Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwne dźwięki przy skręcie kierownicą, coś szumi w silniku
Autor Wiadomość
DanielBogusz 
Mitsumaniak
Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-04-2013, 10:08   Dziwne dźwięki przy skręcie kierownicą, coś szumi w silniku

Cześć! Podczas skręcania kierownicą niezależnie czy podczas jazdy, czy na postoju słyszę dziwne dźwięki tak jakby coś się zacierało, przy tym jest lekki opór, w prawo i w lewo jest to samo. W pod maską słychać piszczenie podczas obrotów silnika - coś jakby popychacze, a w środku takie jakby szorowanie. Co to może być? Nie jeździłem już dzisiaj nigdzie żeby nie polepszyć, gdyby był już taki temat to proszę o odnośnik. Objawy zauważyłem wczoraj, musiałem dojechać do domu, samochód jedzie normalnie na lpg jak i na benzynie. Nic nie szarpie, obroty w normie. Olej jest.

Czyżby pompa wspomagania...? Im mocniej skręcę to głośniej słychać.
Czy w takim wypadku mogę bez obaw ruszyć w podróż nie spodziewając się niespodzianek gdy muszę? Zawieszenie miałem robione całe z przodu 10 tys km temu. Czy uszkodzona pompa wspomagania ma jakieś szkodliwe działanie na silnik?
Ostatnio zmieniony przez DanielBogusz 28-04-2013, 10:31, w całości zmieniany 1 raz  

bbandi 
Forumowicz

Auto: Galant SE 2.5V6 98
Wysłany: 28-04-2013, 10:29   

Mi jak padła chłodniczka płynu wspomagania (taka rurka która chłodzi płyn do wspomagania znajduje się przed chłodnicą w dolnej części przedniego zderzaka - miałem wyciek na łączeniu) to miałem podobny objaw, strasznie terkotało podczas kręcenia kierownicą, dolałem płynu i ustąpiło, jeździłem i dolewałem dopóki nie wymieniłem tej chłodniczki.

DanielBogusz 
Mitsumaniak
Sędzią moim jest Bóg

Wysłany: 28-04-2013, 10:33   

Z prawej strony z przodu pod zderzakiem coś ostatnio mi poleciało płynu jakiegoś troszkę, to może być to?

bbandi 
Forumowicz

Auto: Galant SE 2.5V6 98
Wysłany: 28-04-2013, 11:08   

Musisz obejrzeć dokładnie, u mnie główną przyczyną był brak płynu w zbiorniku wyrównawczym ponieważ cały czas ciekło z tej chłodniczki, a jako że ona jest z jakiegoś dziwnego tworzywa (nie metalu) więc nie dało się tego zaspawać ani niczym uszczelnić (ciśnienie) więc załatwiłem sobie taką z demontażu i jest ok.
Prześledź przewody idące od zbiorniczka i ją znajdziesz, jest w kształcie litery U

Coś takiego

http://moto.gratka.pl/tre...a-12815286.html

DanielBogusz 
Mitsumaniak
Sędzią moim jest Bóg

Wysłany: 28-04-2013, 11:16   

Dzięki za informacje, zobaczę najpierw czy jest płyn.

[ Dodano: 28-04-2013, 11:36 ]
A piszczenie może powodować pasek klinowy? Czy ten sam odpowiada za wspomaganie i za klimę? Przy okazji wymiany "po drodze" jest wymienić i ten od alternatora?

[ Dodano: 28-04-2013, 16:19 ]
Podjechałem na BP, kupiłem żółtą buteleczkę płynu do wspomagania 335ml, czy jakoś tak, było troszkę poniżej minimum. Tak czy tak gdzieś płyn uchodzi widocznie, raczej nie wyparował. Problem się skończył chwilowo. Tylko gdzie mam zamówić te paski o których wyżej pisałem? Bo na allegro nie widzę, a w sklepie w mieście to mi syf jakiś wciskają najtańszy.

arturj123 
Forumowicz

Auto: A3 1.8T 200KM
Wysłany: 29-04-2013, 22:37   

Płyn wspomagania - poziom sprawdzałeś na odpalonym?

Paski Bando/Dayco/Mitsuboshi - Marek Malik, allparts, kontakty ewentualnie na PW:)

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 29-04-2013, 23:15   

Bando nie polecam. Pół roku się męczyłem z nowym. Co tydzień naciągałem aż kupiłem mitsuboshi.

Odpowiedz do tematu