Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Z37A 1.5T] 4g15t czt - błędy CE
Autor Wiadomość
mike88 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-06-2021, 21:42   [Z37A 1.5T] 4g15t czt - błędy CE

cześć
wracam po dłuższej przerwie - niestety z problemem.
Historia:
:arrow: raz podczas jazdy samochód zaczął czkać jak na nauce podczas ruszania...silnik zgasł, wywalił ce P0335 (czujnik położenia wału korbowego A). Ostygł, skasowałem błąd i nie powrócił. Umówiłem wizytę u mechanika celem wymiany czujnika.
Zawaliłem sprawę bo kupiłem czujnik położenia wałka rozrządu a nie wału ...nie mołem go zwrócić więc podczas wizyty został wymieniony dobry na dobry.
:arrow: z samochodem nie było o dziwo problemu przez około 4 miesiące. Zrobiło się cieplej i "czkanie" powróciło ale - tylko gdy płyn chłodniczy nabierze temperatury roboczej. Nie wywala CE. Pojechałem do mechanika, podpiął kompa i zero błędów. Czujnik temp.cieczy sprawny. Więc...jeździłem miesiąc na krótkich trasach dalej.
:arrow: samochód unieruchomiło i wyskoczył błąd U1073 (oxygen sensor). Dodatkowo błąd immo i braku świateł awaryjnych. Dodam, że czujnik jest sprawny a światła mam :roll: Po ich wykasowaniu odpaliłem normalnie i tydzień był spokój.
:arrow: ponieważ miałem dostęp do Delphi a nie tylko mojego Elma to przeskanowałem w zeszłym tygodniu colta. Lista błędów była dziwna (nie zapalił mi się CE) B1421, P0513, U1073, B1743, B1723, B1761, U1120
Nie kasowałem błędów. Dziś pojechałem do mechanika. Podpiął kompa - brak błędów związanych z działaniem silnika, była jedynie poducha która nie ma styku pod siedzeniem po tym jak fotel odjechał na maxa do tyłu (zrobię jak ogarnę silnik). Sprawdził wiązki, mówił że zero reakcji więc raczej są ok
Obstawia czujnik położenia wału ponieważ na jeździe testowej na którą go zabrałem colt znów zaczął czkać (myślę, że jest to związane z czujnikiem wału który jest w obudowie paska rozrządu. Złapie temperaturę i pokazuje bzdury.
Odczekałem aż silnik ostygnie i wracając do domu stanąłem w połowie drogi...CE i błąd sprawdzony na szybko Elmem P0340 oraz P0335. Wykasowałem, wróciłem do domu.

W związku z powyższym mam dwa pytania:
-na jaką usterkę stawiacie, czy warto szukać kogoś, kto sprawdzi czujnik oscyloskopem czy lepiek kupić nowy (pewnie w cenie diagnozy) chociaż mechanik mówił że może to być też sam wał korbowy (niewielki luz i ewentualne odsunięcie się od czujnika po ogrzaniu) a nie czujnik :shock: Czujnik może wymienić na zasadzie empirycznej.
-jaki numer ma czujnik położenia wału (znajdujący się w obudowie rozrządu). Pytam bo opisy w sklepach opisami ale jakoś dziwnie mi wyglądają, jak ten który już wymieniałem a nie chcę zdublować. Rozpiętość cenowa jest od 100 do 400 zł i wolę się nie pomylić.
Dzięki bardzo za ewentualne wszelkie pomysły i sugestie jak do tematu sie zabrać

Markatmag 
Forumowicz

Auto: Colt CZ3 Z34A
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 30-06-2021, 21:56   

https://japancars.ru/index.php?route=catalog/mitsubishi
Sprawdź po numerze VIN

mike88 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-07-2021, 13:02   

dzięki za stronkę, szukałem części i nie znalazłem :/ chodzi mi o ten czujnik który jest w obudowie paska rozrządu z dołu :shock:

Markatmag 
Forumowicz

Wysłany: 05-07-2021, 15:47   

P0daj numer Vin

mike88 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-07-2021, 01:27   

xmcmnz37a

Ostatnio zmieniony przez mike88 06-09-2021, 13:30, w całości zmieniany 1 raz  

Markatmag 
Forumowicz

Wysłany: 12-07-2021, 07:29   

mr985156
MR985156
J5T31071
J005T31071

mike88 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-07-2021, 18:57   

dziękuję bardzo !

Czujnik po zdjęciu koła z wału okazał się sprawny. Przetarło delikatnie osłonę rozrządu i koło zwierało z kablami biegnącymi w obudowie. Wrzucone na zewnątrz i po problemie.

Odpowiedz do tematu