[Cari 1.8 GDI] Nie działające halogeny, światło kabiny, lamp |
Autor |
Wiadomość |
7ukasz
Forumowicz
Auto: Carisma sedan 2000 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-01-2014, 17:05 [Cari 1.8 GDI] Nie działające halogeny, światło kabiny, lamp
|
|
|
Witam wszystkich. Kupiłem niedawno bratu CARISMĘ 1,8 GDI i ogarniam ją aby mu się fajnie jeździło. Auto długo stało i wszystko się w nim zastało. Zrobiłem już przyciski otwierania okien, centralne zamki, zablokowane drzwi prawe tylne oraz wypolerowałem lampy przednie.
Problem mam z światłami przeciwmgielnymi. Najpierw się zacinały (zarówno przednie jak i tylne). Potem nie chciały się wyłączyć halogeny. Wyjąłem więc bezpiecznik. Potem po włożeniu bezpiecznika już nie działały. Bezpiecznik jest dobry, przekaźnik (pod nogami kierowcy) też. Po wyczyszczeniu płytki włączającej światła przeciwmgielne zaczął działać bez szwanku tył. Nie reagują jednak halogeny. Nie mam pojęcia gdzie jest problem.
Nagle przestało działać też oświetlenie kabiny przednie i środkowe oraz światła tylne lewe. Nie mam pojęcia co to za czary. Wszystkie bezpieczniki są sprawne.
Czy ktoś z was miał coś takiego lub ma pomysł co to może być?
Pozdrawiam
Łukasz |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 04-01-2014, 22:16
|
|
|
A czy sprawdzałeś bezpieczniki w dwóch skrzynkach, jedna jest w kabinie nad nogami kierowcy a druga w komorze silnika. |
|
|
|
 |
7ukasz
Forumowicz
|
Wysłany: 05-01-2014, 01:55
|
|
|
Właśnie to auto ma tylko bezpieczniki pod maską i o dziwo jest ich bardzo mało. W kabinie nie nie ma bezpieczników co mnie dziwi. Są tylko przekaźniki, do których aby się dobrać trzeba odkręcić osłonę, która się znajduje pod nogami kierowcy. Nie widziałem tam jednak żadnego bezpiecznika. |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 05-01-2014, 09:18
|
|
|
Nie wiem jak w GDI ale w 1.6 są w kabinie bezpieczniki. Sam nie wiedziałem o ich istnieniu
Najlepiej położyc sie na prawym boku na podłodze kierowcy i zajżec pod osłone deski w okolice głośnika przedniego, tam jest taka czarna skrzynka z dekielkiem i to wlasnie to. |
|
 |
robert78
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 4g
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Sty 2012 Posty: 1171 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 05-01-2014, 11:13
|
|
|
7ukasz, ja mam gdi po lifcie i na bank sa bezpieczniki taka brazowa skrzyneczka kolo przekaznikow mniej wiecej pod otwieraniem maski sprawdz dokladnie |
_________________ Eclipse 4g 07r
 |
|
|
|
 |
7ukasz
Forumowicz
|
Wysłany: 05-01-2014, 12:30
|
|
|
Sprawdziłem właśnie wszystkie światła. Nie działają następujące:
-lewa postojówka przednia
-lewa postojówka tylna (również jest do światło do jazdy)
-halogeny
-podświetlanie tablicy rejestracyjnej
-oświetlenie kabiny przód
-oświetlenie kabiny tył
-światło schowka
Wszystkie bezpieczniki i żarówki są dobre. Nie ma po prostu napięcia.
Czy ktoś ma pojęcie, co spowodowało tak rozległą awarię? |
|
|
|
 |
|