|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.2 DID] Słaba góra ? |
Autor |
Wiadomość |
gshesiu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 MY09
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Sie 2016 Posty: 279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 04-04-2021, 20:45 [3.2 DID] Słaba góra ?
|
|
|
Przyspieszanie, but w podłogę od 65km/h (wiem że to Pajero, ale czasami jednak....), czas ciągnięcia na 3 biegu masakrycznie długi (sporo hałasu, na końcu obrotomierza prawie nic przyspieszania), jak ręcznie operuję skrzynią to zbiera się szybciej, zwłaszcza bez zapinania biegu nr 3.
Zero błędów , wg mnie motorownia dobrze utrzymana, wszystko sprawne (w tym EGR) - dbam, bez błędów, przebieg około 220tys km., ciśnienie doładowania trzyma zadane cały czas (od roku nowy zawór sterowania turbiny), przepływka max około 125g/s, nic nie mogę zarzucić.
Czy ten typ tak ma, czy mój pojazd może mieć jakąś wadę ? Też tak macie ? |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2011
Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Lut 2009 Posty: 229 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-04-2021, 09:12
|
|
|
A normalnie jak jeździsz?
Z tego, co gdzieś (tu na forum może?) czytałem, skrzynia się "uczy". I ja to zauważam - jak dłużej jeżdżę "emerycko" (bo np. tylko miasto itp.), to potem jak w kleju. A jak np. gdzieś więcej wybywam, i autostrady, i przyspieszenia, i wyprzedzania, i jazda taka ciutkę "ostrzejsza", to po jakimś czasie reakcja skrzyni lepsza. |
_________________ Sebastian_T |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
|
Wysłany: 05-04-2021, 10:34
|
|
|
normalnie jeżdżę właśnie spokojnie, sporo w mieście, gdzie 5-ty bieg wbija już przy 60km/h , w trasie też raczej średnio spokojnie, wczoraj były puste drogi więc było troszkę szybciej |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2011
Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Lut 2009 Posty: 229 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-04-2021, 08:24
|
|
|
To może jest to "pokłosie" stylu jazdy.
Bo chyba tak działa skrzynia adaptacyjna. Gdy kilka/kilkanaście razy pojeździsz bardziej ostro, styl się zmieni (a przynajmniej powinien). Być może można to jakoś zresetować, czytałem, że w niektórych samochodach ustawienia skrzyni resetują się po odpięciu na jakiś czas akumulatora (ale wtedy też i inne ustawienia się resetują, choćby radio). W Maździe bodajże wystarczy odpalić samochód i postać na włączonym silniku na luzie przez kilka minut.
Może ktoś jeszcze się wypowie, kto bardziej orientuje się w te klocki niż ja |
_________________ Sebastian_T |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
|
Wysłany: 07-04-2021, 09:39
|
|
|
serwisówka mówi: "A/T learned value must be reset whenever the automatic transmission, engine assembly, A/T valve body, or A/T solenoid valve is replaced. It cannot be reset by disconnecting the battery. Use the M.U.T.-III as follows:" itd, czyli niby że bez MUTa ani rusz.
Dla mnie skrzynia V5AWF (od grudnia 2008 w dieslach 200KM) to jakaś tam pięta achillesowa Pajero, nisko przełącza i nisko trzyma obroty, bardzo szybko dąży do wrzucenia biegu nr 5 , wg mnie , przynajmniej teoretycznie z wykresów, fajniejsze były wcześniejsze skrzynie V5A5A (po 2008r były tylko w benzyniakach) , nie wiem na ile to widać w praktyce, ale jakby moja się kiedyś posypała to chyba bym chętnie założył tą starszą (o ile bym jeszcze miał Pajero).... |
|
|
|
 |
|
|