Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dźwięk buczenia podczas dodawania gazu
Autor Wiadomość
Friko 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 MIVEC CVT 2015
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-10-2022, 10:08   Dźwięk buczenia podczas dodawania gazu

Cześć,

Z racji tego, że jestem nowym użytkownikiem chciałem przywitać wszystkich użytkowników forum.

Jestem posiadaczem Outlandera z grudnia 2015 z silnikiem 2.0 MIVEC oraz skrzynią CVT. Obecny przebieg auta to 108tys km.

Od kilku dni słyszę niepokojący dźwięk dochodzący chyba z komory silnika, który w momencie kiedy dodaję gazu (nawet minimalnie) brzmi jakby uruchamiał się jakiś wentylator. Jest to takie buczenie. Nie ma tego na postoju a najlepiej słyszalne po przekroczeniu 40 km/h.
Im szybciej jadę tym "szybciej buczy".

Z problemem byłem u mechanika, który wskazał z racji objawów na skrzynię CVT :shock:
Sprawdził poziom oleju skrzyni i na bagnecie przy rozgrzanym silniku był na minimum ale gdy silnik zimny.

Dzisiaj jadę do niego aby uzupełnił płyn i zobaczymy co dalej.
Dodam, że olej CVT był wymieniany w serwisie Mitsubishi w Częstochowie w marcu 2021 przy przebiegu 88tys km.

Czy macie jakieś pomysły co mogę zrobić/sprawdzić i jak dalej postąpić?

Fred.X 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback + Outlander 3
Wysłany: 21-10-2022, 17:09   

Masz 4WD ?
Sprawdź ustawienie napędów , czy przypadkiem nie masz na 4WD Lock

Friko 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 MIVEC CVT 2015
Wysłany: 21-10-2022, 23:07   

Mam ustawione na 4WD auto, więc to nie jest powód.

Po dolaniu oleju przez mechanika nic się nie zmieniło.

[ Dodano: 22-10-2022, 18:41 ]
Kolejną kwestią, którą zauważyłem jest to że dźwięku tego nie słychać na zimnym silniku. Dopiero gdy się rozgrzeje zaczyna się buczenie podczas dodawania gazu.

Czy ktoś się orientuje jaka może być cena w autoryzowanym serwisie samej diagnostyki problemu i czy w ogóle warto szukać tam rozwiązania problemu?

Odpowiedz do tematu