|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Koło pasowe wału |
Autor |
Wiadomość |
klapek
Forumowicz
Auto: V80 Alpine Edition
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Lis 2017 Posty: 150 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 25-04-2022, 13:48 Koło pasowe wału
|
|
|
Jakieś 2 tyg temu zauważyłem że silnik zaczyna wydawać dziwny odgłos.
Myślałem że umiera łożysko napinacza paska, ale dodatkowo pojawił się wyciek oleju...
W weekend była chwila, by zwalić pokrywy od spodu, okręcić wiskozę z wiatrakiem i szukać przyczyny.
Niestety rolka ok, więc to nie ona hałasuje.
No i ten wyciek... Postawiłem na czujnik wału, przy kole pasowym, bo tam mokro, ale to byłoby zbyt prosto i nie rozwiązuje problemu z hałasem.
Chyba już się Wszyscy domyślają, że zdechło koło pasowe..?
Krótka łyżka i koło lata, jak panienka na dopalaczach.
Trafiony, zatopiony...
Wiskoza z wiatrakiem do odkręcenia i mam nadzieję, że uda się odkręcić śrubę bez większych komplikacji.
[ Dodano: 01-05-2022, 22:33 ]
Koło się rozleciało całkowicie. Dobrze że pod domem, a nie w dłuższej trasie.
Aby odkręcić śrubę, musiałem "wystrugać" blokadę. Może nie jest piękna, ale robotę zrobiła😉
Co do wycieku, to tematu nowe koło pasowe nie rozwiązało...
Rozczłonkowane koło, wytarło pokrywę aluminiową rozrządu.
Teraz pokrywa do zwalenia i spawanie lub klejenie - zależy jak to będzie od środka wyglądało... |
|
|
|
 |
Azz
Forumowicz
Auto: Pajero Sport I
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sie 2017 Posty: 64 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 19-05-2022, 19:25
|
|
|
Dorobiłem podobny klucz ;d. Moje biło, zaczęło przecierać osłonę - zwłaszcza przy czujniku i trochę nad wałem, ale bez wycieków - założyłem nowe i gra. |
_________________ PAHERO Sport 2.5 TD 115 '01
PAHERO IV 3.2 DiD 170 '07 |
|
|
|
 |
|
|