Nawigacja MZ360615EX ASX 2017r Brak Komend Głosowych |
Autor |
Wiadomość |
qbikm
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 2017
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-08-2022, 15:35 Nawigacja MZ360615EX ASX 2017r Brak Komend Głosowych
|
|
|
Witam kolegów
Tak jak w temacie brak głosu przy nawigowaniu, wydaje mi się , że to po aktualizacji map, zrobiłem drugą aktualizację, ale to samo, trochę denerwuje brak komend, radio oczywiście działa,
przy wyłączonym radiu jak wejdę do opcji głosu w nawigacji to przy ruszeniu pokrętła głośności pojawia się czerwony pasek regulacji , po ruszeniu prawo lewo zablokowuje się i znika, może któryś z kolegów miał podobny problem, tak że proszę o pomoc.
pozdrawiam
Marian |
_________________ Qbikm |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
|
|
|
 |
qbikm
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-08-2022, 23:36
|
|
|
W info.SW jest nazwa modelu MGN (R10.2-EU)
a nazwa map MGN_SUID161_Europe_1085.11368
tak że jeśli o to chodzi to powinno być ok
Nr seryjny urządzenia kończy się na 161 i taką wersję map wybrałem
grzebię już drugi dzień przy miśku i nic nie mogę wymyślić, robiłem reset, przywracanie do ustawień fabrycznych, myślałem że zacznie gadać po niemiecku ale gdzie tam milczy
dzięki za pomoc ale muszę szukać dalej, bo przecież było dobrze |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 30-08-2022, 06:11
|
|
|
No to raczej powinieneś mieć wersję 10.11 softu w radiu. Ja mam taką samą i nie mam problemu z głosem w Navi. |
|
|
|
 |
qbikm
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-08-2022, 23:04
|
|
|
Napisałem wczoraj do MMC, ale chyba olewają sprawę bo do teraz brak odpowiedzi, a może ma ktoś soft wersję 10.11 to może pomoże i podeśle. Myślę o zmianie na jakiegoś chińczyka z androidem, ale taki lepszy to sporo kasy, na razie mając navi w miśku jeżdżę z automapą w telefonie trochę parodia, ale co zrobić
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 01-09-2022, 06:54
|
|
|
Ale do tej stacji możesz podłączyć telefon z Android Auto albo z Apple Car i mieć Google Maps na ekranie telefonu. Co do olewanie przez MMC - musisz być cierpliwy. Oni długo trawią zgłoszenia. Ale na bank odpowiedzą. |
|
|
|
 |
qbikm
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-09-2022, 14:14
|
|
|
Czekając na kontakt z MMC szukałem w internecie i nic pomocnego nie znalazłem, dziś nie wytrzymałem i zadzwoniłem do MMC , pani mnie przekierowała do odpowiedniej osoby , ale okazało się że problemami technicznymi (brak głosu) zajmują się dilerzy i tam należy się udać, no i pewnie zapłacić, gdy wspomniałem , że na ich stronie nie ma oprogramowania do urządzeń to trochę się zdziwił i tak kierując mnie do dilera, tak ,że na razie klops. Co do rady z Android Auto to też nie pomogła bo mam tel Huawei 40 PRo i brak blokada google
[ Dodano: 12-09-2022, 19:39 ]
Jeszcze tylko jedno pytanie, czy do stacji MGN można dograć głosy, bo dochodzę powoli do rozwiązania problemu. Przy próbach, próbowałem głosy polskie Andrzeja i jakieś kobitki, nie działał głos niemiecki po przywróceniu ustawień fabrycznych , a dziś eureka arabski okazało się, że działa, angielski i jeszcze kilka, tak , że wygląda , że aktualizacja map uwaliła głosy, bo były i teraz pytanie gdzie umieszczone są pliki z głosami i czy można dograć dodatkowe głosy lub w jakiś sposób aktywować te już wgrane bo przy polskich, niemieckich tych nie działających jest napis zainstalowane. Jeśli ktoś miał podobne doświadczenia proszę o pomoc bo nie znalazłem nigdzie podobnego problemu, ani jak dograć głosy do stacji MGN |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 13-09-2022, 07:09
|
|
|
A próbowałeś wgrać na czystą kartę pamięci mapy pobrane ze strony i taką nowo przygotowaną kopię wsadzić do czytnika w stacji MGN? |
|
|
|
 |
qbikm
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-09-2022, 08:38
|
|
|
Tak, 4 razy na różnych kartach |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 13-09-2022, 08:45
|
|
|
No to raczej pozostaje tylko aktualizacja oprogramowania samej stacji MGN. |
|
|
|
 |
qbikm
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-09-2022, 14:06
|
|
|
Witam
jako, że pomocy ze strony MMC raczej się nie doczekam, to mam prośbę do użytkowników stacji MGN, może ktoś po aktualizacji zostawił sobie na dysku soft MGN (R10.11-EU) i mógłby się podzielić tz. udostępnić , bo kończą mi się pomysły i pozostanie szukać serwisu MMC
pozdrawiam |
|
|
|
 |
VanRaziel
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1.6 Intense
|
Wysłany: 16-01-2024, 14:43
|
|
|
qbikm napisał/a: | Witam
jako, że pomocy ze strony MMC raczej się nie doczekam, to mam prośbę do użytkowników stacji MGN, może ktoś po aktualizacji zostawił sobie na dysku soft MGN (R10.11-EU) i mógłby się podzielić tz. udostępnić , bo kończą mi się pomysły i pozostanie szukać serwisu MMC
pozdrawiam |
Hej @qbikm,
Pogrzebałem chwilę w necie i znalazłem -> http://download.tomtom.co...1_EU_UPDATE.zip
W razie gdyby kliknięcie w link nie doprowadziło do ściągniecia pliku -> najedź myszą na link, użyj prawego klawisza myszy -> "Kopiuj adres linku" i wklej go w nowej zakładce - od razu otworzy Ci się okno dialogowe z pytaniem gdzie zapisać plik.
@Laknat pytanie mam takie co do MGN od Mitsu - znajomy kupił ASX 2018 rok z tą stacją, ma tam Navi ale po wejściu w navi jest menu i wybór odpowiedniej opcji ale nie wyświetlają się mapy -> tło jest czarne. Masz może jakieś rady co tutaj się stało?
W planie mam wrzucić mu update radia -> to jest R10_11_EU bo w tej chwili ma wersje R10-8_EU i spróbować z najnowszymi mapami. Jestem ciekaw czy to coś pomoże....
Możesz wrzucić screena jak wyglądają u Ciebie pliki z karty microSD?
U mnie to wygląda tak (przed grzebaniem i świeżo po zakupie navi również nie wyświetlała map)
Numer seryjny navi to 163 a wersja map na microSD który był w aucie to Europe_975.7679.
Oczywiście najnowsze wrzuciłem na 32GB kartę pamięci zalecaną przez Mitsu - nawet chyba Ty podałeś specyfikacje (SanDisk u1 etc...) i ten sam efekt -> zastanawiam się co moze być ...
https://zapodaj.net/plik-q6scMC894D
https://zapodaj.net/plik-VhRceX6U8t
[ Dodano: 16-01-2024, 16:31 ]
Ok - zainstalowałem nową wersję systemu dla MGN-a i mapy się na nowo pojawiły - więc rozwiązaniem był nowy soft do którego link umieściłem wyżej.
Pozdrawiam Was MitsuManiacy:) |
|
|
|
|
 |
|