|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Colt 1.1 Benzyna 2006,błąd immobilizera,nie odpala |
Autor |
Wiadomość |
jurasik201
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1.1 CZ3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-02-2022, 09:32 Colt 1.1 Benzyna 2006,błąd immobilizera,nie odpala
|
|
|
Witam, jestem tu nowy i liczę na pomoc posiadaczy japońskich Mitsu
W moim colcie po nocy zapaliła się pod zegarami kontrolka immo
Kluczyk działa, radio nawiewy ok
Ale nie odpala kręci rozrusznikiem nie odpala
Dzwoniłem nikt nie chce zrobić bo to 2006 rok to inaczej wszystko
Jeden mechanik doradził mi że łatwiej było by wymienić cały zestaw immo
Na Internecie są takie zestawy. Cały komputer,stacyjka,kluczyk
Czy jak takie coś wymienię to wszystko będzie ok ? czy trzeba będzie po takim zabiegu grzebać coś w komputerze żeby to ustawić ?
Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21004 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 19-02-2022, 09:39
|
|
|
Sprawdzałeś drugi kluczyk |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
jurasik201
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-02-2022, 11:00
|
|
|
Niestety nie posiadam drugiego,kupiłem tylko z jednym
[ Dodano: 20-02-2022, 09:20 ]
Jest tu ktoś ogarnięty co może pomóc ? |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 20-02-2022, 09:37
|
|
|
Poszukaj w okolicy porządnego speca od autozamków, przeważnie też zajmują się immobilaizerami. |
 |
|
|
|
 |
jurasik201
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-02-2022, 10:47
|
|
|
Chodzi o kodowanie na nowo kluczyka ?
Wystarczy ze ja pojade tam z samym kluczykiem czy musze colta na lawete pakować? |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 20-02-2022, 12:30
|
|
|
Chyba będzie potrzebował auto ale najpierw podjedź z kluczykiem to fachowiec sprawdzi czy będzie mógł go w ogóle sczytać.
Ogólnie fachowcy dojeżdżają też na miejsce, bo przeważnie mają też usługę awaryjnego otwierania aut.
Dobrze by było też sprawdzić jaki błąd wywali komputer. |
 |
|
|
|
 |
ratman
Nowy Forumowicz
Auto: Colt Z30
|
Wysłany: 28-02-2022, 15:18
|
|
|
Podepnę się pod temat.
Witam, żona jest posiadaczem Colta z 2004 roku. Dwa oryginalne kluczyki (jeden z pilotem, drugi bez), plus dorobiłem zwykły kluczyk z pastylką do immobilizera. Jakiś rok temu oryginalny kluczyk z pilotem przestał odblokowywać immobilizer w samochodzie, a po rozebraniu go zauważyłem, że tam nie ma żadnej pastylki, tylko scalaki i cewka, ale pilot od centralnego działał i w związku z tym, że miałem ten dodatkowy klucz, spiąłem je razem i żona używała klucza tego z pilotem, ale immobilizer de facto odblokowywał ten zapasowy. Ze 2 tygodnie temu żona zakomunikowała, że pilot przestał działać, przyjrzałem mu się, gumki całkowicie się zużyły i zrobiła się dziura. Kupiłem za parę złotych na Allegro gumkę, ale to nie pomogło. Wymieniłem więc baterię (CR2016), ale pilot wciąż nie działał. Zauważyłem, że styczniki chodzą jakoś tak miękko, nie znalazłem na Allegro identycznych, więc kupiłem podobne rozmiarowo i je wlutowałem. Poszedłem do samochodu, na początku pilot nie chciał reagować, ale włożyłem go do stacyjki, parę razy przekręciłem kluczyk, parę razy zablokowałem auto od środka prztyczkiem w drzwiach i pilot ożył, zamykał i otwierał centralny zamek, ciekawostka że immobilizer też zaczął odblokowywać, wiec odpiąłem ten zapasowy kluczyk i dałem żonie tylko ten oryginalny z pilotem. Parę dni temu żona upuściła kluczyk, który się otworzył i wypadła bateria, złożyłem to do kupy, pilot znowu nie działał, immobilizer też nie odblokowywał auta, znowu próbowałem się pobawić jak poprzednio i pilot znowu zaskoczył, ale immobilizer już nie i teraz najważniejsze pytanie: Jak koduje się pilota do tego samochodu, mam na myśli i funkcje centralnego zamka i immobilizera. Nie chcę mieć tej zabawy za każdym razem jak zmieniam baterię, no i nie ukrywam, że zależy mi na tym, by oryginalny pilot odblokowywał też immobilizer.
Z góry dziękuję za pomoc.
PS: w moim fordzie focusie mogę zaprogramować chyba ze 4 piloty, a w tym Colcie czytałem, że można tylko 1, czy to prawda? Na Allegro w ogóle nie ma używanych pilotów do kupienia. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 01-03-2022, 22:16
|
|
|
bateria nie ma związku z immo
pastylka immo nie jest na widoku, jest tak jakby z boczku
w sumie to podbijam temat |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
ratman
Nowy Forumowicz
Auto: Colt Z30
|
Wysłany: 02-03-2022, 11:42
|
|
|
No ja rozumiem, że bateria nie ma połączanie z imo, ale fakt, że nagle ożył daje do myślenia, że może układ w kluczyku nie jest martwy tylko jakoś nie potrafi dogadać się z samochodem i dlatego jest pytanie o co chodzi i co z tym można zrobić?
Dorzucam zdjęcie mego kluczyka, to gdzie jest tu imo?
https://www.dropbox.com/s...luczyk.png?dl=0 |
|
|
|
 |
|
|