|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS 1.3] Korektor siły hamowania |
Autor |
Wiadomość |
tlustyx
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.3 99r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-02-2022, 21:51 [MSS 1.3] Korektor siły hamowania
|
|
|
Witam.
Mam poważny problem. Potrzebuję korektor siły hamowania do Space Stara 1.3 1999r bez ABSu z tyłu bębny.
Tył niemal nie hamuje. Cylinderki pracują, szczęki dobre. Ręczny "żyleta".
Podejrzewam, że problem jest w korektorze siły hamowania. Nigdzie jednak nie mogę kupić takiego korektora.
Czy ktoś orientuje się, od jakiego innego auta mógłbym założyć taki korektor?
Muszę go czymś zastąpić, jednak nigdzie nie mogę znaleźć informacji, od jakiego innego auta korektor odcina przy podobnym ciśnieniu. Mogłoby być trochę niższe, byleby nie blokowało tylnych kół.
Może ktoś ma do sprzedania takowy korektor? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 02-03-2022, 18:31
|
|
|
Awaria korektora siły hamowania jest raczej niemożliwa, tam nie ma się co zepsuć. To tak naprawdę zawór proporcjonalny, który posiada zwężki na wyjściach do tylnych hamulców żeby tył słabiej hamował. Jeśli jednak jest uszkodzony to szukaj z Carismy 1,8 GDI przedliftowej, czyli z lat 1995-1999, one miały z tyłu dokładnie takie same bębnowe hamulce, korektor będzie taki sam. |
|
|
|
 |
tlustyx
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.3 99r.
|
Wysłany: 06-03-2022, 19:41
|
|
|
Hugo napisał/a: | Awaria korektora siły hamowania jest raczej niemożliwa, tam nie ma się co zepsuć. To tak naprawdę zawór proporcjonalny, który posiada zwężki na wyjściach do tylnych hamulców żeby tył słabiej hamował. ... |
Z tego co czytałem, to w korektorze siły hamowania jest zaworek ze sprężyną, który po osiągnięciu danego ciśnienia odcina przepływ płynu hamulcowego.
Jeśli znajdę chwilę czasu, to spróbuję rozebrać ten stary i zobaczę co jest w środku.
Do Space Stara nie znalazłem. Jedyny jaki udało mi się znaleźć, to od GALANTA VII 2.0 TD
Jest trochę lepiej, ale i tak na rolkach (na stacji diagnostycznej) słabo wypada.
Samochód kupiłem 9 lat temu. Sprowadzony z Włoch z przebiegiem niecałe 200 tyś. Szczęki i bębny z tyłu wyglądały jak nowe. Przejechałem nim około 100 tyś km. Z przodu klocki wymieniane były chyba 4 razy i raz tarcze. Z tyłu szczęki i bębny nadal nie wykazują zbytniego zużycia. |
|
|
|
 |
|
|