Wyświetlacz wielofunkcyjny (licznik) - Lancer CYxA |
Autor |
Wiadomość |
BRUNNER
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer SB
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-10-2011, 15:16 Wyświetlacz wielofunkcyjny (licznik) - Lancer CYxA
|
|
|
W momencie ostrzeżeń (przed mrozem lub niskim poziomem paliwa), domyślny pomarańczowy kolor wyświetlacza komputera zmienia się na taki fajny żółty.
Czy znalazł ktoś możliwość zamiany tych barw na stałe? Żeby standardem był ten żółty, a ostrzegającym pomarańcz? |
Ostatnio zmieniony przez tyku 27-05-2019, 10:55, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
george2
Mitsumaniak
Auto: Lancer CVT
|
Wysłany: 17-10-2011, 20:11
|
|
|
Myślę że funkcja zmiany kolorów jest gdzieś zaszyta w oprogramowaniu. Normalnie nie jest możliwa ingerencja w te ustawienia. |
|
|
|
 |
Silverrr
Mitsumaniak Jackdaw

Auto: Lancer SB 2008 1.8 Invite
|
Wysłany: 17-10-2011, 21:17
|
|
|
Ostatnio myślałem nad czymś podobnym bo nienawidzę czerwonego koloru Jak coś będziesz wiedział to daj znać pls na PMa ^^ |
_________________ Zwycięzca konkursu "Parkowanie L200 na kopertę" - VIII Zlot Mitsumaniaków - Wilkasy 2010. 24 sekundy
 |
|
|
|
 |
BRUNNER
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer SB
|
Wysłany: 18-10-2011, 09:08
|
|
|
Jeżeli wyświetlacz ma dostępne dwie barwy, to na pewno jest opcja zmiany. Na razie mam na gwarancji, ale jak się skończy to chyba pogrzebię w komputerze...
[ Dodano: 19-10-2011, 10:48 ]
I jeszcze jedna sprawa:
Mam "firmowo" ustawione automatyczne włączanie świateł po przekręceniu kluczyka. Zwykle mam przełącznik ustawiony na "auto".
I zauważyłem, że wyświetlacz komputera zmienia mi moc podświetlenia. Mam ustawione ręcznie na moc "drugą od góry". I bywa tak, że po odpaleniu auta wyświetlacz jest jakby przygaszony, po kilku kilkunastu (lub wcale) minutach rozświetla się prawidłową mocą.
Przestawienie przełącznika z "auto" na tryb zwykły również rozświetla wyświetlacz pożądaną mocą.
Macie pomysł czym może to być spowodowane? Jakiś czujnik zmierzchowy czy co? |
|
|
|
 |
darul1 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2011, 09:33
|
|
|
Masz czujnik zmierzchowy jak każdy lancer z automatycznymi światłami. Gdybyś miał ustawiony automat świateł jak w krajach w których nie ma obowiązku jazdy na światłach przez całą dobę, to wtedy gdy wyświetlacz masz przygaszony, zapalały by się również światła mijania. Bo w/g automatu gdy włącza światła musi również przyciemnić podświetlenie wewnętrzne - logiczne.
A w związku z tym, że u Ciebie światła mijania świecą się bez przerwy, na czujnik reaguje tylko podświetlenie wew., czyli w naszych warunkach - noc, tunel, garaż, silne zachmurzenie, itp. |
|
|
|
 |
.swat.
Forumowicz

Auto: Lancer X
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Wrz 2011 Posty: 412 Skąd: 3City
|
Wysłany: 07-11-2011, 15:10
|
|
|
BRUNNER napisał/a: |
I zauważyłem, że wyświetlacz komputera zmienia mi moc podświetlenia. |
W lancerze są dwa zakresy ustawienia poziomów jasności : przy zapalonych światłach tylnych i gdy są wyłączone.
Ponadto
jeśli pojazd jest wyposażony w system automatycznego sterowania reflektorami, kiedy przełącznik reflektorów znajduje się w położeniu "AUTO", podświetlenie wskaźników zostaje automatycznie ustawione na żądaną jasność w zależności od jasności poza pojazdem.
*- za instrukcją obsługi 3-03 |
|
|
|
 |
reneyvan
Forumowicz
Auto: MMC Lancer 1.8 Intense SD
|
Wysłany: 13-11-2011, 13:28
|
|
|
Zapytam w tym topicu, bo w sumie problem dotyczy częściowo koloru wyświetlacza.
Otóż w instrukcji znalazłem zapis, że można zmienić wyświetlanie chwilowego zużycia paliwa z poziomego, czerwonego wskaźnika na pionowy, zielony.
Nie mogę, jednak znaleźć tej opcji w menu.
