Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pływanie samochodu
Autor Wiadomość
maciorex 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer 8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-07-2022, 10:11   Pływanie samochodu

Witam, chciałbym poznać wasze zdanie na temat prowadzenia waszych Lancerów na ekspresowkach i autostradach. Mianowicie mam taki problem. Ostatnio zacząłem jeździć w trasie. Zauważyłem że mój samochód pływa po drodze, zachowuje się jakby nagle był jakiś silny podmuch wiatru, uczucie jakby wpadał w poślizg lub koła traciły przyczepność. Byłem na dwóch stacjach diagnostycznych. Nie znaleźli żadnych luzów, amory stwierdzili że są w dobrym stanie, koła wyważone, zbieżność zrobiona. Wiem, że ciężko tak sprawdzić amortyzatory, bo nawet jak mają po 60% to mogą być do wymiany. W każdym bądź razie, nie wiem czy coś jest nie tak czy to po prostu samochód tak reaguje na wiatr przy wyższych prędkościach. Nie napisałem wcześniej, ale dzieje mi się tak zazwyczaj powyżej 110-120 km/h. Czekam na wasze opinie w tej sprawie. Pozdrawiam

westim22 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8
Wysłany: 21-07-2022, 22:42   Re: Pływanie samochodu

maciorex napisał/a:
Witam, chciałbym poznać wasze zdanie na temat prowadzenia waszych Lancerów na ekspresowkach i autostradach. Mianowicie mam taki problem. Ostatnio zacząłem jeździć w trasie. Zauważyłem że mój samochód pływa po drodze, zachowuje się jakby nagle był jakiś silny podmuch wiatru, uczucie jakby wpadał w poślizg lub koła traciły przyczepność. Byłem na dwóch stacjach diagnostycznych. Nie znaleźli żadnych luzów, amory stwierdzili że są w dobrym stanie, koła wyważone, zbieżność zrobiona. Wiem, że ciężko tak sprawdzić amortyzatory, bo nawet jak mają po 60% to mogą być do wymiany. W każdym bądź razie, nie wiem czy coś jest nie tak czy to po prostu samochód tak reaguje na wiatr przy wyższych prędkościach. Nie napisałem wcześniej, ale dzieje mi się tak zazwyczaj powyżej 110-120 km/h. Czekam na wasze opinie w tej sprawie. Pozdrawiam

Ten samochód tak jest skonstruowany, że nie ma możliwości pływania przy większych prędkościach. Masz problem z zawieszeniem. Pozdrawiam.

sk0ras 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 25-07-2022, 10:04   Re: Pływanie samochodu

maciorex napisał/a:

Zdecydowanie coś jest nie tak w Twoim samochodzie.

michaello 
Forumowicz

Auto: Byl LANCER jest CIVIC X Hatch
Wysłany: 25-07-2022, 15:37   

Miałem identyczne objawy + myszkowanie przy mocnym hamowaniu, wymieniałem amortyzatory.

Hishi 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.6 Invite
Wysłany: 25-07-2022, 22:58   

maciorex napisał/a:
dzieje mi się tak zazwyczaj powyżej 110-120 km/h
Musisz dojść, co się dzieje, bo to zachowanie samochodu jest niebezpieczne. Zdarzyło mi się jechać "trochę" szybciej niż ty i lancer szedł jak po sznurku.

maciorex 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer 8
Wysłany: 01-08-2022, 10:43   

michaello napisał/a:
Miałem identyczne objawy + myszkowanie przy mocnym hamowaniu, wymieniałem amortyzatory.

Przód?tył? Czy komplet ?z przodu samochód jest sztywny.Mam wrażenie że tył jest miękki, ale miałem uszkodzone w innych autach tylne amory i czułem że to dupa lata, a tutaj tego nie odczuwam. Zrobiłem na nowo geometrię kół, okazało się, że poprzedni fachowcy źle ustawili zbieżność, ale to niestety i tak nie pomogło. Jeszcze zmienię opony na zimowe, mam całe koła więc to nie problem . Jeżeli po zmianie opon też nie będzie poprawy to zdecyduje się na wymianę amortyzatorow jednak.

Odpowiedz do tematu