Uzupełnienie oleju w klimatyzacji |
Autor |
Wiadomość |
mohinder
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sty 2013 Posty: 445 Skąd: Limerick
|
Wysłany: 15-05-2022, 23:45 Uzupełnienie oleju w klimatyzacji
|
|
|
Witam
Zaraz po zakupie Outlandera Phev'a był problem z klimatyzacją. Chłodziła ale słabo lub wcale. pojechałem do punktu gdzie zajmują sie klimatyzacją. Tam facet wyczytał gdzieś że ten model wymaga czynnika R134a i jest bezolejowy. Uwieżyłem bo sie nie znam na tym. Podłączył maszynę, zrobił co miał zrobić, przetestował klimatyzację i dmuchała powietrzem o temperaturze 7 stopni. Super, dzieki. Dzisiaj się dowiedziałem że to nie jest prawdą i olej jest wymagany ale inny rodzaj niż powszechnie jest stosowany ten wymagany to POE MA68EV. Teraz zastanawiam się co zrobić. Nie chę juz jechac do tego warsztatu. Widziałem jakieś zestawy do samodzielnego nabijania klimatyzacji, z tym że ja mam nabitą ale chciałbym uzupełnic olej. Czy ktoś może coś polecić? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 16-05-2022, 07:01
|
|
|
Do R134a stosuje się PAG46. Niestety nie wiem jaki olej daje Mitsu fabrycznie do tych sprężarek, być może ten MA68EV, nie wiem też jak razem zareagują... Generalnie olej zalewa się do sprężarki, ale w trakcie pracy jest on w całym układzie, dlatego przy uzupełnianiu stosuje się pewne zasady i uzupełnia mniej, niż się ze sprężarki wyleje (o ile się nie płucze układu).
Ideałem byłoby zalać od nowa, ale wymyślono też urządzenia do uzupełniania, podłączane do szczelnych układów. Zależnie od tego czy masz zawór do oleju na sprężarce czy nie, może je wpiąć w różne miejsca.
ja takiego używam.
Trzeba też mieć do niego odpowiedni zaworek pod swój typ złącza - aby otworzyć zawór shroedera.
Oraz pompę próżniową, żeby przed zalaniem oleju wypompować powietrze z tego fragmentu wężyka.
(inny jest na niskim a inny na wysokim ciśnieniu - przy czym uzupełnia się olej i czynnik na niskim, bo z reguły jest tuż na sprężarce) |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
|
Wysłany: 16-05-2022, 19:33
|
|
|
Witam
Właśnie daje ten POE MA68EV. Nie miałem dzisiaj czasu, żeby gdzies podjechać ale chyba będzie trzeba. Myślę, że nawet wyciągnięcie czynnika i uzupełninie na nowy wyjdzie w podobnych kosztach jak kupowac samemu tą aparaturę i do tego olej. Ehh, niewiedza kosztuje. |
|
|
|
 |
nemmooo
Mitsumaniak
Auto: Outlander PHEV
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Sie 2012 Posty: 216 Skąd: Kraków/Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 16-05-2022, 21:27
|
|
|
A czemu nie spróbujesz tego załatwić w ramach gwarancji za usługę? Facet nie uzupełnił usługa nie właściwie wykonana, po co masz kombinować? |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
|
Wysłany: 16-05-2022, 22:22
|
|
|
Chyba właśnie tak zrobię. Trochę cięzko czasem tutaj im wytłumaczyć pewne rzeczy. Na przykład jak pojedziesz do wulkanizatoa i założy Ci nowe opony to wyważy tylko koła przednie. Onie twierdzą, że tylnych się nie wyważa. I pomimo tego, że bedziesz chciał zapłacić to i tak będzie się upierał, że nie ma potrzeby.
Ale wracając do tematu, tak zrobię, jutro pojadę. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-05-2022, 08:50
|
|
|
mohinder napisał/a: | Onie twierdzą, że tylnych się nie wyważa. | Trochę brzmi jak żart - zawsze możesz powiedzieć, że lubisz zamieniać koła przód na tył i z powrotem, dlatego chcesz tylne też zrobić. |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
|
Wysłany: 17-05-2022, 16:15
|
|
|
Nie tylko to brzmi tutaj jak żart. Teraz po prostu się upieram że mają wyważyć i tyle.
