Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
AT - prędkość na podjazdach
Autor Wiadomość
klapek 
Forumowicz

Auto: V80 Alpine Edition
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-06-2021, 09:11   AT - prędkość na podjazdach

Hej,
ostatnio obserwuję podczas dołączania się do ruchu, na autostradach czy drogach ekspresowych - szczególnie pod górę, następujące.
Automat na 4 tym biegu, prędkość 90-100km/h, gaz wciskam w "dechę" a samochód nie przyśpiesza, ani nie ma ochoty przejść automatycznie na "5".
Przechodzę na manual, wbijam 5 bieg i samochód natychmiast przyśpiesza.

Pomyślałbym że problem z turbiną, czy intercoolerem ale ręczna zmiana biegu, sugeruje raczej problem w AT.

Olej był zmieniany 2-3 lata temu, więc to nie to.

gshesiu 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 MY09
Wysłany: 22-06-2021, 08:21   

czyli Ty o tym co kiedyś ja ? https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=112926

klapek 
Forumowicz

Wysłany: 22-06-2021, 08:28   

Może tak ;)

Codziennie jadąc do pracy mijam rondo, z którego mam mocno pod górę i Pajero zbiera się z elegancko.
Problem zauważam, gdy np dołączam się do autostrady z prędkością 70-90km/h i mam od razu wzniesienie. Dobije do tych ~100km/h i zaczyna przeciągać na "4"...

Irytujące 8)

gshesiu 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 MY09
Wysłany: 22-06-2021, 08:59   

klapek napisał/a:
Irytujące 8)
pewnie, ale ja jednak uważam że (nie wykluczając że mamy "uszkodzone" pojazdy które diagnostycznie nie wykazują uszkodzenia), że Pajero są źle zaprojektowane, bo "życzenie kierowcy" co do przyspieszania powinno być realizowane niezależnie od jego stylu jazdy. Wcześniej jeździłem, już wtedy wiekowym autem ze skrzynią ZF, i powiem że pomimo lat i mega przebiegu wszystko tam pracowało idealnie, niezależnie od stylu jazdy, jak się depło to auto wyrywało do końca obrotomierza, w dieslu, silnik V6 pojemności 2,5. W PIV na końcu obrotomierza jest hałas.
Jednak trzeba brać pod uwagę że Pajero to silnik jakby od traktora, a traktor to nie wyścigówka i się zazwyczaj trzęsie.
Co by było jakbyś sprawdził na hamowni swój pojazd, myślę że by pokazał moment napędowy może nawet bliski nominalnego ale może moc dalą od fabrycznej.
Na pewno nie powinno być tak, żeby w sprawnym aucie nie było przyspieszenia bo styl jazdy kierowcy jest taki a nie inny - parametry takie jak moc i moment nie powinny zależeć od stylu jazdy. Więc wg mnie coś jednak jest nie tak.

klapek 
Forumowicz

Wysłany: 22-06-2021, 09:37   

Path R51, którym poprzednio jeździłem z silnikiem 2.5 może się ścigać na światłach z zdezelowanymi "beemkami" z wiaderkami, zamiast tłumików. Niestety wnętrze, to prawdziwy traktor z lat 90 tych...

Odpowiedz do tematu