Turystyczn zabudowa tyłu |
Autor |
Wiadomość |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 17-08-2023, 23:18 Turystyczn zabudowa tyłu
|
|
|
Witam, witam Poszukuję inspiracji/pomysłu na zabudowę Miśka po wymontowaniu tylnej kanapy. Tych zaraz bezpośrednio za przednimi. Mimo posiadania namiotu dachowego byliśmy zmuszeni spać w samochodzie na przednich siedzeniach. Silny wiatr nie pozwolił na spanie/rozłożenie namiotu. Na tylnej kanapie skrzynie z ubraniami. Część ładunkowa jest zabudowana ->> lodówka, kuchnia w szufladzie, narzędzia i inne też w szufladzie. Przez cały rok tylna kanapa była zajęta przez pasażerów może ze 3 razy A i lata już nie te aby wdrapywać się na bagażnik/dach Stolik, krzesełka itp planuję przewozić w boksie na bagażniku-namiot zajmuje tylko połowę bagażnika i rozkłada się na bok. Spotkał się ktoś z taką zabudową ?? |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
Auto: Pajero II long 2.8 superselect
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Lis 2018 Posty: 204 Skąd: Strzebiń / Gdańsk
|
Wysłany: 22-08-2023, 21:32
|
|
|
widziałem kiedyś w jakimś landcruserze...
ja u siebie mam rozkładaną zabudowe tak że jest łóżko i stolik z niej wyciągany na zewnątrz ( jest częscią łóżka-może dało by się zrobić lepiej ale wymyśliłem to sam)
z racji że mam 4 miejsca do spania i jeżdzę w 4 osoby.
bagaż woże na dachu w 4 skrzyniach na których siedzimy na zewnątrz-każdy ma swoją i do niej się pakuje. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-08-2023, 12:24
|
|
|
Dzięki masz jakieś zdjęcie ?? Jeździmy w dwie osoby Jedna z pierwszych zabudów polegała na składaniu oparcia tylnej kanapy. Tylko zdarzały się sytuacje że w deszczu dwie osoby mokły. Zrobiłem namiot dachowy, fajna sprawa gdy ; jest gdzie się rozłożyć, gdy nie leje deszczem ulewnym ( awaryjne szybkie rozłożenie to około 2minut) , gdy podczas snu nie zrywa się wichura-już raz awaryjnie w nocy składaliśmy namiot. Z tych powodów szukam podpowiedzi jak wygląda zabudowa po wyjęciu tylnej kanapy. Krzesełka, stolik itp wylądują w boksie/zasobniku/skrzyni na bagażniku. |
 |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10691 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 23-08-2023, 12:30
|
|
|
Takie coś musisz wykombinowac ze sklejki
https://images.app.goo.gl/M3LKBLgSh8iDmfHB7
 |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-08-2023, 16:35
|
|
|
Tak to już miałem zakupiona lodówka , po wbudowaniu w szufladę, zmieniła układ. https://youtu.be/uu12pjngoSk Głównie chodzi mi o zabudowę po wymontowaniu tylnej kanapy.W to miejsce chciał bym wstawić skrzynie z ubraniami. Jak okazało by się że po wstawieniu w miejsce wyjętej kanapy lodówki zyskał bym większą przestrzeń między sufitem a rozłożonym materacem to było by super To zwykłe lenistwo, zatrzymujemy się na nocleg-przednie fotele na maks do przodu i spanie gotowe Czy podłoga pod tylną kanapą, pod częścią nazwijmy to do siedzenia ( pod nogi jest niżej ) jest na tej samej wysokości co część ładunkowa ?? Czy może ciut niżej tak z 10 cm ?? Aby zmierzyć musiał bym całkowicie złożyć tylną kanapę a np plecaki na oparciach przednich nie pozwalają :/ |
 |
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
|
Wysłany: 23-08-2023, 22:11
|
|
|
jawaldek napisał/a: | Dzięki masz jakieś zdjęcie ?? |
tego landa? nie...
zdjecia mojego są w wątku ''nasze miski'' i poszukaj ''zorzy''
ostatnio w alpach mieliśmy sytuacje rozkładania się w ulewie no i powiem tak... trzeba to robić sprawnie:)
spanie na dole i jazda w 2 osoby ma o tyle zalet że wygladą się tak jakby samochód poprostu był zaparkowany a rozłożony namiot dachowy troszke się rzuca w oczy...
będę w wekend przy moim pajero to postaram się zajrzeć jak wyglada kształt podłogi i co można zrobić.
polecam pobawić się tak jak ja: kupiłem arkusze kartonu i całą zabudowe zrobiłem najpier z kartonu żeby zobaczyć jak to będzie. |
|
|
|
 |
Marcino

|
Wysłany: 24-08-2023, 08:18
|
|
|
Przeglądałem wasze tematy z Pajero ale sie zastanawiam czy potrzebny mi taki duży samochód wyprawowy na te kilka- kilkanaście dni.
