Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejność odkręcenia śrub głowicy
Autor Wiadomość
alwxis12 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2.0T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-05-2022, 21:39   Kolejność odkręcenia śrub głowicy

Witam, w moim miśku w trakcie jazdy strzelił górny króciec od chłodnicy o go zagotowało lekko, po naprawie okazało się że wydmuchał albo odkształciła się głowica na kanale wodnym i mi wciąga płyn chłodniczy :roll: Jeszcze nie zamawiałem nowej uszczelki i nie mam kolejności dokręcania a niestety przez szukajkę nie znalazłem odpowiedzi. Ktoś mógłby podrzucić ?
Jeszcze pytanie co do samej uszczelki, zestaw od Ajusy jest wart uwagi czy czegoś innego poszukać ?

Turbocbr 
Forumowicz

Auto: outlander turbo
Wysłany: 03-05-2022, 23:24   

alwxis12, dokręcamy od środka na zewnątrz, uszczelkę najlepiej OEM.
Możesz pobrać za darmo manual, a jak to robisz pierwszy raz i czujesz się na siłach to jest duzo tutoriali na YouTube z silnikami Evo. A jeśli nie czujesz się na siłach i nie masz klucza dynamometrycznego, ani nie robiłeś sam nawet rozrządu to odstaw auto do ogarniętego mechanika.

alwxis12 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2.0T
Wysłany: 04-05-2022, 05:41   

Od środka na zewnątrz to uniwersalny sposób, chciałem dowiedzieć się w jaki sposób zaleca to producent. Masz na myśli manual przyklejony nad tematami? Fakt, skupiłem się na szukaniu po tematach A o tym nie pomyślałem dzięki
:)
Pytałem o zestaw Ajusy ponieważ przy rozkręcaniu mojego silnika wszystko ale dosłownie wszystko było sklejone silikonem na szczęście tak umiejętnie że nic nie przeciekało i potrzebuję kupić wszystkie uszczelki oraz oringi, a szukanie każdej z osobna jest bardzo czasochłonne.
Sam remontuję swoje samochody, nie z oszczędności tylko po prostu lubię to robić i zaplecze narzędziowe już jest całkiem pokaźne.
Pozdrawiam i czekam na kolejny odpis

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 04-05-2022, 12:13   

alwxis12 napisał/a:
Od środka na zewnątrz to uniwersalny sposób (...)

Dodam jeszcze ze swojego doświadczenia, że spotykałem się z różnymi konfiguracjami, jak np:
    • dokręcenie do zadanego momentu plus pół obrotu (przykładowo)
    • dokręcenie do zadanego momentu, ćwierć obrotu do tyłu, poczekać chwilę i pół obrotu do przodu
    • dokręcenie do zadanego momentu 1, poczekać określony czas i dokręcenie do zadanego momentu 2

Tak więc bezpieczniej będzie zaznajomić się z instrukcją fabryczną.

Adam.

Turbocbr 
Forumowicz

Auto: outlander turbo
Wysłany: 04-05-2022, 14:50   

Rander napisał/a:

Tak więc bezpieczniej będzie zaznajomić się z instrukcją fabryczną.
dokładnie manual dostępny jest na forum za darmo wystarczy trochę chęci i czasu. Często dodają do uszczelek ile niutonów dokręcić i w jakiej kolejności. Także nie widzę problemu.

Odpowiedz do tematu