|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] Opóźnienie w załączeniu ładowania (?) |
Autor |
Wiadomość |
Emhape
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 AT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-12-2020, 07:39 [Cari 1.6] Opóźnienie w załączeniu ładowania (?)
|
|
|
Moje uszanowanie!
Przeszukałem forum i, nie znalazłszy odpowiedzi, zdecydowałem się podpytać.
W moim samochodzie (1.6 90km AT) od czasu do czasu występuje osobliwe "opóźnienie" w załączeniu ładowania. Silnik odpala normalnie, gasną wszystkie kontrolki poza ładowaniem. Po lekkim podniesieniu obrotów i przytrzymaniu ich powyżej 2k (na postoju lub przy normalnej jeździe), kontrolka gaśnie, światła i zegary "jaśnieją" - czasem problem znika na dwa tygodnie, a czasem do następnego rozruchu. Co oczywiste - kontrolka świeci=napięcie na akku ok. 12V; kontrolka nie świeci=14V z groszami.
Może to nieco przerażające, ale dzieje się tak od kilku... Lat, z mniej więcej stałym nasileniem. Ostatnio postanowiłem jednak pousuwać pewne "świerszcze" z Rzęcha i ten został na deser.
Od czego proponujecie zacząć? Wypruć alternator i oddać do regeneracji, czy też objawy wskazują na coś poza nim - względnie tańszego w "obróbce"?
Pozdrawiam, życząc pomyślności w Nowym Roku . |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21000 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 31-12-2020, 09:41
|
|
|
Ja bym sprawdził alternator jak najbardziej, dodatkowo masy pod maską.
Swoją drogą w jakiej kondycji jest akumulator |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Emhape
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 AT
|
Wysłany: 31-12-2020, 10:46
|
|
|
Masy pod maską wydają się być w porządku, ale w takim układzie jeszcze je sprawdzę.
Akumulator nie daje powodów do niepokoju - trzyma napięcie i po tygodniu postoju wóz odpala bez zawahania nawet na mrozie. |
|
|
|
 |
|
|