Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Turystyczn zabudowa tyłu
Autor Wiadomość
jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 17-08-2023, 23:18   Turystyczn zabudowa tyłu

Witam, witam :) Poszukuję inspiracji/pomysłu na zabudowę Miśka po wymontowaniu tylnej kanapy. Tych zaraz bezpośrednio za przednimi. Mimo posiadania namiotu dachowego byliśmy zmuszeni spać w samochodzie na przednich siedzeniach. Silny wiatr nie pozwolił na spanie/rozłożenie namiotu. Na tylnej kanapie skrzynie z ubraniami. Część ładunkowa jest zabudowana ->> lodówka, kuchnia w szufladzie, narzędzia i inne też w szufladzie. Przez cały rok tylna kanapa była zajęta przez pasażerów może ze 3 razy :( A i lata już nie te aby wdrapywać się na bagażnik/dach :) :) Stolik, krzesełka itp planuję przewozić w boksie na bagażniku-namiot zajmuje tylko połowę bagażnika i rozkłada się na bok. Spotkał się ktoś z taką zabudową ??

Lotnik1414 
Forumowicz

Auto: Pajero II long 2.8 superselect
Wysłany: 22-08-2023, 21:32   

widziałem kiedyś w jakimś landcruserze...
ja u siebie mam rozkładaną zabudowe tak że jest łóżko i stolik z niej wyciągany na zewnątrz ( jest częscią łóżka-może dało by się zrobić lepiej ale wymyśliłem to sam)

z racji że mam 4 miejsca do spania i jeżdzę w 4 osoby.
bagaż woże na dachu w 4 skrzyniach na których siedzimy na zewnątrz-każdy ma swoją i do niej się pakuje.

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-08-2023, 12:24   

Dzięki :) masz jakieś zdjęcie ?? Jeździmy w dwie osoby :) Jedna z pierwszych zabudów polegała na składaniu oparcia tylnej kanapy. Tylko zdarzały się sytuacje że w deszczu dwie osoby mokły. Zrobiłem namiot dachowy, fajna sprawa gdy ; jest gdzie się rozłożyć, gdy nie leje deszczem ulewnym ( awaryjne szybkie rozłożenie to około 2minut) , gdy podczas snu nie zrywa się wichura-już raz awaryjnie w nocy składaliśmy namiot. Z tych powodów szukam podpowiedzi jak wygląda zabudowa po wyjęciu tylnej kanapy. Krzesełka, stolik itp wylądują w boksie/zasobniku/skrzyni na bagażniku.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 23-08-2023, 12:30   

Takie coś musisz wykombinowac ze sklejki
https://images.app.goo.gl/M3LKBLgSh8iDmfHB7

była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-08-2023, 16:35   

Tak to już miałem :) zakupiona lodówka , po wbudowaniu w szufladę, zmieniła układ. https://youtu.be/uu12pjngoSk Głównie chodzi mi o zabudowę po wymontowaniu tylnej kanapy.W to miejsce chciał bym wstawić skrzynie z ubraniami. Jak okazało by się że po wstawieniu w miejsce wyjętej kanapy lodówki zyskał bym większą przestrzeń między sufitem a rozłożonym materacem to było by super :) To zwykłe ;) lenistwo, zatrzymujemy się na nocleg-przednie fotele na maks do przodu i spanie gotowe :) Czy podłoga pod tylną kanapą, pod częścią nazwijmy to do siedzenia ( pod nogi jest niżej ) jest na tej samej wysokości co część ładunkowa ?? Czy może ciut :) niżej tak z 10 cm ?? Aby zmierzyć musiał bym całkowicie złożyć tylną kanapę a np plecaki na oparciach przednich nie pozwalają :/

Lotnik1414 
Forumowicz

Wysłany: 23-08-2023, 22:11   

jawaldek napisał/a:
Dzięki :) masz jakieś zdjęcie ??

tego landa? nie...
zdjecia mojego są w wątku ''nasze miski'' i poszukaj ''zorzy''
ostatnio w alpach mieliśmy sytuacje rozkładania się w ulewie no i powiem tak... trzeba to robić sprawnie:)
spanie na dole i jazda w 2 osoby ma o tyle zalet że wygladą się tak jakby samochód poprostu był zaparkowany a rozłożony namiot dachowy troszke się rzuca w oczy...
będę w wekend przy moim pajero to postaram się zajrzeć jak wyglada kształt podłogi i co można zrobić.

polecam pobawić się tak jak ja: kupiłem arkusze kartonu i całą zabudowe zrobiłem najpier z kartonu żeby zobaczyć jak to będzie.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Wysłany: 24-08-2023, 08:18   

Przeglądałem wasze tematy z Pajero ale sie zastanawiam czy potrzebny mi taki duży samochód wyprawowy na te kilka- kilkanaście dni.

