Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyświetlacz ostrzeżeń
Autor Wiadomość
diament20 
Forumowicz

Auto: outlander eclipse cross, colt
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-12-2022, 23:14   Wyświetlacz ostrzeżeń

Pojawił mi sie komunikat o uzupelnieniu płynu spryskiwacza po wymianie płynu z letniego na zimowy. Poziom jest uzupełniony prawie pod korek, ale komunikat nie znika. Zauważyłem jeszcze jedno dziwne zjawisko: patrząc na zbiornik płynu jest jakby nie do konca napełniony bo widać poziom płynu około 2cm poniżej górnej krawędzi zbiornika, a w rurce wlewowej jest pod korek. Powstało coś jakby w rodzaju poduszki powietrznej. Wypompowałem cały płyn i zalałem ponownie wolnym tempem bez spieniania płynu, ale nie przyniosło to żadnego rezultatu. Komunikat o uzupełnieniu płynu nadal jest wyświetlany. Urchamiając wycieraczki i spryskiwacz wszystko pracuje jakby normalnie. Niepokoi mnie ten nie gasnący komunikat. Ma ktos z kolegów jakieś wytlumaczenie tego zjawiska i sposób na powrót do normy? Czy może wymaga to jakiegoś kasowania błedu czy usterki? Czy możliwy jest jakiś defekt czujnika poziomu płynu powstały tylko podczas wymiany tegoż płynu?

Michauek22 
Forumowicz

Auto: Eclipse Cross
Wysłany: 08-12-2022, 20:48   

No cóż, defekt czujnika poziomu płynu generalnie jest możliwy...

diament20 
Forumowicz

Wysłany: 10-12-2022, 17:01   

No cóż, tyle to odkryłem sam czego nie ukrywałem pisząc ten post, ale dzięki za wsparcie i zaangażowanie, bo jedyna odpowiedź zawsze lepsza niż żadna. Liczyłem, że może temat zainicjuje większe grono i więcej wariantów praktycznych.

Robert S 
Forumowicz
Robert

Auto: Mitsubishi Eclipse Cross
Wysłany: 11-12-2022, 10:44   Re: Wyświetlacz ostrzeżeń

diament20 napisał/a:
Pojawił mi sie komunikat o uzupelnieniu płynu spryskiwacza po wymianie płynu z letniego na zimowy. Poziom jest uzupełniony prawie pod korek, ale komunikat nie znika. Zauważyłem jeszcze jedno dziwne zjawisko: patrząc na zbiornik płynu jest jakby nie do konca napełniony bo widać poziom płynu około 2cm poniżej górnej krawędzi zbiornika, a w rurce wlewowej jest pod korek. Powstało coś jakby w rodzaju poduszki powietrznej. Wypompowałem cały płyn i zalałem ponownie wolnym tempem bez spieniania płynu, ale nie przyniosło to żadnego rezultatu. Komunikat o uzupełnieniu płynu nadal jest wyświetlany. Urchamiając wycieraczki i spryskiwacz wszystko pracuje jakby normalnie. Niepokoi mnie ten nie gasnący komunikat. Ma ktos z kolegów jakieś wytlumaczenie tego zjawiska i sposób na powrót do normy? Czy może wymaga to jakiegoś kasowania błedu czy usterki? Czy możliwy jest jakiś defekt czujnika poziomu płynu powstały tylko podczas wymiany tegoż płynu?

Nic nie trzeba kasować , komunikat powinien zniknąć po uzupełnieniu płynu . Pewnie zawiecha czujnika jest u kolegi

diament20 
Forumowicz

Wysłany: 11-12-2022, 13:04   Re: Wyświetlacz ostrzeżeń

Nic nie trzeba kasować , komunikat powinien zniknąć po uzupełnieniu płynu . Pewnie zawiecha czujnika jest u kolegi[/quote]

Na początek dziękuję koledze za odpowiedź. Problem tkwi w tym, że po uzupełnieniu tego płynu nic nie zmieniło się w kwestii wyświetlanego komunikatu. Pocieszającym jest to, że kolega Robert zwraca uwagę o zawieszce czujnika. Oby było to tylko to bo chciałbym pominąć wybebeszanie tego zbiornika. Pomyślałem sobie o czymś takim jak płukanka zbiorniczka np. letnią wodą(choć nie koniecznie tą letnią) byle to zrobić wodą, może coś pomoże odblokować ten czujnik. Ostukania zbiorniczka celem odblokowania(odwieszenia :P ) raczej nie biorę pod uwagę bo i dostęp utrudniony i efekt mało prawdopodobny. Jak myślicie, czy to coś może zmienić na dobre czy porzucić ten pomysł bo nic nie da?

