Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
(1.6) Wibracje na kierownicy
Autor Wiadomość
frogooo 
Nowy Forumowicz

Auto: 1.6 ASX 2018
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-08-2021, 12:12   (1.6) Wibracje na kierownicy

Witam Was.
Mam do Was pytanie bo chciałbym mieć jakieś porównanie.
W moim asx jak jadę odczuwam delikatne wibracje na kierownicy (czuć to jak dokładniej jak oderwie się troszkę dłonie) i jest to odczuwalne cały czas a nim szybciej jadę lub przyspieszam to bardziej. Ogólnie delikatna wibracja. Czemu zawracam Wam głowe bo od nowosci tego nie było a mam autko niecałe 3 lata.
Od razu napiszę, że koła są dobrze wyważone...
Czy Wy też tak macie ? Czy mam czego się obawiać? W ASO oczywiście nie widzą problemu.
Możecie coś doradzić?
Dziękuje 🙂

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 06-08-2021, 17:01   

Możemy coś poradzić. Zacznij od zamiany kół przód/tył oczywiście po prawidłowym napompowaniu. Jeżeli to nie pomoże to szarpaki a jeżeli to nie przyniesie odpowiedzi, to stawiałbym na przegub wewnętrzny. Jaki przebieg i czy auto już jest po gwarancji? Jeśli na gwarancji to ASO łaski nie robi i trzeba ich męczyć.

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 06-08-2021, 18:41   wibracje kierownicy

Pit63 dał ci dobrą radę , zamień koła przednie na tylne. Co do kół to warto sprawdzić czy czasem nie masz tzw. rozsznurowanej opony. Miałem ten problem w poprzednim samochodzie wyrzuciłem 2 opony po przebiegu 12000km.To defekt ,który się pojawia jak często najeżdżasz oponą na krawężniki parkując np.na chodniku. Defekt nie do wykrycia dla zwykłego użytkownika. Polega na tym ,że na obwodzie wewnątrz opony pękają stalowe druty tzw.osnowy .Opona staje się niestabilna.Jak to sprawdzają praktycznie.....wyważają koło > zakładają i każą ci przejechać 3-5km potem zdejmują i ponownie sprawdzają wyważenie.Jak opona jest rozsznurowana to po przebyciu tych 5km znów ją trzeba powtórnie wyważać. Takiej opony nigdy nie wyważysz zawsze będzie miała tzw bicie. Z zewnątrz opona wygląda świetnie i niby wszystko jest OK , ale taka opona jest nie do użytku.

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

frogooo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-08-2021, 21:18   

Dzięki za rady. Muszę przemyśleć jak to zrobić bo szczerze już mam dosyć ASO.

Dzisiaj byłem u nich ale z innym problemem. Z trzeszczącym siedzeniem kierowcy a żeby było śmiesznie to już moja 4 wizyta z tym i niestety nie ostatnia... krew mnie zalewa.
Mówiłem im, że wydaje mi się, że na łączeniu siedzenia z oparciem a oni mi za 1 razem flizeliną ramę obkleili potem coś jeszcze obkleili, 3 raz jeszcze więcej flizeliny w oparcie ładowali a teraz gąbkę w siedzeniu wymienili i oni nie wiedzą co robić bo dalej trzeszczy :( . Jutro sam wezmę WD40 i popsikam mechanizmy do regulowania oparcia...

Ich gadka to, że nie jest to marka premium.... to w aucie z przebiegiem 27tyś tak może być ? ehh
Auto jest z 22 grudnia 2018 czyli 2 lata i 7 miesięcy i przebieg 27tyś

Co do opon to ostatnio mój znajomy sprawdzał mi wywarzenie opon i stwierdził, że jest ok. ale i tak zdjął stare ciężarki i wywarzył od nowa...

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 07-08-2021, 07:26   wibracje kierownicy

Mój ASX też ma 3 lata ale.....nigdy nie widział ASO z wyjątkiem dnia gdy go odbierałem z salonu.
Znalazłem sobie swojego dobrego mechanika a z ASO nie chcę mieć nic wspólnego.Nie potrafili mi nawet odpowiedzieć na proste pytanie ,, jakim olejem fabrycznie jest zalany mój silnik bo w komorze silnika brak etykiety z nazwą i lepkością oleju" Inna sprawa ,że moje wizyty u mechanika ograniczają się wyłącznie do wymiany oleju i filtra oleju .Reszta działa idealnie

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

rafo13 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 17-08-2021, 09:00   Re: (1.6) Wibracje na kierownicy

"Od razu napiszę, że koła są dobrze wyważone..."

Słowo klucz. A czy robiłeś dynamiczne wyważenie? Ja w poprzednim aucie 5 lat miałem z tym problem. Wielu mi wyważało koła. Dopiero "dynamiczne wyważenie" zlikwidowało problem.
Polecam zapoznać się z tematem.

Druga kwestia to oczywiście możliwe luzy. Ale to już pozostaje dobra diagnoza zawieszenia.
Warto sprawdzić też ogumienie, czy nie ma uszkodzeń typu guzy.

frogooo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-12-2021, 21:12   

Dzięki rafo13 zapoznam się z tym tematem.

Mój kolega mechanik ostatnio patrzył i zastanawia się czy problem nie wynika z przeciwwagi na półosi... Sytuacja jest taka, że jedna z obejm, opasek zaciskowych mi spadła i to chyba dawno i ta przeciwwaga mogła się poluzować ?! Sam nie jest pewny ale z jego doświadczenia tylko niestety z innych marek to, że ten element powinien być sztywny i nie poddawać się pod naciskiem ręki. A u mnie nie jest sztywna. Założył mi opaskę plastikową i było lepiej, niestety nie idealnie.
Miałem teraz przegląd techniczny i powiedziałem im o tym to mnie wyśmiali i tylko zmienili opaskę na metalową i teraz jest gorzej :( kur... mać.
Jak mnie w tym ASO wkur...

Olej mi wymienili i oczywiście za dużo wlali z 4-5 milimetrów na bagnecie za dużo ...[/quote][/code][/list]

Odpowiedz do tematu