Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA3A/W 2.4] Kody błędów 2.4 Gdi
Autor Wiadomość
w4rth0g 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.4 GDI 1999 Sedan
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 18-06-2023, 09:45   [EA3A/W 2.4] Kody błędów 2.4 Gdi

Witam. Galant 2.4 gdi 99r. Po zwarciu pinów 1 i 4 według informacji z tego forum dostaję błędy silnika których nie mogę nigdzie znaleźć (miga check).

91 - 9 długich 1 krótki
92 - 9 długich 2 krótkie

Ta sekwencja się powtarza cały czas. Nie wygląda to jak sekwencja "brak błędów" (9 krótkich w pętli), a pojawiała się taka dla ABS, więc coś jest na rzeczy. Nigdzie te błędy nie są opisane. Czy ktoś wie co mogą oznaczać, może pokrywają się błędy z carismą lub innym Mitsubishi?

Dodam jeszcze jaki jest mankament tego egzemplarza. Otóż wszystko chodzi ładnie, równo, ale z jakiegoś powodu (czasami częściej, czasami rzadziej) przy dużym obciążeniu silnika, tj. przyspieszanie powyżej normy, nawet nie chodzi o wciskanie pedału w przysłowiową podłogę ale tak powyżej połowy, oraz duże prędkości, powyżej 140 odcina jakby gaz i jeżeli szybko zareaguje i puszczę gaz na moment to wraca do normy, a jeżeli nie to przechodzi w tryb awaryjny (miga check, brak mocy) i muszę go zgasić i odpalić po chwili. Czasami muszę kilka razy odpalić żeby się uspokoił, ale zawsze wraca do normy. Jak mówię, czasami mogę przejechać ponad 200 km dosyć przyspieszając i prędkości powyżej 140 i nic się nie dzieje, a czasami go bierze co chwilę. Zauważyłem też że w okresie zimowym to zjawisko jest bardziej uwydatnione, zdarza się częściej przy mniejszym obciążeniu (lżejsze przyspieszanie, prędkości 120 - 130). Była czyszczona przepustnica, wymieniany EGR, odpinałem nawet EGR żeby go dezaktywować, nic nie pomogło. Ciekawi mnie co oznaczają te błędy.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 18-06-2023, 11:15   

Info z manuala.

w4rth0g 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.4 GDI 1999 Sedan
Wysłany: 18-06-2023, 13:22   

Ok, czyli coś z elektronicznym systemem sterowania przepustnicą / pozycją przepustnicy. Ktoś napotkał już podobny problem? Bo właściwie nie wiadomo jak to ugryźć. Przepustnica była czyszczona, co prawda ponad rok temu. Objawy o których wspominałem pojawiły się dopiero na jesieni, więc wydaje mi się że to nie przyczyna nieudolnego wyczyszczenia. Wymiana całej przepustnicy mogłaby pomóc? Ew. Coś z czujnikiem

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 18-06-2023, 13:26   

Skontaktuj się z adminem naszego forum Bartkiem z serwisu mitsumaniaków.z Wawy.
On ogarnia tematy przepustnic gdi.
Może podpowie od czego zacząć diagnostykę.

[ Dodano: 18-06-2023, 13:36 ]
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=9763&sid=82778eded7b43295e5680f843e9077ff

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 18-06-2023, 21:43   

tak, masz uszkodzoną przepustnicę, co jest dość częste w tym modelu, może odklejony magnes i też polecam kontakt z Serwisem Mitsumaniaków w Warszawie

Odpowiedz do tematu