzą lżej i nie słysze tyrkotania tak jak wcześniej miało to miejsce. Chciałem odkręcić lusterko od podstawy i spojrzeć do środka ale ciężko mi podejść śrubokrętem bo opiera sie o drzwi a nie chce porysować. Jak coś złego będzie sie działo będę musiał w kabinie odkręcić i pogrzebać tam.

Odpowiedz do tematu