Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
System Start-Stop - pytania
Autor Wiadomość
msokol 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-02-2022, 20:31   System Start-Stop - pytania

Podejrzewam, że jest na forum trochę osób, które od dłuższego czasu posiada O3 z systemem start-stop i faktycznie go używa.

W związku z tym, że niebawem planuję przesiadkę na nowszy model, mam pytania odnośnie tego systemu w silnikach benzynowych (nie wiem, czy występuje w O3 z silnikami diesla):

- czy faktycznie dużo zmniejsza zużycie paliwa?
- czy faktycznie dużo skraca żywotność rozrusznika - remontował już ktoś rozrusznik?

benicjusz 
Forumowicz

Auto: O III 2.2 DiD AT AWD
Wysłany: 16-02-2022, 09:43   Re: System Start-Stop - pytania

msokol napisał/a:
nie wiem, czy występuje w O3 z silnikami diesla

O3 występuje z silnikiem Diesla jest to 2.2 DiD (4N14) bardzo ekonomiczny i dynamiczny silnik, występuje z manualem i S&S jak i ze zwykłym automatem hydrokinetycznym, wtedy dodatkowo posiada AWD ale nie ma systemu S&S - całe szczęście.

msokol 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-02-2022, 13:51   

To, że O3 występuje z silnikami diesla, to wiem ;) nie wiedziałem tylko, czy w dieslu jest S&S.

Obecnie zmieniło się u mnie trochę i głównie będę latał w koło komina, więc biorę pod uwagę tylko benzyniaki.

Czytałem również, że łatwo można go wyłączyć w O3 przez kompa (W ASXach były z tym problemy)

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 21-02-2022, 12:47   

msokol napisał/a:

Czytałem również, że łatwo można go wyłączyć w O3 przez kompa (W ASXach były z tym problemy)

Nie wiem, czy tak łatwo, ostatnio przy przeglądzie gwarancyjnym w ASO poprosiłem o wyłączenie S&S, żeby samochód odpalał się domyślnie w wyłączonym tym systemem - poinformowano mnie, że nie ma takiej opcji. Nie że nie chcą mi tego zrobić, tylko że autoryzowane oprogramowanie na to nie pozwala. Tzn. mam świadomość, że opcja jest i można to zrobić nieoficjalnie poza ASO, ale dopóki samochód mam na gwarancji, to nie chcę ingerować w elektronikę.

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 06-04-2022, 01:53   

Systemu ASG nie da sie wylaczyc zpoziomu fabrycznego komputera
Mozna to zrobic innym sprzetem ALE problem jest wieloraki, poniewaz system ten jest polaczony szeregowo z systemem immo sterownik silnika i odczytuje duzo parametrow. Poprzez wyprogramowanie ASG moze nastapic tzw stan nie ustalony tzn auto sie zatrzyma nastepnie wylaczy i juz nie odpali tylko trzeba wyl zaplon i ponownie zal. Z tego tez powodu stosuje moduly deaktywujace system tzn system jest ale w trybie uspionym.
Czy oszczedza cos tam tak ale pozniej wydrenazuje kieszen na akumulatorze, rozruszniku(zadko) alternatorze

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

msokol 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-04-2022, 09:32   

tokyo, Dzięki za konkretne info.

Odpowiedz do tematu