Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Problem z pamięcią komputera i elektryką
Autor Wiadomość
BTTOS 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DI-D 102 KM 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-01-2021, 22:22   [Cari 1.9DI-D] Problem z pamięcią komputera i elektryką

Witam. Mam dziwną usterkę. Jednocześnie wysiadła elektryka: centralny zamek oraz oświetlenie wewnętrzne oraz komputer, który nie zapamiętuje ostatnich danych. Np. przebieg licznika, spalanie, paliwo pozostałe, ostatnia stacja radiowa itp.
Komputer jakby się restartuje za każdym razem od zera.
Sprawdziłem bezpieczniki od centralnego i oświetlenia, odłączałem akumulator i robiłem pomiary i nadal nie działa. W którym kierunku szukać usterki? Jakiś przekaźnik?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 05-01-2021, 17:38   

Przepalony bezpiecznik 10A pod maską. W autach tej marki jeden bezpiecznik odpowiada za te wszystkie rzeczy.

BTTOS 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DI-D 102 KM 2001
Wysłany: 06-01-2021, 23:22   

Nie jest to tak do końca. Akurat w moim modelu są włożone 3 bezpieczniki 10A - oświetlenie, 15A - centralny (wg instrukcji powinien być 20A) i 10A - radio. Każdy osobno ale wszystkie umieszczone w jednym żółtym koszyczku, podnoszonym do góry. Tak jak pisałem wyjąłem i sprawdziłem wszystkie 3. Nie wyglądają na przepalone tak więc nadal zastanawiam się co i jak. Najwyżej w tym tygodniu podjadę do elektryka. Pytanie tylko co z komputerem? Czy brak zapamiętywania ostatnich danych jest związany z usterkami tych obwodów?

Odpowiedz do tematu