Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Gwałtowna reakcja na pedał gazu
Autor Wiadomość
mateusz_gtc 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3 2005 LWB 3.2DiD 160KM
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 15-10-2021, 10:41   [3.2 DID] Gwałtowna reakcja na pedał gazu

Witam serdecznie :)

Niedawno dołączyłem do grona posiadaczy Pajero 3
Problemem, jak w temacie, jest gwałtowna reakcja auta na naciśnięcię i puszczenie pedału gazu. Podczas jazdy na przykład na drugim biegu (manual), wciskanie i puszczanie (do zera) pedału powoduje szarpanie całym autem. Im wyższy bieg tym oczywiście jest to mniej odczuwalne, ale nawet na piątce jest zauważalne.

Na postoju auto normalnie trzyma wolne obroty, ale przy próbie lekkiego naciśnięcia gazu skacze z wolnych obrotów o jakieś 150rpm w górę (nie przechodzi płynnie). EDIT: ten problem zniknął tak szybko jak się pojawił :shock: myślę, że nie ma to związku z szarpaniem opisanym powyżej. Nie rozumiem tego auta... :roll: :D

Czy macie dla mnie jakieś sugestie, od czego i jak zacząć sprawdzanie? Obawiam się, że przez te szarpnięcia dwumas dostaje po tyłku.. Serdeczne dzięki za każdą próbę pomocy

Pozdrawiam,
Mateusz
Ostatnio zmieniony przez mateusz_gtc 30-10-2021, 13:44, w całości zmieniany 2 razy  

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 20-10-2021, 09:24   Re: Gwałtowna reakcja na pedał gazu

mateusz_gtc napisał/a:
Witam serdecznie :)

Niedawno dołączyłem do grona posiadaczy Pajero 3, no i dość szybko przyszedł czas na usterki

Problemem, jak w temacie, jest gwałtowna reakcja auta na naciśnięcię i puszczenie pedału gazu. Podczas jazdy na przykład na drugim biegu (manual), wciskanie i puszczanie (do zera) pedału powoduje szarpanie całym autem. Im wyższy bieg tym oczywiście jest to mniej odczuwalne, ale nawet na piątce jest zauważalne.

Na postoju auto normalnie trzyma wolne obroty, ale przy próbie lekkiego naciśnięcia gazu skacze z wolnych obrotów o jakieś 150rpm w górę (nie przechodzi płynnie).

Dodatkowo zaraz po zakupie auto potrafiło sobie zauważalnie dodawać gazu przy załączaniu kompresora klimatyzacji, ale o dziwo ten objaw zniknął w jakiś czas po wymianie filtra paliwa (nie wiem czy miało to związek).

Czy macie dla mnie jakieś sugestie, od czego i jak zacząć sprawdzanie? Obawiam się, że przez te szarpnięcia dwumas dostaje po tyłku.. Serdeczne dzięki za każdą próbę pomocy

Pozdrawiam,
Mateusz

Czy z pompą wtryskową było coś robione?

mateusz_gtc 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-10-2021, 00:17   

Cześć, wybacz późną odpowiedź. Temat nadal aktualny. Według mojej wiedzy pompa jeszcze nie była ruszana.

Georg 
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Wysłany: 25-10-2021, 14:30   Re: Gwałtowna reakcja na pedał gazu

mateusz_gtc napisał/a:
Na postoju auto normalnie trzyma wolne obroty, ale przy próbie lekkiego naciśnięcia gazu skacze z wolnych obrotów o jakieś 150rpm w górę (nie przechodzi płynnie).

Identyczne objawy miałem w innym swoim aucie - też diesel. Był uszkodzony potencjometr pedału gazu - wytarta ścieżka węglowa.

mateusz_gtc 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-10-2021, 21:55   Re: Gwałtowna reakcja na pedał gazu

niestety, z różnych względów, temat nie będzie przez mnie kontynuowany :) można zamknąć/zarchiwizować, czy co tam

serdeczne dzięki za udzielone odpowiedzi

Odpowiedz do tematu