Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2007 4G 3.8 GT V6] Świszczenie podczas przyśpieszania
Autor Wiadomość
mitsumoto 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Eclipse 4G 3.8 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-10-2023, 16:11   [2007 4G 3.8 GT V6] Świszczenie podczas przyśpieszania

Dzień dobry,

Posiadam Mitsubishi Eclipse 4G 3.8 GT V6 z 2007 roku. Ostatnio podczas jazdy zauważyłem znaczący spadek mocy w trakcie przyspieszania. Towarzyszył temu słaby, lecz zauważalny, dźwięk świszczenia. Intensyfikował się on, kiedy włączało się turbo, co skłania mnie do przypuszczenia, że problem może leżeć po stronie turbosprężarki.

Niestety, moja sytuacja finansowa nie jest najlepsza, więc zakup nowego pojazdu nie jest opcją. Również wolałbym uniknąć wysokich kosztów naprawy u mechaników. Miałem już niemiłe doświadczenia, gdy po oddaniu samochodu do warsztatu, zauważyłem brakujące części czy celowe uszkodzenia, na przykład wymieniono mój alternator na stary, a w innym przypadku uszkodzono mi oświetlenie.

Korzystam z samochodu dość rzadko, przejeżdżając rocznie około 2000 km, dlatego chciałbym zidentyfikować źródło tego świszczenia i jeśli to możliwe, przeprowadzić naprawę samodzielnie. Proszę o wyrozumiałość i powstrzymanie się od komentarzy sugerujących, aby zajął się tym specjalista. Doceniam wiedzę dobrych fachowców, ale nie stać mnie na naprawy, które mogą przynieść więcej szkody niż pożytku po wizycie w serwisie. W ostateczności chciałbym dowiedzieć się, jakie koszty naprawy mogą mnie czekać w przypadku wymiany przewodów, regeneracji turbosprężarki, jej całkowitej wymiany, lub innych potencjalnych problemów, o których mogę nie wiedzieć.

Mam także problem ze zlokalizowaniem turbosprężarki w moim samochodzie. I jak się do niej dostać. W związku z tym załączam zdjęcie silnika.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 19-10-2023, 17:54   

mitsumoto napisał/a:
Mam także problem ze zlokalizowaniem turbosprężarki w moim samochodzie.

Raczej czegoś takiego u siebie nie masz :wink: .

mitsumoto 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-10-2023, 18:31   

Na pewno nie mam? W trakcie wciskania do samego końca pedału gazu po chwili jest zwiększenie mocy. Jesteś tego na 100% pewien?

Jeśli masz rację, to może być przyczyną świszczenia podczas przyśpieszania i utraty mocy?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 19-10-2023, 19:21   

Wystarczy spojrzeć jak powietrze dostarczane jest do kolektora dolotowego.
Tutaj poglądowy schemat turbo.

Co do reakcji na gaz do dechy to za to odpowiada mivec.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/MiVEC

mitsumoto 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-10-2023, 19:48   

Rozumiem. Dziękuję za schemat. W takim razie, co może być przyczyną świszczenia przy przyśpieszaniu? Jeśli jest wyraźna utrata mocy?

Odpowiedz do tematu