|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pajero 3.2 DID ogrzewanie /klimatyzacja |
Autor |
Wiadomość |
Edison
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-11-2023, 11:13 Pajero 3.2 DID ogrzewanie /klimatyzacja
|
|
|
Cześć, auto to Pajero z 2003r z silnikiem 3,2DID w automacie. Problem polega na tym że po ustawieniu pokrętła temperatury na max, cały czas załącza się sprężarka klimatyzacji, efektem tego jest oczywiście zimne powietrze z nawiewów. Wyjąłem przekaźnik klimatyzacji aby kompresor nie mógł się załączyć i auto grzeje jak szalone, równo ze wszystkich nawiewów i w każdej pozycji. Wymieniłem już dwa panele sterowania, myślałem że tu będzie problem ale niczego to nie zmienia.
Myślałem jeszcze o wadliwym czujniku temperatury wewnętrznej ale po długiej lekturze forum nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić gdzie on się znajduje. W panelu sterowania, pod pokrętłem temperatury jest podłużny otwór ale nie mam w instalacji żadnego czujnika ani luźnego przewodu . Jest coś w rodzaju czujnika na środku deski rozdzielczej , pomiędzy nawiewami szyby, czy to może być czujnik temperatury właśnie ???
Będę wdzięczny za każda sugestię .
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
kiper12
Nowy Forumowicz Markos
Auto: Pajero 3
|
Wysłany: 07-11-2023, 17:07
|
|
|
Hej
w/g instrukcji są dwa czujniki temperatury.
jeden to "Inside air temperature sensor" który znajduje się w prawej dolnej części panelu regulacji ogrzewania. jest też czujnik "Air conditioning sensor" <Automatic A/C> lub <Manual A/C>
z manualną klimą czujnik znajduje się poniżej panelu ogrzewania po prawej stronie. w automatycznej klimie, znajduje się w schowku poniżej po prawej stronie. tak to jest opisane w serwisówce. może będzie pomocne. |
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
Auto: Pajero II long 2.8 superselect
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Lis 2018 Posty: 204 Skąd: Strzebiń / Gdańsk
|
Wysłany: 09-11-2023, 20:43
|
|
|
hej. w trojce jest tak ze jak dasz nawiew na szybe z automatu rusza klimatyzacja i nie pokazuje tego kontrolka na przycisku. tak dla ciekawostki.
ps. tak jest w 3.5GDI |
|
|
|
 |
|
|