W sprawie klimatyzacji to byłem dzisiaj tam gdzie robiłem i zapewnili mnie, że nie wyciągali oleju z układu. Powiedziałem, że jeśli coś się stanie to będą naprawiać. Powiedzieli OK. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 17-05-2022, 18:12
|
|
|
mohinder napisał/a: | Powiedzieli OK. |
Masz to na piśmie ?? |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
|
Wysłany: 17-05-2022, 22:01
|
|
|
Sam właściciel warsztatu mnie zapewnił. To nie jest mały warsztat. Zobaczymy. |
|
|
|
 |
tościk
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2017 Posty: 622 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: 18-05-2022, 09:03
|
|
|
mohinder napisał/a: | Sam właściciel warsztatu mnie zapewnił |
A nie no, to na pewno tak będzie...na pewno
Ja już dużo w warsztatach słyszałem, co to oni nie zrobili i co to oni nie zrobią i jak dobrze robią i tylko trochę drożej od innych biorą, ale to dlatego, że dobrze robią, nie to co inni.
I co auto oddawałem, to były inne rzeczy porobione, a to co chciałem akurat jakoś nie bardzo. I rachuneczek odpowiednio wyższy.
Ale to nie szkodzi, bo oni dają gwarancję i jak coś to od razu przyjeżdżać, nawet bez dzwonienia i oni od ręki poprawią.
No i jak dostali w twarz faktem, że źle wykonali naprawę i mogli mi uwalić silnik na amen, to się na mnie pan właściciel obraził i kazał więcej nie przyjeżdżać, bo on mnie już nie przyjmie. Tak, ten sam właściciel co to się tak wcześniej zarzekał i reklamował.
A miał być najlepszy warsztat w Łodzi, prowadzony przez "weterana"
Nic na gębę, na wszystko paragony, faktury i jak trzeba to pisemne oświadczenia. |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
|
Wysłany: 18-05-2022, 20:30
|
|
|
Nie no, ja Cię rozumiem. Jednak mieszkam w innym kraju a tutaj troche inaczej patrzą na pewne rzeczy. Słowo ma tutaj jeszcze jakąś wartość. |
|
|
|
 |
CB4W_00
Forumowicz
Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Kwi 2011 Posty: 290 Skąd: Złotoryja
|
Wysłany: 23-05-2022, 17:08 Re: Uzupełnienie oleju w klimatyzacji
|
|
|
mohinder napisał/a: | Witam
Zaraz po zakupie Outlandera Phev'a był problem z klimatyzacją. Chłodziła ale słabo lub wcale. pojechałem do punktu gdzie zajmują sie klimatyzacją. Tam facet wyczytał gdzieś że ten model wymaga czynnika R134a i jest bezolejowy. Uwieżyłem bo sie nie znam na tym. Podłączył maszynę, zrobił co miał zrobić, przetestował klimatyzację i dmuchała powietrzem o temperaturze 7 stopni. Super, dzieki. Dzisiaj się dowiedziałem że to nie jest prawdą i olej jest wymagany ale inny rodzaj niż powszechnie jest stosowany ten wymagany to POE MA68EV. Teraz zastanawiam się co zrobić. Nie chę juz jechac do tego warsztatu. Widziałem jakieś zestawy do samodzielnego nabijania klimatyzacji, z tym że ja mam nabitą ale chciałbym uzupełnic olej. Czy ktoś może coś polecić? |
Ale co konkretnie było naprawione? Bo jak tylko podłączona maszyna, odessany czynnik, zrobiona próżnia i ponowne nabicie klimatyzacji to oleju mogli odessać pare g więc nie ma co się spinać. Wszystko powinno chodzić bez problemu. |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
|
Wysłany: 23-05-2022, 20:52
|
|
|
Nie było, żadnej naprawy. Tylko uzupełnienie czynnika. Było go około 200g a powinno być sporo więcej, już nie pamiętam dokładnie ile. Odpompował, sprawdził szczelność i uzupełnił. Po wszystkim sprawdził działanie i było ok i nadal jest. Faktycznie zbędna panika. |
|
|
|
 |
|