Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
"Licznika przebiegu usterka" B1200
Autor Wiadomość
LifeSpark 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 08-03-2024, 22:18   "Licznika przebiegu usterka" B1200

Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem ASXa z 2015 1.6 benzyna. Po dowiezieniu go do domu na lawecie (sprowadzone z Niemiec) i zarejstrowaniu przy pierwszej jeździe zauważyłem, że licznik podaję złą prędkość, zawyża o kilkanaście km/h. Przy jeździe 90 na budziku 120, przy jeździe 130 na budziku 180. Mechanik znalazł błąd B1200 "Licznik przebiegu usterka". Ktoś miał podobny problem i sobie z nim poradził?

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 09-03-2024, 13:09   

Skoro licznik pokazuje błędną prędkość to jak ustaliłeś tą rzeczywistą ?? masz kamerkę z GPS?
Nie wiem czy dobrze odczytano kod błędu ale z kodów znalezionych na tym forum wynika że to nie błąd licznika ale czujnika prędkości kół.Może dlatego licznik pokazuje tak błędne wskazania. A sprawdzałeś jakie masz opony?? dla ASX zlecany rozmiar to opony o profilu 215/70/R16 lub 215/65/R16 wówczas błąd wskazań jest pomijalnie mały bo wynosi ok 3km między oponami. Jeśli rzeczywiście licznik pokazuje takie wartości to coś jest nie tak

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

LifeSpark 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 14-03-2024, 01:24   

Do sprawdzenia rzeczywistej prędkości użyłem map google. Opony to 215/65/R17. Wyskakuje mi też błąd niskiego ciśnienia w kole 2 i 3 (błędy C1922 i C1932) czy to może mieć związek z tą przekłamaną prędkością? Ciśnienie w oponach jest prawidłowe nawet trochę wyższe bo 2.3, na drzwiach jest zalecane 2.2 przy 17 calowych. Myślę że to zepsute sensory ciśnienia, ale może ma to jakiś wpływ także na wyświetlaną prędkość?

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 14-03-2024, 08:21   

Na początek zresetuj czujniki TMPS przy prawidłowym ciśnieniu powietrza w oponach i przejedź 1 km.Następnie dowal w oponach ciśnienie 3hPa i zresetuj czujniki na tym ciśnieniu i przejedź 1 km.Następnie ponownie przejdź na normalne ciśnienie zresetuj czujniki i przejedź 1 km.Pobudzone wysokim ciśnieniem czujniki powinny już pokazywać prawidłową wartość w kołach.Oczywiście jak dowalisz ciśnienie do 3hPa zresetujesz i przejedziesz 1km sprawdź jaką wartość pokazują czujniki.Jeśli pojawi się błąd i czujniki będą pokazywać różne wartości to raczej będzie wina czujników.
Ja od nowości mam w kołach 2,6 hPa 215/70R16 opony Yokohama
Są jeszcze i inne wypowiedzi dotyczące tego tematu..
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=115890&highlight=czujnik+tmps
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109564&highlight=resetowanie+czujnika+tmps
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109564&highlight=ci%B6nienie++oponach

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

Odpowiedz do tematu