|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Carisma 1.6 problem z przepalonym bezpiecznikiem |
Autor |
Wiadomość |
mastermamuto
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 97
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-08-2022, 14:56 Carisma 1.6 problem z przepalonym bezpiecznikiem
|
|
|
A wiec tak, po przekręceniu kluczyka moja carisma nie odpalała, kreci ładnie ale nie paliła. Sprawdziłem przewody wysokiego napięcia i przeczyściłem(były z nimi problemy i już dawno powinny zostać wymienione), ale nic to nie pomogło. Zobaczyłem przepalony bezpiecznike nr 23 i wymieniłem po czym odpaliła. Pojeździłem dwa dni i zaczął się przepalać ponownie bezpiecznik nr 23 (na dole zdjęcie). Teraz po przekręceniu kluczyka na pozycję nr 1 od razu przepala bezpiecznik. Wszyscy amatorzy specjaliści jak ja stwierdzili, że problem jest ze zwarciem kabli. Tak więc przeszukałem kable, zacząłem po czasie bawić się miernikiem i doszedłem do wniosku, że mam zwarcie jednego kabla od bezpiecznika, o którym mowa powyżej. Po kablach doszedłem do przekaźnika sterownika silnika zaznaczonego na forum https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73831 (drugie zdjęcie). A wiec jedna z tych kostek o numerze 14916 posiada 4 na 4 sprawne kable, druga niestety tylko 1/4 działają poprawnie (na miernik pokazuje na 3/4 przebicie). Myślałem o tym by poprowadzić nowe kable, a stare odciąć zakleić i olać, ewentualnie wyciągnąć w jakiś sposób, jeśli jest w miarę dobre dojście do nich. Pytanie brzmi czy posiada ktoś schemat tych kabli, gdzie mogą one iść, odkryłem tylko jeden kabel (biało-niebieski, który prawdopodobnie idzie prosto z bezpiecznika do sterownika, ale pozostałe dwa nie mam pojęcia gdzie idą).
A tutaj zdjęcie schematu bezpieczników o których mowa
 |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 03-08-2022, 15:32
|
|
|
Zajrzyj tutaj :
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448 |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
|
|