[1.6] ASX i przyczepa kempingowa |
Autor |
Wiadomość |
Pawelas
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-08-2023, 07:39 [1.6] ASX i przyczepa kempingowa
|
|
|
Hej,
czy ktoś ciągnie swoim ASX-em 1.6 benzyna przyczepę kempingową?
Chciałem się przymierzyć do tego tematu i jak to się ma do rzeczywistości.
Wg. dowodu to DMC przyczepy 1200 kg. Myślałem bardziej o przyczepie o DMC 1100 kg.
Czy ktoś ma przyczepę i może się wypowiedzieć jak się to sprawuje, czy auto daje radę?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 30-08-2023, 09:00
|
|
|
Ja mam. Przyczepa DMC 1200 kg, masa własna przyczepy około 1100 kg. Ciągam ją w zasadzie na pusto, czyli bez wody, tylko do lodówki wkładam to co się może zepsuć w czasie drogi. No i mam butlę z gazem. Jedną, stalową.
Auto daje radę, ale szału nie ma. Wg. mnie jest to zestaw do bezpiecznego i bezstresowego wyjazdu w promieniu 200 km, raczej po w miarę płaskim i równym terenie. W góry już bym nie ryzykował.
Auto jak już ruszy z miejsca to jedzie, ale raczej na niższych biegach. Dużo zależy od pogody, tzn. czy jedziemy z wiatrem czy pod wiatr. Jak pod wiatr to ciągłe wachlowanie 3-4 bieg, bo silnik lubi wysokie obroty. Jak z wiatrem, to tak samo, ale 4-5 bieg.
Ja nie manewruję zestawem. Zestawem dojeżdżam na miejsce, odczepiam przyczepę i dalej już manewruję moverem przyczepy.
Kolejną wadą są lusterka ASX. Mają tak specyficznie obłe kształty, że nie udało mi się kupić lusterka uniwersalnego co by się dobrze trzymało i ostatecznie kupiłem lusterka dedykowane EMUK do ASX, które niestety były dosyć drogie, ponad 500 zł. Ale z takimi lusterkami przyczepę ciąga się łatwo, bo widać całe boki przyczepy. Z tym, że nawet te dedykowane trzeba dobrze założyć. Raz się pomyliłem i jedno spadło w trakcie jazdy. Nie tylko lusterko, ale i ramię pękło.
Ja swoją przyczepę ciągnąłem trzy razy. Raz na dystansie blisko 500 km, głownie pod mocny wiatr. Umęczyłem się jak nigdy. Drugi raz to był wypad po około 250 km w jedną stronę. Raz z wiatrem, drugi raz lekko pod wiatr. Po wakacjach szykuję się na kolejny wypad na kilka dni z przyczepą. Więc będę miał kolejne doświadczenia jak się ASX z przyczepą sprawdza. |
|
|
|
 |
Pawelas
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6
|
Wysłany: 30-08-2023, 09:19
|
|
|
OK - to widzę że się da takim zestawem jeździć.
Zdaje sobie sprawę że szału nie będzie.
Ja bardziej myślałem o dalszych wyjazdach.
Na początek pewnie gdzieś na weekend w promieniu 200 - 300 km żeby się zaznajomić z jazdą takim zestawem.
A potem myślałem nad Chorwacją lub Włochy - 1200 km w jedną stronę z noclegiem pośrodku trasy.
Byłem kilka razy samym ASX-em w 4 osoby + boks dachowy w Chorwacji i daje rade bez problemu.
A jaką masz przyczepę? |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 30-08-2023, 09:25
|
|
|
Samym ASX to ja byłem kilka razy w Bułgarii z przejazdem przez góry Rumunii i spoko, daje radę. Z przyczepą już jest trochę inaczej.
Przyczepę mam CaraOne 450FU. |
|
|
|
 |
To masz
Forumowicz
Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Pomógł: 11 razy Dołączył: 21 Wrz 2022 Posty: 555 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-09-2023, 11:50
|
|
|
Pawelas napisał/a: | OK - to widzę że się da takim zestawem jeździć. |
Ja to jednak słabo widzę. W/w przyczepa to duże obciążenie dla tego pojazdu.
