lusterka outlander - demontaż na części pierwsze |
Autor |
Wiadomość |
Sebastiansr1
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-12-2019, 17:34 lusterka outlander - demontaż na części pierwsze
|
|
|
Witam.
Potrzebuję instrukcje, fotki bądź film instruktażowy jak rozebrać lusterko w Outku II. Muszę przesmarować mechanizm składania bo się zacina.
Z góry dziękuję za pomoc |
|
|
|
 |
and
Forumowicz
Auto: Mitsubishi outlander 2.0 2010
|
Wysłany: 04-12-2019, 20:21
|
|
|
Tam wszystko jest zabudowane, nie ma co smarować, po prostu będzie się składać/rozkładać coraz gorzej aż w końcu się zatrzyma. Oczywiście najlepiej jeśli w pozycji rozłożonej
Schemat lusterka, rozbieranie, miejsce i kolejność podważania szkła znajdziesz w manualu dostępnym na forum. |
|
|
|
 |
Sebastiansr1
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander
|
Wysłany: 04-12-2019, 21:53
|
|
|
Coś napewno można zrobić aby się otwierał i zamykał sprawnie. Mechanizm to mechanizm i można go przeserwisowac. Jest kilka info na te temat ale dość słabo wyjaśniony jest rozłożenie mechanizmu otwierania i zamykania.
Napewno ktoś to rozłożył i naprawił i następnie złożył.. To nie prom kosmiczny tylko zwykły mechanizm..
[ Dodano: 06-12-2019, 19:22 ]
Udało, się naprawić, rozebrałem na części pierwsze, przesmarowałem. Problemem najprawdopodobnie był zasyfiony komutator w silniczku od zamykania. Lusterka ładnie się otwieraja i zamykają.
Temat zamkniety |
|
|
|
 |
m4rud3r
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Mivec 2010
Pomógł: 9 razy Dołączył: 31 Sty 2009 Posty: 444 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 06-12-2019, 20:27
|
|
|
Sebastian: a kojarzysz może co odpowiada za ograniczenie ruchu przy zamknięciu lusterka ? |
|
|
|
 |
Aleksander1965
Forumowicz
Auto: mitsubishi outlander 2,2 156km
Pomógł: 8 razy Dołączył: 17 Mar 2012 Posty: 480 Skąd: Strzelce Opolskie
|
Wysłany: 07-12-2019, 11:47
|
|
|
Sebastiansr1 napisał/a: | Coś napewno można zrobić aby się otwierał i zamykał sprawnie. Mechanizm to mechanizm i można go przeserwisowac. Jest kilka info na te temat ale dość słabo wyjaśniony jest rozłożenie mechanizmu otwierania i zamykania.
Napewno ktoś to rozłożył i naprawił i następnie złożył.. To nie prom kosmiczny tylko zwykły mechanizm..
[ Dodano: 06-12-2019, 19:22 ]
Udało, się naprawić, rozebrałem na części pierwsze, przesmarowałem. Problemem najprawdopodobnie był zasyfiony komutator w silniczku od zamykania. Lusterka ładnie się otwieraja i zamykają.