Lotnik1414 napisał/a:
polecam pobawić się tak jak ja: kupiłem arkusze kartonu i całą zabudowe zrobiłem najpier z kartonu żeby zobaczyć jak to będzie.

Ja mam taki plan w moim tiguanie minu kamper na 2osoby na wyjazd, wywalić fotele tam można zrobić chowek tak zabudowę aby jak najwięcej miejsca było do spania nad głową, pomysł z kartonami super.
Abym zmiejscił lodówkę kompresorową w bagażniku to musze wywalić dojazdówkę do boxa na dach.
Ale to plany na długie zimowe wieczory.

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-08-2023, 10:44   

Cytat:
spanie na dole i jazda w 2 osoby ma o tyle zalet że wygladą się tak jakby samochód poprostu był zaparkowany a rozłożony namiot dachowy troszke się rzuca w oczy..
i to jest ten jeszcze jeden powód :) Kartony jako wzorzec jak najbardzie dobry pomysł i paro krotnie zastosowany :)
Lotnik1414 napisał/a:
będę w wekend przy moim pajero to postaram się zajrzeć jak wyglada kształt podłogi i co można zrobić
SUPER :)

Awaryjnie po przesunięciu przednich foteli na max do przodu i wyjęciu z nich zagłówków rozkładają się na równi z tylną kanapą. Trochę perswazji siłowej tylko potrzeba :) i nic nie może leżeć na tylnej kanapie i na podłodze pod nogami. Tak spaliśmy na stacji benzynowej w asyście dwóch radiowozów na Słowenii-ładnych kilka lat temu :) "Kanapa" trochę nie jest równa i troszkę "daleko" od komfortu ale ..... :) Ciekawie całe to nocowanie/spanie wyglądało :) Podjechałem na parking, obok radiowozów, pomachałem policjantom oni odmachali. Chwyt za rączkę do złożenia fotela i pierwsze spanie tak na szybko z zagłówkami. Potem już z pełnym rozłożeniem, poduszkami,śpiworami :)

Lotnik1414 
Forumowicz

Wysłany: 25-08-2023, 18:34   

Marcino napisał/a:
Przeglądałem wasze tematy z Pajero ale sie zastanawiam czy potrzebny mi taki duży samochód wyprawowy na te kilka- kilkanaście dni.

Moim zdaniem tak… ja lubię mieć więcej niż mniej i polowe zabudowy to „przydasie” które wożę po to żeby ich nie potrzebować:) wiec mam sporo narzędzi i różnych drobnych części ratunkowych.

Kilku kilkunastu dni? To zależy czy jedziesz w 2 czy więcej osób. Teraz na wyjazd na 8 dni byliśmy bardzo mocno załadowani ze względu na zabranie dwóch osób znajomych które gotowały sobie osobno. Na dwutygodniowy wyjazd po Norwegii mielismy mniej rzeczy i bardziej sensownie ułożone ale-jechaliśmy rodzinnie.
Choć po ostatnim wyjeździe mam kilka nowych pomysłów i może coś pozmieniam w zabudowie.

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-08-2023, 11:36   

Lotnik1414 napisał/a:
Moim zdaniem tak… ja lubię mieć więcej niż mniej i polowe zabudowy to „przydasie” które wożę po to żeby ich nie potrzebować:) wiec mam sporo narzędzi i różnych drobnych części ratunkowych.
lepiej nosić niż się prosić :) Z takich przydasi jeśli nie były użyte przez rok to lądują w magazynie piwnicznym :) nie dotyczy to narzędzi,śrubek,nakrętek i tym podobnym. Tutaj to co jakiś czas przybywa coś :)
Wyposażenie kuchenne jest cały czas w samochodzie-nigdy nie znasz dnia ni godziny jak najdzie ochota na np wyjazdowy plenerowy obiad :) czy kawa w ciekawym miejscu :) Fotele i stolik też jest stałym wyposażeniem, nawet zimową porą :)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 26-08-2023, 19:17   

A macie na wyposażeniu tę deskę sedesową zakładaną na koło? Wg mnie genialne rozwiązanie :) a i wiadomo, że po kawie z rana często się wbija na tron.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Wysłany: 28-08-2023, 08:49   

Krzyzak napisał/a:
A macie na wyposażeniu tę deskę sedesową zakładaną na koło? Wg mnie genialne rozwiązanie :) a i wiadomo, że po kawie z rana często się wbija na tron.

Saperka i do lasu....

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 28-08-2023, 11:48   

Tak mi się przypomnial JC i arktyczna toaleta:
https://youtu.be/0dPnPJ7aYRg?si=ousZQ3sf7T4NqdZv&t=62

:wink:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 28-08-2023, 13:49   

Marcino napisał/a:
Saperka i do lasu....
ale to przykuc robisz i ciężko gazetę poczytać albo dokończyć kawę :)
take ło:

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 28-08-2023, 16:13   

Ja tam widzę jeden minus, brak uchwytu na papier :mrgreen: .

Odpowiedz do tematu