Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wyciek oleju na rozrząd
Autor Wiadomość
kabilski 
Nowy Forumowicz

Auto: 3000GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-07-2023, 20:49   wyciek oleju na rozrząd

Hej przerabiał ktoś już taki temat?
Kupiłem i doprowadzam do stanu używalności - rozrząd był cały uwalony olejem.
Wyczyszczony, wymienione uszczelniacze wałków, złożony pochodził chwile i znowu rzucił olej.
Co ciekawe olej znajduje się na rantach kół wałka po obu stronach wewnętrznej i zewnętrznej jak by ktoś lał z węża i wszystkie kółka są uwalone - jutro ściągam ponownie obudowę i spróbuje to zlokalizować ale jak ktoś już miał podobny problem to chętnie pogadam i wymienię informacje :)
To auto musi wrócić na drogę!

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 22-07-2023, 18:17   

Możesz mieć wałki wytarte - też sam nie wierzyłem, że uszczelniacze z mieszanki akrylowej czy kauczukowej tudzież silikonowej potrafią taką dziurę wytrzeć...
W gniazdo możesz montować używając jakiejś pasty Dirco albo Reinz ale na wałku nie możesz mieć takich rzeczy, zatem sprawdziłbym jak wygląda wałek. Jak będzie rowek wydziergany, to jest kilka opcji naprawy. Od nowego wałka po stoczenie starego i albo dajesz szerszy uszczelniacz albo się wkleja tulejkę na wymiar starego wałka.

kabilski 
Nowy Forumowicz

Auto: 3000GT
Wysłany: 25-07-2023, 14:59   

Na oko nic nie było widać, przeczyściłem powierzchnie wałków nałożyłem uszczelniacze i tyle.
Teraz próbuje dojść skąd nadal rozrzuca olej - mam podejrzenia że cieknie w dół spod uszczelki pokrywy zaworów.. I tak mam popychacze do wymiany to zrobię to jak należy bo widzę ze ktoś ja poprzednio założył bez silikonu.. Oby to było to bo jakoś mi się ni uśmiecha ponownie wracać do rozrządu :)

Nie wiesz czy ktoś z forum nie ma zbędnego tego klucza do wciskania sprężyny zaworowej - będzie mi to potrzebne przy wymianie popychaczy a nie chce ściągać dla jednorazowej akcji ..

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 25-07-2023, 16:41   

Do wymiany popychaczy nie potrzebujesz specjalnego klucza do ściskania sprężyn - wystardzy duuuży płaski wkrętak (opierasz go o wałek i wciskasz zawór przez talerzyk)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Odpowiedz do tematu