|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z odmą ? |
Autor |
Wiadomość |
lapa16
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero Sport 3.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Paź 2014 Posty: 88 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-10-2022, 20:52 Problem z odmą ?
|
|
|
Witam wszystkich pod dłuższej przerwie. Ostatnio u zony w ASX 1.6 benzyna zuwazyłem zapoconą góre silnika od oleju, doszedłem ze wyciek jest spod dolotu bo to popularne w tych autach. Zaopatrzylem się w uszczelki, przy okazji chcialem zmienić olej, kiedy na biegu jałowym odkreciłem korek wlewu oleju zaczęło z niego dmuchać i lekko pluć olejem...Przy okazji wyjasniło mi się dlaczego rozszczelniło się na doloceni. Pytanie gdzie może być problem, odma? czy coś jeszcze ? Oleju nie brał i nie bierze, z wydechu nie dymi, nie kopci, koncówka tłumika czysciutka, mam tez troszkę wrazenie ze nieco słabo dmucha z rury wydechowej, może kat się rozyspał ?
Przebieg 179 K KM. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 518 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 04-10-2022, 06:55
|
|
|
Jak nie bierze oleju, to nie tam prawdopodobnie leży problem. Zrób pomiar ciśnienia sprężania na cylindrach z ew. próbą olejową i będziesz miał temat wyjaśniony. Te silniki wytrzymują i 400 - 500 tysi bez remontu tak więc nie szukał bym dziury w całym. Wymień uszczelki dolotu i jazda dalej. To, że chlapie olejem to dobrze. Gorzej gdyby nie chlapało to wtedy nie miałbyś ciśnienia oleju, a co za tym idzie smarowania. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
|
|