Temat zamkniety |
Zapodaj jakiś manual u mnie jedno z lusterek otwiera sie wolniej? |
|
 |
Vlad24
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 2010
|
Wysłany: 11-12-2019, 01:58
|
|
|
m4rud3r napisał/a: | Sebastian: a kojarzysz może co odpowiada za ograniczenie ruchu przy zamknięciu lusterka ? |
Potwierdzam, problem leży na styku szczotki - komutator. Wystarczyło przemyć spirytusem. Za ograniczenie odpowiada rezystor, lub coś podobnego. Sterownik reaguje na wzrastający prąd i zatrzymuje pracę silnika, niezeznie od jego rzeczywistej pozycji. Gdy na szczotkach iskrzy, to zatrzymuje się jak tylko pojawi się dobry kontakt. Można też wymienić sam silnik, dostępne na alliexpres |
|
|
|
 |
m4rud3r
Forumowicz

|
Wysłany: 11-12-2019, 15:28
|
|
|
U mnie problem z lusterkiem jest inny. Lusterko od strony pasażera zamyka się do momentu gdy dolną krawędzią obudowy opiera się o listwę ozdobną szyby. Lusterko od strony kierowcy zamyka się normalnie. |
|
|
|
 |
Vlad24
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-12-2019, 16:19
|
|
|
m4rud3r napisał/a: | U mnie problem z lusterkiem jest inny. Lusterko od strony pasażera zamyka się do momentu gdy dolną krawędzią obudowy opiera się o listwę ozdobną szyby. Lusterko od strony kierowcy zamyka się normalnie. |
Tam pod słownikiem, lub jego częścią jest też mechanizm umożliwiający ręczne jego złożenie i to w tym mechanizmie, który uciska dość mocna sprężyna są wyznaczone punkty graniczne otwarcia i zamknięcia. Coś musiało się stać z tym mechanizmem, może było uderzone, lub źle złożone jeżeli ktoś tam wcześniej zaglądał. |
|
|
|
 |
m4rud3r
Forumowicz

|
Wysłany: 11-12-2019, 19:04
|
|
|
O dzięki Vlad. Masz może jakieś zdjęcie jak to wygląda ? |
|
|
|
 |
Vlad24
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-12-2019, 19:37
|
|
|
m4rud3r napisał/a: | O dzięki Vlad. Masz może jakieś zdjęcie jak to wygląda ? |
Niestety nie. Jak robiłem to nie myślałem niestety o innych
By dostać się do samego mechanizmu musisz rozebrać całkiem siłownik. Podgrzać i otworzyć pokrywę, trzymają 3 zatrzaski i klej uszczelniający, wyjąć silniczek z przekładnią i dopiero będzie dostęp do sprężyny, talezyka i blaszanej skoby, klemy wsuwanej z boku która właściwie utrzymuje sprężyne w stanie naprężonym. Po tym już wszystko się rozsypie i będziesz mógł wyjąć to coś obrotowego ze wzniesieniami z siłownika. |
|
|
|
 |
Krzysiek 123
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi outlander 2
|
Wysłany: 11-12-2019, 21:17
|
|
|
Orientuje się ktoś czy jest możliwość założenia mechanizmu z ouklandera 1 lub 3 to outlandera 2 |
|
|
|
 |
Raiz3n89
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.4 Pb
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Wrz 2019 Posty: 157 Skąd: Polwysep
|
Wysłany: 18-12-2019, 09:50
|
|
|
Panowie a idzie to jakos nasmarowac/psiknąć bez rozbierania lusterka? U mnie dziala ale widze ze ma ciezko podczas skladania |
|
|
|
 |
Vlad24
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-12-2019, 17:31
|
|
|
Wszystkie części obracające i trące się są wewnątrz mechanizmu i smaru tam nie brakuje. Składa się ciężko, bo iskrzy na szczotkach, po pewnym czasie będzie się zatrzymywać w dowolnym momencie. |
|
|
|
 |
Krzysiek 123
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi outlander 2
|
Wysłany: 18-12-2019, 21:35
|
|
|
Rozkładałem to kilka już razy...najlepsza wymiana na inny choć tego jak na lekarstwo...smar na wiele się nie przyda...zastanawia mnie podmiana zinnego modelu.. ? |
|
|
|
 |
Raiz3n89
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.4 Pb
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Wrz 2019 Posty: 157 Skąd: Polwysep
|
Wysłany: 19-12-2019, 11:35
|
|
|
No nic, popsikałem smarem między podstawę a lusterko, może był tam jakiś syf bo lusterka chodzą lżej i nie słysze tyrkotania tak jak wcześniej miało to miejsce. Chciałem odkręcić lusterko od podstawy i spojrzeć do środka ale ciężko mi podejść śrubokrętem bo opiera sie o drzwi a nie chce porysować. Jak coś złego będzie sie działo będę musiał w kabinie odkręcić i pogrzebać tam. |
|
|
|
 |
|