Michauek22 
Forumowicz

Wysłany: 13-12-2022, 15:55   

Ja bym proponował jeszcze pojeździć trochę po jakimś bruku albo coś... żeby wibracje zdjęły blokadę.

diament20 
Forumowicz

Wysłany: 14-12-2022, 23:01   

Michauek22 napisał/a:
Ja bym proponował jeszcze pojeździć trochę po jakimś bruku albo coś... żeby wibrcje zdjęły blokadę.

Pomysł dobry i uzasadniony, próbowałem trochę jak na razie nie przyniosło efektów. Może zbyt mały dystans. Na jutro mam wizytę w ASO zobaczę co znawcy uradzą :D bo jakby co jest jeszcze gwarancja. Dzięki za cenną poradę.

Michauek22 
Forumowicz

Wysłany: 17-12-2022, 12:15   

no i jak ?

diament20 
Forumowicz

Wysłany: 19-12-2022, 21:25   

Michauek22 napisał/a:
no i jak ?

No mogę powiedzieć że nic. Byłem w ASO, ktore okazuje się być w likwidacji i nie mogą już świadczyć uslug bo nie zamówią ewentualnych części. Dlatego też nie mogą demontowac nic, gdyby się okazało po diagnozie, ze coś trzeba zamówić. Z uprzejmosci panowie stwierdzili tylko ze bez demontażu nic nie zdiagnozują, a z dostępnych sposobowbez demontażu nic nie wynikło. No chyba ze zapłacę to wtedy mogą się wziąc za to. Nie zgodziłem się bo auto na gwarancji. Muszę przeczekac okres świąteczny i poszukac innego najbliższego ASO bo stwierdzili, że jak najbardziej moze to być usterka czujnika poziomu (ale bez demontażu zbiornika nie mogą tego jednoznacznie stwierdzić).

Czy ktoś moze mi podrzucic tu fotke tego czujnika? Przeszukalem wiele stron i nie mam jednoznacznej odpowiedzi, a chcę wiedzieć jak wyglada, co moglo w nim się zepsuc i czy jest na to jakas rada bądź zamiennik.

Wkurza mnie ten ciągle swiecący się trójkącik ostrzegawczy na tablicy, bijący swoim blaskiem po oczach.

Michauek22 
Forumowicz

Wysłany: 21-12-2022, 15:31   

Kurcze coraz wiecej ASO się likwiduje i salonów też...

diament20 
Forumowicz

Wysłany: 21-12-2022, 15:43   

Michauek22 napisał/a:

Wszystko dlatego, że Mitsubishi mocno ogranicza zarazem sukcesywnie dąży do wyjścia z rynku polskiego i zdaje się, że i europejskiego. Tak ktoś kiedys mi to uzasadnił.

Michauek22 
Forumowicz

Wysłany: 22-12-2022, 14:50   

bez sensu

Robert S 
Forumowicz
Robert

Auto: Mitsubishi Eclipse Cross
Wysłany: 26-12-2022, 15:47   

diament20 napisał/a:
Michauek22 napisał/a:

Wszystko dlatego, że Mitsubishi mocno ogranicza zarazem sukcesywnie dąży do wyjścia z rynku polskiego i zdaje się, że i europejskiego. Tak ktoś kiedys mi to uzasadnił.

Eeee chyba nie , bo po co tworzyliby Renault-ASX i przyszłego Colta ? No chyba że sprzedażą i serwisem zajmie się sieć Renault lub Nissan

Michauek22 
Forumowicz

Wysłany: 19-01-2023, 16:05   

coraz mniej mi sie to podoba :(

Odpowiedz do tematu