|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.2 DID] Gwałtowna reakcja na pedał gazu |
Autor |
Wiadomość |
mateusz_gtc
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3 2005 LWB 3.2DiD 160KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-10-2021, 10:41 [3.2 DID] Gwałtowna reakcja na pedał gazu
|
|
|
Witam serdecznie
Niedawno dołączyłem do grona posiadaczy Pajero 3
Problemem, jak w temacie, jest gwałtowna reakcja auta na naciśnięcię i puszczenie pedału gazu. Podczas jazdy na przykład na drugim biegu (manual), wciskanie i puszczanie (do zera) pedału powoduje szarpanie całym autem. Im wyższy bieg tym oczywiście jest to mniej odczuwalne, ale nawet na piątce jest zauważalne.
Na postoju auto normalnie trzyma wolne obroty, ale przy próbie lekkiego naciśnięcia gazu skacze z wolnych obrotów o jakieś 150rpm w górę (nie przechodzi płynnie). EDIT: ten problem zniknął tak szybko jak się pojawił myślę, że nie ma to związku z szarpaniem opisanym powyżej. Nie rozumiem tego auta...
Czy macie dla mnie jakieś sugestie, od czego i jak zacząć sprawdzanie? Obawiam się, że przez te szarpnięcia dwumas dostaje po tyłku.. Serdeczne dzięki za każdą próbę pomocy
Pozdrawiam,
Mateusz |
Ostatnio zmieniony przez mateusz_gtc 30-10-2021, 13:44, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 20-10-2021, 09:24 Re: Gwałtowna reakcja na pedał gazu
|
|
|
mateusz_gtc napisał/a: | Witam serdecznie
Niedawno dołączyłem do grona posiadaczy Pajero 3, no i dość szybko przyszedł czas na usterki
Problemem, jak w temacie, jest gwałtowna reakcja auta na naciśnięcię i puszczenie pedału gazu. Podczas jazdy na przykład na drugim biegu (manual), wciskanie i puszczanie (do zera) pedału powoduje szarpanie całym autem. Im wyższy bieg tym oczywiście jest to mniej odczuwalne, ale nawet na piątce jest zauważalne.
Na postoju auto normalnie trzyma wolne obroty, ale przy próbie lekkiego naciśnięcia gazu skacze z wolnych obrotów o jakieś 150rpm w górę (nie przechodzi płynnie).
Dodatkowo zaraz po zakupie auto potrafiło sobie zauważalnie dodawać gazu przy załączaniu kompresora klimatyzacji, ale o dziwo ten objaw zniknął w jakiś czas po wymianie filtra paliwa (nie wiem czy miało to związek).
Czy macie dla mnie jakieś sugestie, od czego i jak zacząć sprawdzanie? Obawiam się, że przez te szarpnięcia dwumas dostaje po tyłku.. Serdeczne dzięki za każdą próbę pomocy
Pozdrawiam,
Mateusz |
Czy z pompą wtryskową było coś robione? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
mateusz_gtc
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-10-2021, 00:17
|
|
|
Cześć, wybacz późną odpowiedź. Temat nadal aktualny. Według mojej wiedzy pompa jeszcze nie była ruszana. |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 25-10-2021, 14:30 Re: Gwałtowna reakcja na pedał gazu
|
|
|
mateusz_gtc napisał/a: | Na postoju auto normalnie trzyma wolne obroty, ale przy próbie lekkiego naciśnięcia gazu skacze z wolnych obrotów o jakieś 150rpm w górę (nie przechodzi płynnie). |
Identyczne objawy miałem w innym swoim aucie - też diesel. Był uszkodzony potencjometr pedału gazu - wytarta ścieżka węglowa. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
mateusz_gtc
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-10-2021, 21:55 Re: Gwałtowna reakcja na pedał gazu
|
|
|
niestety, z różnych względów, temat nie będzie przez mnie kontynuowany można zamknąć/zarchiwizować, czy co tam
serdeczne dzięki za udzielone odpowiedzi |
|
|
|
 |
|
|