|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Z32A 1.1] Zapieczony ręczny Colt CZ3 |
Autor |
Wiadomość |
Daamian9512
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CZ3, 3drzwi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-08-2021, 10:58 [Z32A 1.1] Zapieczony ręczny Colt CZ3
|
|
|
Cześć wszystkim !
Sprawa dotyczy Colta CZ3, 1.1 Benzyna , 2005r , hamulce z tyłu bębnowe
Dziś rano po ponad tygodniowym postoju postanowiłem ruszyć moje Colta z garażu. Okazało się niestety że w prawym tylnym kole (chyba) zapiekł się hamulec ręczny. Na ten postój nie był zaciągnięty ręczny więc tym bardziej się zdziwiłem
Próbowałem lekko ruszyć do przodu i do tyłu na zmianę, nic to nie dało. Ruszałem dzwignią ręcznego zaciągając go i zwalniając, w jednym momencie dzwignia była luzna a raz bardzo sztywna i zaciągała się po kilku "ząbkach".
Niestety żadne moje działania nie pomogły a niestety nie miałem czasu na więcej pomysłów.
Zwracam się do Was z pytaniem jakie kroki mogę podjąć jutro gdy będę próbował coś wskórać i wyjechać autem?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 03-08-2021, 07:01
|
|
|
powolutku wyjedź z garażu - miałem podobną sytuację, ale auto stało rok na zewnątrz i szczęka się skleiła z bębnem - po paru metrach (wciąganie na lawetę) odpuściło |
|
|
|
 |
kuba!!!
Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 348 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 03-08-2021, 12:47
|
|
|
Ewentualnie bęben młotkiem stuknąć kilka razy. Z dalszych działań to zdjęcie i wyczyszczenie lub wymiana bębna i szczęk. |
|
|
|
 |
Daamian9512
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CZ3, 3drzwi
|
Wysłany: 03-08-2021, 19:50
|
|
|
A więc tak, spróbowałem powoli ruszyć ale opór był dosyć duży. Zdałem koło i użyłem młotka żeby postukać dosyć mocno w bęben. Ponownie spróbowałem ruszyć i koło powoli zaczęło się obracać a później już normalnie jechać. Nie czuć żeby ciągnęło samochód w którąś ze stron w trakcie jazdy. Jednakże przy tym ruszaniu, z bębna wydobyło się głośne stuknięcie chyba trzykrotnie. Dla własnego spokoju rozbiorę jutro bęben i zobaczę co tam się wydarzyło. |
|
|
|
 |
kuba!!!
Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 348 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 03-08-2021, 21:56
|
|
|
Obejrzyj bęben jak ma duży rant to do wymiany, okładziny też wymień bo to nie duży koszt. Kup odrazy zestaw montażowy, oczyść wszystko z rdzy i będziesz miał spokój na lata, a warto wymienić już komplet, co by podobna przygoda nie przydarzyła się np 200km od domu |
|
|
|
 |
|
|