|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6 2000] 1100-1200 obrotów na jałowym |
Autor |
Wiadomość |
modrzej
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-01-2022, 19:29 [Cari 1.6 2000] 1100-1200 obrotów na jałowym
|
|
|
Dzień dobry.
Od pewnego czasu mam problem z niskimi obrotami.
Nauka nic nie daje. Bez obciążenia trzymają się między 1000 a 1200 obr/min.
Kiedy zaskoczy sprężarka klimy, spadają do 800-850 obr / min.
Silniczek krokowy wymieniony, czujnik położenia przepustnicy również (pracuje w zakresie 10-100% - wskazania z evoscana).
Zastanawia mnie, czy może to być problem z lambdą?
jej napięcie na zimnym wydechu nie osiąga nawet 0,1V, a po rozgrzaniu się trzyma 0V i nawet nie drgnie. Butowanie do wysokich obrotów też nie robi na niej wrażenia.
Podejrzewam, że jest martwa, ale czy może mieć wpływ na bieg jałowy?
Dziwi mnie też fakt, że po odpięciu akumulatora kiedy chcę przeprowadzić naukę niskich obrotów, to one schodzą z 1800 i zatrzymują się na tych 1100 obr.
Wcześniej za każdym razem kiedy uczyłem auto niskich obrotów to one sobie falowały dopóki się nie ogarnęły.
Będę wdzięczny za jakieś konstruktywne podpowiedzi. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 28-01-2022, 23:01
|
|
|
Na podstawie sygnału z sondy sterownik ustala dawkę i na wolnych i na wyższych obrotach. Jak sonda nie działa to sterownik działa w trybie awaryjnym. Jak sonda nie faluje nawet na wysokich obrotach to raczej padnięta. jakby falowała tylko na wysokich a na jałowych stała by na 0V to mogła by być jakaś nieszczelność w dolocie lub w wydechy przed sondą. |
|
|
|
 |
TenGong
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 103Km 03r.
|
Wysłany: 07-09-2022, 14:39
|
|
|
Z tego co pamiętam obroty w cari 1.6 to jakieś 750 ~ 850 na jałowym możliwe że jest coś nie tak ze śrubą na przepustnicy. Jest tam taki pseudo ogranicznik zamkniecia. |
|
|
|
 |
|
|