Lotnik1414 napisał/a: | polecam pobawić się tak jak ja: kupiłem arkusze kartonu i całą zabudowe zrobiłem najpier z kartonu żeby zobaczyć jak to będzie. |
Ja mam taki plan w moim tiguanie minu kamper na 2osoby na wyjazd, wywalić fotele tam można zrobić chowek tak zabudowę aby jak najwięcej miejsca było do spania nad głową, pomysł z kartonami super.
Abym zmiejscił lodówkę kompresorową w bagażniku to musze wywalić dojazdówkę do boxa na dach.
Ale to plany na długie zimowe wieczory. |
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-08-2023, 10:44
|
|
|
Cytat: | spanie na dole i jazda w 2 osoby ma o tyle zalet że wygladą się tak jakby samochód poprostu był zaparkowany a rozłożony namiot dachowy troszke się rzuca w oczy.. | i to jest ten jeszcze jeden powód Kartony jako wzorzec jak najbardzie dobry pomysł i paro krotnie zastosowany Lotnik1414 napisał/a: | będę w wekend przy moim pajero to postaram się zajrzeć jak wyglada kształt podłogi i co można zrobić | SUPER
Awaryjnie po przesunięciu przednich foteli na max do przodu i wyjęciu z nich zagłówków rozkładają się na równi z tylną kanapą. Trochę perswazji siłowej tylko potrzeba i nic nie może leżeć na tylnej kanapie i na podłodze pod nogami. Tak spaliśmy na stacji benzynowej w asyście dwóch radiowozów na Słowenii-ładnych kilka lat temu "Kanapa" trochę nie jest równa i troszkę "daleko" od komfortu ale ..... Ciekawie całe to nocowanie/spanie wyglądało Podjechałem na parking, obok radiowozów, pomachałem policjantom oni odmachali. Chwyt za rączkę do złożenia fotela i pierwsze spanie tak na szybko z zagłówkami. Potem już z pełnym rozłożeniem, poduszkami,śpiworami |
 |
|
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
|
Wysłany: 25-08-2023, 18:34
|
|
|
Marcino napisał/a: | Przeglądałem wasze tematy z Pajero ale sie zastanawiam czy potrzebny mi taki duży samochód wyprawowy na te kilka- kilkanaście dni. |
Moim zdaniem tak… ja lubię mieć więcej niż mniej i polowe zabudowy to „przydasie” które wożę po to żeby ich nie potrzebować:) wiec mam sporo narzędzi i różnych drobnych części ratunkowych.
Kilku kilkunastu dni? To zależy czy jedziesz w 2 czy więcej osób. Teraz na wyjazd na 8 dni byliśmy bardzo mocno załadowani ze względu na zabranie dwóch osób znajomych które gotowały sobie osobno. Na dwutygodniowy wyjazd po Norwegii mielismy mniej rzeczy i bardziej sensownie ułożone ale-jechaliśmy rodzinnie.
Choć po ostatnim wyjeździe mam kilka nowych pomysłów i może coś pozmieniam w zabudowie. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-08-2023, 11:36
|
|
|
Lotnik1414 napisał/a: | Moim zdaniem tak… ja lubię mieć więcej niż mniej i polowe zabudowy to „przydasie” które wożę po to żeby ich nie potrzebować:) wiec mam sporo narzędzi i różnych drobnych części ratunkowych. | lepiej nosić niż się prosić Z takich przydasi jeśli nie były użyte przez rok to lądują w magazynie piwnicznym nie dotyczy to narzędzi,śrubek,nakrętek i tym podobnym. Tutaj to co jakiś czas przybywa coś
Wyposażenie kuchenne jest cały czas w samochodzie-nigdy nie znasz dnia ni godziny jak najdzie ochota na np wyjazdowy plenerowy obiad czy kawa w ciekawym miejscu Fotele i stolik też jest stałym wyposażeniem, nawet zimową porą |
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24303 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 26-08-2023, 19:17
|
|
|
A macie na wyposażeniu tę deskę sedesową zakładaną na koło? Wg mnie genialne rozwiązanie a i wiadomo, że po kawie z rana często się wbija na tron. |
|
|
|
 |
Marcino

|
Wysłany: 28-08-2023, 08:49
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | A macie na wyposażeniu tę deskę sedesową zakładaną na koło? Wg mnie genialne rozwiązanie a i wiadomo, że po kawie z rana często się wbija na tron. |
Saperka i do lasu.... |
 |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24303 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 28-08-2023, 13:49
|
|
|
Marcino napisał/a: | Saperka i do lasu.... | ale to przykuc robisz i ciężko gazetę poczytać albo dokończyć kawę
take ło:
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20992 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 28-08-2023, 16:13
|
|
|
Ja tam widzę jeden minus, brak uchwytu na papier . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
|