Czy ktoś może pomóc? |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 13-11-2011, 14:09
|
|
|
zapewne trzeba wejść w SETINGS. Zaciągni ręczny i przyciskiem INFO przejdź do STETINGS przytrzymaj 3 sec i tam szperaj. Wybór zatwierdza się przez przytrzymanie INFO. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
reneyvan
Forumowicz
|
Wysłany: 13-11-2011, 14:50
|
|
|
Trik napisał/a: | zapewne trzeba wejść w SETINGS. Zaciągni ręczny i przyciskiem INFO przejdź do STETINGS przytrzymaj 3 sec i tam szperaj. Wybór zatwierdza się przez przytrzymanie INFO. |
Tak też zrobiłem.
Z tego, co dalej wyczytałem wynika, że są dwa typy wyświetlacza 1 i 2, albo dwa rodzaje ustawień. Z tego, co widzę ja mam typ 1, albo ustawione na typ 1.
W każdym bądź razie u mnie nie ma w ustawieniach szukanej opcji. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 13-11-2011, 15:08
|
|
|
reneyvan napisał/a: | W każdym bądź razie u mnie nie ma w ustawieniach szukanej opcji. | Próbowałeś podświetlić tą 1 i przytrzymać kilk sec. żeby się zmieniło. Może to tak działa. Jeśli nie to zostanie Ci ASO i przy przeglądzie prośba do mechanika aby to zmienił w MUT. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 297 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 16-11-2011, 09:44
|
|
|
reneyvan napisał/a: | Tak też zrobiłem.
Z tego, co dalej wyczytałem wynika, że są dwa typy wyświetlacza 1 i 2, albo dwa rodzaje ustawień. Z tego, co widzę ja mam typ 1, albo ustawione na typ 1.
Typ 1 to wyświetlacz monochromatyczny (jednobarwny) z podświetleniem w kolorze czerwonym, w sytuacjach awaryjnych (ostrzeżenie o oblodzonej jezdni, zadziałanie kontroli trakcji, rezerwa paliwa, itp) podświetlenie zmienia się na żółto-pomarańczowe.
Typ 2 to wyświetlacz kolorowy dostępny w Lancerze w wyższych wersjach wyposażenia od rocznika modelowego 2011. |
_________________ lichy Gliwice
Mitsubishi ASX 1.6 Intense Plus '2016 (Granite Brown) 98 kkm
Skoda Citigo 1.0 Ambition '2013/2014 (Candy White) 76 kkm |
|
|
|
 |
reneyvan
Forumowicz
|
Wysłany: 17-11-2011, 21:44
|
|
|
lichy napisał/a: | reneyvan napisał/a: | Tak też zrobiłem.
Typ 1 to wyświetlacz monochromatyczny (jednobarwny) z podświetleniem w kolorze czerwonym, w sytuacjach awaryjnych (ostrzeżenie o oblodzonej jezdni, zadziałanie kontroli trakcji, rezerwa paliwa, itp) podświetlenie zmienia się na żółto-pomarańczowe.
Typ 2 to wyświetlacz kolorowy dostępny w Lancerze w wyższych wersjach wyposażenia od rocznika modelowego 2011. |
Od którego modelu?
Ja mam Intense model 2011. |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 297 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 18-11-2011, 11:03
|
|
|
reneyvan napisał/a: | Od którego modelu?
Ja mam Intense model 2011. |
Skoro Ty masz Intense MY 2011 i nie masz kolorowego wyświetlacza, to wnioskuję iż jest dostępny w jeszcze wyższej wersji czyli Instyle albo Instyle Navi.
Można ten wyświetlacz zobaczyć na zdjęciach w katalogu (tam jest wersja z dużym centralnym wyświetlaczem z nawigacją i automatyczną skrzynią), a jego opis w instrukcji obsługi. |
_________________ lichy Gliwice
Mitsubishi ASX 1.6 Intense Plus '2016 (Granite Brown) 98 kkm
Skoda Citigo 1.0 Ambition '2013/2014 (Candy White) 76 kkm |
|
|
|
 |
reneyvan
Forumowicz
|
Wysłany: 27-12-2011, 21:20
|
|
|
Dzisiaj jechałem, jako pasażer ASX - em Invite mojego kumpla zwróciłem uwagę na fajny, wielokolorowy wyświetlacz, jakiego ja nie mam w w wersji Intense.
Skomentuję to zwrotem, jaki często słychać w pracy "To niedopuszczalne". |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 28-12-2011, 10:38
|
|
|
reneyvan napisał/a: | fajny, wielokolorowy wyświetlacz | Podobał Ci się?
Oglądałem to cudo w salonie przy okazji przeglądu i szczerze mówiąc sporo bym dopłacił żeby mieć normalny zamiast tej dyskoteki. Może jestem konserwa i nie czuję tryndów ale jak dla mnie wieś tańczy i śpiewa...
Ale ja chyba jestem jakiś inny, na smarkfonie też mam monochromatyczną tapetę. |
_________________ Pamiętasz co obiecywała? |
|
|
|
 |
|