Przyczepka budowlana z gratami lub przewiezienie piachu na krótkim dystansie to co innego niż ciągnięcie takiego kiosku przez kilkaset kilometrów, a dodatkowo cztery osoby w aucie.
Jeśli przez 10 km będziesz się "czaił" żeby wyprzedzić jadącego John Deera to wg mnie raczej jest to mało komfortowe. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 515 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 01-09-2023, 18:58
|
|
|
Pozwólcie, że zapytam o te przyczepy kampingowe. Maksymalny ciężar p-py, jaką może ciągnąć ASX z silnikiem benzynowym 1,6 i 2,0, to 1300 kg z hamulcem i odpowiednio 715 i 745 kg bez hamulca. Czy w tych p-pach kampingowych skoro ważą około 1200 kg macie hamulce? |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 01-09-2023, 19:34
|
|
|
pitt63 napisał/a: | Pozwólcie, że zapytam o te przyczepy kampingowe. Maksymalny ciężar p-py, jaką może ciągnąć ASX z silnikiem benzynowym 1,6 i 2,0, to 1300 kg z hamulcem i odpowiednio 715 i 745 kg bez hamulca. Czy w tych p-pach kampingowych skoro ważą około 1200 kg macie hamulce? |
1.6 benzyna ma DMC przyczepy 1200 kg. I tak, to są przyczepy z hamulcem. Jest to hamulec najazdowy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hamulec_najazdowy
i to jest standard w tego typu przyczepach. Podobnie jak w przyczepach do łodzi. Tam też jest taki sam system hamulcowy. |
|
|
|
 |
To masz
Forumowicz
Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Pomógł: 11 razy Dołączył: 21 Wrz 2022 Posty: 555 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-09-2023, 18:55
|
|
|
Przyczepa "lekka" bez hamulca:
- maksymalna, określona przepisami DMC do 750 kg,
- rzeczywista, określona przez producenta pojazdu DMC widnieje w dowodzie pod pozycją O.2.
Przyczepa "inna niż lekka" z hamulcem najazdowym:
- DMC powyżej 750 kg,
- rzeczywista, określona przez producenta pojazdu DMC widnieje w dowodzie pod pozycją O.1.
Od początku tego roku nie funkcjonuje "sławny" przelicznik "1,33" np.:
- aktualnie dla Outlandera, DMC przyczepy z hamulcem wynosi 2000 kg, zgodnie z pozycją O.1 czyli z tym co przewidział producent dla tego pojazdu,
- natomiast wcześniej, DMC przyczepy z hamulcem nie mogła przekroczyć wagi obliczanej wg wzoru:
DMC pojazdu / 1,33 tj.:
2260 kg / 1,33 = 1699 kg wynosiła DMC przyczepy z hamulcem wg starych, polskich przepisów. |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
|
Wysłany: 02-11-2023, 17:29 Re: ASX i przyczepa kempingowa
|
|
|
Pawelas napisał/a: | Hej,
czy ktoś ciągnie swoim ASX-em 1.6 benzyna przyczepę kempingową?
Chciałem się przymierzyć do tego tematu i jak to się ma do rzeczywistości.
Wg. dowodu to DMC przyczepy 1200 kg. Myślałem bardziej o przyczepie o DMC 1100 kg.
Czy ktoś ma przyczepę i może się wypowiedzieć jak się to sprawuje, czy auto daje radę?
Pozdrawiam |
Tak przy okazji ... mam na sprzedaż dedykowane lusterka do holowania przyczepy do ASX. Firmy EMUK. |
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sty 2013 Posty: 445 Skąd: Limerick
|
Wysłany: 02-11-2023, 18:15
|
|
|
Kurcze, pamiętam czasy kiedy do malucha zapinało się przyczepę kampingową i nad morze 600km. To była jazda, a w maluchu oczywiscie cztery osoby i piesek. |
|
|
|
 |
|